Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583728
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Pewnie w ksiazce jest to opisane inaczej i ten blad nie wystepuje. Sir Leigh Teabing chcial odnaleźć święty gral zeby ujawnic prawde swiatu. W pewnym momencie w kosciele kazal swojemu lokajowi zabic Sophie Neveu i Roberta Langdona. Lokaj chcial to zrobic, ale mu sie to nie udalo, bo oni uciekli. Pozniej dostarczyl szyfr Leigh Teabing i zostal przez niego otrutny. Najglupsze sceny w filmie. Po co Teabing mial kazac samego siebie uwiezic w bagazniku i kazac nie zabijac Silasa. Sillasa bezpiecznie odstawili do opus dei, a Leigh siedzial w tym czasie w bagazniku. Sir Leigh Teabing juz wczesniej wtedy w kosciele mogl wspólnie ze swoim lokajem pozabijac wszystkich zastrzelic w koncu chcial to zrobic bo kazal lokajowi ich zabic. Lokaj jednak pierw udaje ze porywa Teabing i wsadza go do bagaznika. Najglupsza scena. Wtedy lokaj wspolnie z Teabing mogli wszystkich pozabijac. Pozniej Teabing mogl zabic jak chcial swego lokaja i mogl udac sie dalej na puszkiwania.

Niespójny, glupi i niewytłumaczony motyw w filmie uprowadzenia samego siebie przez Teabing. Jak bylo w ksiazce?

ocenił(a) film na 6
Faker

W książce było podobnie, tylko tam jest to bardziej logiczne niż w filmie.

misislipy

Właśnie chodzi mi o to jak, bo w ten sposób jak w filmie to to nie ma żadnego sensu.

Faker

W książce Teabing kazał Remiemu wykorzystać Silasa do odebrania kryptexu ale bez krzywdzenia kogokolwiek. Sam Remy miał się nie ujawniać, co jednak zrobił bojąc się że Silas zawiedzie i on sam nie zostanie wynagrodzony. Poza tym Remy nie powiedział Silasowi że jest Nauczycielem. Powiedział tylko że jest jedynym która zna jego tożsamość. Teabing zadzwonił do nich obu "z bagażnika" mówiąc Silasowi że musi ukarać Remiego za ujawnienie się, a Remiemu powiedział żeby zostawić Silasa przy siedzibie Opus Dei a resztą zajmie się policja. Myślę że Teabing do końca chciał pozostać w ukryciu ale nie chciał też skrzywdzić Roberta i Sophie w razie jakby ich potrzebował. A tak na marginesie to nie cierpiał Sophie bo uważał że jest niegodna znania tego sekretu.
Ufff, trochę pogmatwane, ale mam nadzieję że pomogłam:)

agatapichlinska

Dziękuje.