Zgadzam się z przedmówcą. Takie filmy jak np.
- Fabryka zła
-Pandorum
- Soul Kitchen
- Baader- Meinhof
- Eksperyment
-Chmura
- Stalingrad
- Das Boot
- Biegnij Lola, biegnij
- Klatwa Pierścienia
- Pachnidło
- Metropolis
- Papieżyca Joanna
- Jesteśmy nocą
- Drezno
- Cząstki elementarne
- Północna ściana
-Niekończąca sie opowieść
- Wyspa skarbów
- Jeniec
- Good Bye Lenin
- Upadek
- Życie na podsłuchu
To kawał doskonałego kina, więc nie wiem po co te uprzedzenia
Ja nie mam uprzedzeń, ale niemieckie filmy mają to do siebie, że czegoś im brakuje. I tak dokładnie jest z Kodem Karola Wielkiego - niby dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele.
A czy ja do Ciebie pisalam???!!! Nie!!! Nie wiem nawet, kim jestes, drogi "k3dzior"? Mowiac jednak o "niemieckosci", to jednak dobrze tam jechac, zarabiac normalne pieniadze, zyc w normalnym kraju! No, moze juz teraz, po nawale Turkow i Jugoslowian oraz wszelkiego innego wschodniego badziewia, ktore rozwala Europe z kazdej strony, nie jest to ten sam kraj, ktory poznalam prawie 30 lat temu! Brud, smrod i ubostwo! Ale- pomimo- nadal jest to jeszcze w miare normalny kraj, gdzie zyje sie normalnie; nie mowiac o tym smiesznym kraiku zwanym Polska!!! A propos: nadal istnieje na mapie czy doszczetnie rozkradziony wlacznie z nia???!!!
A, jeszcze jedno. Jesli uwazasz tylko kino amerykanskie za godne polecenia: bandyci, morderstwa, seryjni zabojcy, wiezienia, mafie, itp., itd., to masz naprawde BARDZO wyrobiony gust!!! Powiedzialabym wrecz, ze kino amerykanskie przedstawia rzeczywistosc; europejskie moze pokazac wiecej! Jestesmy daleko spokojniejszym- jeszcze- kontynentem! Wroc wiec do ogladania roznych masakr pila mechaniczna, roznych mordercow z bostonu, Teddich Bandich, Al Capponow i podobnych rzeczy. A, i nie zapomnij o kroliku Bugsie! -_- Dla pokrzepienia zmasakrowanego serca po 44 masakrze pila mechaniczna! Wesolego Allejaja!!!
No i po co ta złość? Sprawdź moje oceny takich gniotów jak CSI, a nie rzucaj oskarżeń z rękawa. A forum jest publiczne i każdy ma możliwość odpowiadania na posty w danym temacie, więc nie wiem, skąd ta złość.
Alez wcale nie jestem zla! I oczywiste jest, ze kazdy ma prawo do wlasnego zdania, opinii, oceny. Jednakze europejskie kino bardzo sie rozni od amerykanskiego, ktore nas prawie zalewa- gdzie nie spojrzysz, to tylko "made in USA". Od roznych"Mod na sukces"- rzeczywiscie dluga droga do tego "sukcesu"!; ile to juz: 20 lat?, po glupawe komedyjki dla cwiercinteligentow. I moze dlatego europejskie kino jest raczej malo znane, niedoceniane albo i ignorowane. Mieszkam w Anglii i tu jest to samo. Tylko USA, na okraglo, do obrzydzenia, choc duzo angielskiej produkcji takze leci. Lecz innych prawie nie uswiadczysz. I to narazie tyle. Milego Sylwestra.
Żyjemy w kondominium, więc co się dziwisz, że mamy w TV niemieckie filmy...
Tak Yaro mówił, ale on ma własny świat ;-)
A tak poważnie to wszystkie dobre filmy są jedyne i niepowtarzalne bez względu na pochodzenie.
Szwaby, (Schwaben ) to tylko jeden z obszarow terytorialnych Niemiec. To obszar na południu Niemiec. Ludzie pracują przeważnie w fabrykach produkujących wysokowartościowe maszyny, które eksportują na cały świat i także do Polski. Pozatym znajdują sią na ich obszarze fabryki Mercedesa i Porsche. mają własny dialekt i zwyczaje.
Na Twoim miejscu bym nie generalizował tak. Film nie jest najlepszy; przeciętne dzieło zrobione po to, aby puścić je w TV i tyle. Szału nie ma, ale z oceną 1 się całkowicie nie zgadzam i nie rozumiem takiej skali.
Szwaby, (Schwaben ) to tylko jeden z obszarow terytorialnych Niemiec. To obszar na południu Niemiec. Ludzie pracują przeważnie w fabrykach produkujących wysokowartościowe maszyny, które eksportują na cały świat i także do Polski. Pozatym znajdują sią na ich obszarze fabryki Mercedesa i Porsche. mają własny dialekt i zwyczaje.
Schwaben zamieszkuja glownie Baden-Württemberg.
Maja swoj dialekt "schwäbisch" dosc mocno rozniacy sie od czysto niemieckiego.
To bardzo pracowity i madry lud.
Od nich wyszlo najwiecej geniuszy i osobistosci niemieckich w roznych dziedzinach np.
Astronom - Johannes Kepler
Filozof - Hegel
Poeci i pisarze - Friedrich Schiller, Hermann Hesse,
Zepeliny - Graf von Zeppelin
Wynalazcy auta - Gottlieb Daimler i Carl Benz
Genialny fizyk - Albert Einstein
Slynni sportowcy - Steffi Graf, Boris Becker, Oliver Kahn, Jürgen Klinsmann, Jogi Löw, Jürgen Klopp