Szlak mnie bierze przy takich filmach, można się tak łatwo pogubić że to masakra...
1. O co chodzilo z tym ze Sophie jest osatnim potomkiem Jezusa? Po czym to wywnioskowali?
2. Dlaczego Ian Mackellen był zdrajcą? W sensie celował do nich itp?
3. O co chodzi z końcówką? Znajduje w końcu ten grób?
4. Co było głównym tematem? Znaleźienie grobu Magdaleny? Po co?!
Niedaleko końca, w Kaplicy Rosslyn, znaleziono akty i dokumenty dotyczące rodziny Sophie. W rzeczywistości miała na nazwisko Sangreal, czyli święta krew.
Dziadek grany przez Mackellena chciał za wszelką cenę odnaleźć Graala. Miał na tym punkcie po prostu fioła, całe życie spędził na wertowaniu ksiąg. Miał okazję odkryć tajemnicę Graala. Bez względu na cenę.
Owszem, na końcu odkrywa, gdzie jest grób.
Z początku chodziło o odkrycie tajemnicy morderstwa tego tam niby dziadka Sophie. Potem powoli zgłębiali oni mroczniejszy sekret. Odkryli, na jakim sekretem sprawował pieczę ów dziadek. Sophie chciała dojść do tego, czego tak na prawdę oczekiwał od niej dziadek, pozostawiając jej wskazówki i Langdona. Później dopiero przerodziło się to w poszukiwanie Graala.
A czemu? A gdybyś dowiedział się, że dajmy na to na Twoim dachu wylądowało UFO, nic byś z tym nie zrobił?
Ok, dzięki, zabiore się jutro za Anioły i Demony, mam nadzieje że nie jest tak samo pokręcony. :/
Akurat w Aniołach i Demonach jest jaśniej wszystko pokazane, chyba.
Skoro chcesz zaczerpnąć dodatkowej wiedzy, to polecam książkę.
Ja nie rozumiałęm tego filmu, chociaż przeczytałem książkę... Wiem, że film i książka mogą się troszke różnić, ale w tym filmie wszystko było pokopane... 3/10
Tak to prawda, film fatalnie oddawał akcję z książki. Za szybka, chaotyczna i niezrozumiała akcja...
Dziwne, że nie czytając książki film zrozumiałam za pierwszym oglądaniem i bardzo mi się spodobał. Hanks wypadł super (jak zwykle). Ogólnie to dobry i przyjemnie sięgo ogląda.
Fakt, akcja była bardzo chaotyczna i momentami szło się naprawdę pogubić,
jeśli nie czytało się książki. Mnóstwo szczegółów zauważa się dopiero po
drugim obejrzeniu filmu, gdy wie się o co chodzi i na jakie szczegóły
zwracać uwagę, człowiek dopiero wtedy sobie myśli: "Ahaaaaa, rzeczywiście"
:)
1- Prawdziwe nazwisko Sophie brzmiało Saint Claire, czyli należała do jednego z dwóch starych rodów francuskich, których potomkowie pochodzili od Marii Magdaleny. Jako że jeden z tych rodów wymarł, a ona jest najmłodszą przedstawicielką drugiego... zagadka rozwiązana
2- Odpowiedział już na to jeden z forumowiczów - z powodu swojej obsesji
3- Głównym problemem było znaleienie zabójcy Sauniere'a lecz b. szybko stało się poszukiwaniem Świętego Graala. Jak dowiadujemy się w trakce filmu - św. Graal to kobieta (M.M) a więc...
Pozdrawiam!