Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583761
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Nasłuchałam się samych złych rzeczy na temat tego filmu, ale mimo to poszłam do kina, ponieważ 2lata temu czytałam książkę, która bardzo mi się podobała. Ogólnie mówiąc film mi się podobał. Jest naprawdę wiernym odwzorowaniem książki (no może z dwoma wyjątkami), trzyma w napięciu (chociaż książa trzymała lepiej;) ), jak zwykle brawa dla Hansa Zimmera za wspaniałą muzykę (zwłaszcza w końcowych scenach), podobało mi się też w jaki sposób pokazano tło historyczne, moment, gdy Langdon myśli nad kodem do krypteksu oraz scena końcowa, kiedy zagłębiliśmy się pod piramidę i zobaczyliśmy grób Marii Magdaleny. Co do minusów...rozczarowała mnie trochę Sophie. Była jakaś taka bezbarwna, słaba, nic nie wniosła do filmu. W książce wydawała mi się konretniejsza, mądrzejsza, silniejsza, ale to oczywiście tylko moje subiektywne odczucie.
Acha! a co do absurdów- uśmiałam się w momencie, kiedy policja goniła zbiegów przez ciemny gęsty las na sygnale:)))śmieszne to było po cholere tego koguta włączyli:)
Moich uczuć religijnych film ten nie zranił, być może dlatego, że nie jestem idiotką, która każdą bzdurę bierze sobie za fakt. Totalna fikcja jak dla mnie, ale trzeba przyznać, że ciekawa:)