Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583761
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Na stronach FilmMusic.pl bądż oficjalnej strony HansZimmer.com. są przedstawione 30-sekunodwe klipy wszystkich 14 utworów muzyki z Kodu da Vinci Hansa Zimmera, które można odtworzyć przez RealPlayer. Zwrócie zwłaszcza uwagę na utwór 13, który moim zdaniem jest genialny! Czegoś takiego dawno już nie słyszałem! Zresztą sami się przekonajcie - wejdźcie i posłuchajce.

General_Maximus

Ciężko jest coś powiedzieć o muzyce, słuchając 30-sekundowych próbek utworów, ale pewnie Zimmer stanie na wysokości zadania.
"Chevaliers De Sangreal" - naprawdę świetny kawałek.

La_Pier

Wchodźcie od razu na FilmMusic.pl, tam każdy utwór trwa 1:30.
Najbardziej podobały mi się fragmenty:"Dies Mercurii I Martus", "L'Esprit Des Gabriel", "The Paschal Spiral" (ah, ten złowrogi klimat), "Fructus Gravis", "Salvete Virgines" (fajne chórki), "Daniel's 9th Cipher" (momentami czuć "Hannibala"), "The Citrine Cross" (spokój, a potem pięknie wchodzą chórki), "Ross of Arimathea" (i znów na początku ten fajny, złowieszczy klimat) oraz "Chevaliers De Sangreal". Więcej grzechów nie pamiętam itd. ;)

La_Pier

Pewnie, że 30-sekundowych klipów nie ma co oceniać, ale słuchając ich nie byłem zawiedziony, bo choć krótkie to mimo wszystko coś dało się z nich wyczuć, a utwory nr 1, a zwłaszcza 13 są genialne. Liczę na dobry soundtrack.

Pozdrawiam!

La_Pier

Te utwory faktycznie - są rewelacyjne! Już widzę tę nominację do oscara :)
Naprawdę wspaniała muzyka, aczkolwiek utwór numer 13 nie podobał mi się najbardziej.
Jaki film będzie, nie wiem. W każdym razie muzyka jest boska ;) Można to już spokojnie stwierdzić po tych krótkich fragmentach.

Albertino

Przesłuchałem płytę i muszę powiedzieć, że Zimmer spisał się dobrze i nagrał naprawdę udaną płytę. Jego muzyka idealnie wpasowała się w tematykę filmu - jest mroczna i piękna. Tym samym, niemiecki kompozyor potwierdził, że wciąż znajduje się w ścisłej czołówce najlepszych kompozytorów muzyki filmowej.
Maximusie, miałeś rację. Utwór "Chevaliers de Sangreal" zapiera dech w piersiach! Zdecydowanie jest to najlepszy utwór na płycie i jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek powstały. Oby tylko w filmie nie pojawił się w napisach końcowych, bo byłaby to wielka strata dla filmu.
Szkoda, że "Salvete Virgines" nie pojawi się w filmie :( Bardzo podoba mi się ten utwór.

ocenił(a) film na 6
La_Pier

Dokładnie,szkoda że Salvete virgines nie będzie w filmie,bo jest przepiekny.Co do całej płytki-jestem jaknajbardziej usatysfakcjonowany i już nie mogę się doczekać jak sprawdzi się muzyka w filmie...a przeczucie mam takie, że będzie szarpała nerwy:D

La_Pier

Po przesłuchaniu już całego albumu stwierdzam, że muzyka jest na bardzo wysokim poziomie, Hans nie zawiódł moich oczekiwań, wszystkie utwory są piękne, chwilami mroczne, piękne partie chóralne, a utwór 13 to już wielka baza emocji Zimmera i czekam jak wypadnie ona w filmie. 5/5

użytkownik usunięty
General_Maximus

Podejrzewam, że będzie ona puszczona na napisach końcowych:)

A sam soundtrack rzeczywiście prezentuje wysoki poziom. Jest tajemniczy, mroczny i piekny zarazem. Świetna litania do Marii Magdaleny, a także utwór '7'. Jednak i tak w uszach cały czas mam '13' :)