Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583744
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Kod Leonarda Da Vinci i Anioly i Demony przeczytalem jednym tchem. Byly zajebiste natomiast nie wiem czy warto kupowac dwie pozostale ksiazki Dana Browna. Chcialbym poznac Wasze opinie na temat Cyfrowej twierdzy i Zwodniczego punktu.

ocenił(a) film na 10
shaggy_2

czytałam prawie wszystkie ksiązki pana browna (oprócz zwodniczego punktu) i jestem wielką fanka jego twórczości. tak samo jak ty jednym tchem przeczytałam kod... i anioły..., więc postawnoiwałm kupic sobie jeszcez cyfrową twierdze i zwodniczy punkt... i tobie polecam to samo... kup sobie jeszcez tamte dwie nie pożalujesz...

ocenił(a) film na 6
shaggy_2

Gdy zobaczylem twoj post postanowilem cie posluchac i kupic Cyfrowa twierdze. Po przeczytaniu tej wlasnie ksiazki musze stwiedzic, ze nie jest juz taka dobra jak Anioly ... i Kod ... Ciezko ja bylo przeczytac jednym tchem. Byla dosc przewidywalna ( zbyt szybko odgadlem ze to komandor jest zamieszany w morderstwa i cala ta afere). Myslalem, ze i tutaj znajde wiele ciekawostek religijnych i hostorycznych o ktorych byla mowa w nastepnych ksiazkach tego pisarza. Niestety musze stwierdzic iz mimo tego, ze ta ksiazka zostala napisana reka swietnego tworcy jakim jest Dan Brown jest to po prostu sredniak jakich wiele na naszym rynku! W porownaniu do Aniolow ... nie wypada najlepiej. Mimo wszystko uwazam, ze ksiazka reprezentuje niezly poziom. Jesli ktos interesuje sie lamaniem szyfrow oraz tworzeniec algorytmow i jest komputerowym pasjonatem moge mu z czystym sumieniem polecic ta ksiazke! Jesli natomiast wolisz nieustajaca intryge i mnostwo ciekawostek historycznych i religijnych wybierz Anioly i Demony!!
Wlasnie kupilem Zwodniczy punkt :D mam nadzieje, ze bedzie lepsza od Cyfrowej twierdzy :)

ocenił(a) film na 1
shaggy_2

przeczytalem wszystkie 4 ksiazki w wakacje
1. Anioly i Demony ...zdecydowanie najlepsza !! czekam na film...z nadzieja ,ze powstanie ;-)

2. Kod Leonarda ... te same postacie ,podobny styl i schemat ...ale rowniez swietna historia ,jednak z reka na sercu nie pociagala mnie az tak mocno jak Anioly ...ale zwiastun wyglada swietnie i aktorzy mi pasuja !! rezyser jest swietny , zas scenriusza jestem bardzo ciekaw ...bo choc ksiazka jest filmem sama w sobie to nie mam pojecia jak rozwiaza te wszystkie przemyslenia bohaterow ...przeciez wiekszosc tresci i ciekawostek jest w ksiazce w postaci wspomnien !! pozyjemy - zobaczymy ;-)

3.Cyfrowa twierdza ...ucieszylem sie na wiesc o nowych bohaterach , ciekawa , troche spokojniesza ale poprostu uwielbiam tego autora za genialne postaci czarnych charakterow ,a scislej mowiac ...zabojcow ...platny morederca jest rownie dobry jak ten z Demonow , Sylas byl fajny ale nie mial w sobie tego profesjonalizmu i strachu (za to aktora dobrali fajnie)
ksiazka lekka ,szybka i przyjemna ..polecam !!
P.S dobry czkolwieku ..nie wolno zdradzac tak istotnych watkow ksiazki publicznie !!! wielu ludzi nie mialo jeszcze kontaktu z ksiazka ,a po twojej wypowiedzi odbiora ja na pewno slabiej , ale spoko ..zdarza sie ;-)

4.Zwodniczy punkt - mowcie co chcecie ale dla mnie byla to naprawde intrygujaca historyjka ,co prawda glowny watek rozgryzlem od razu ,ale dalszego losu bohaterow i rozwoju scen akcji na taka skale w tym politycznym swiatku sie nie spodziewalem . Dan Bropwn potrafi zaskoczyc , wymysla rzeczy wrecz nieprawdopodobne ale wychodzi z nich obronna reka ;-) (chodzi mi o sceny akcji ..np. na lodowcu

Fajne ksiazki ,spokojnie mozecie czytac wszystkie ..ja mam ochote na wersje ilustrowane ...szczegolnie Demonow ,bo po ksiazce siegnolem po ilustrowany przewodnik po Rzymie ;-)
a co mnie troche smieszy ? ...sposob pisania ...czesto ma sie wrazenie ,ze tu jest sciemnienie ,i na nastepnej stronie ciag dalszy ...jak serial MacGywer

pozdrawiam