Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583744
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

bo trudno zrobić dobry film z realistycznej sensacyjnej powieści współczesnej (których fabuły pisane są jak w bardzo kiepskim scenariuszu filmowym), tak samo jak trudno było zrobić Hannibala (wyszedł identyczny jak książka - tak samo nudny), nie będzie niespodzianki.

ocenił(a) film na 6
Bonus

Film jest wielkom niewiadomom. Po obejrzeniu zwiastunów byłem bardzo zaskoczony scenami których nie ma w kiążce n.p. ktoś wpada do studni, jakaś kobieta się topi, krypteks nie jest z kamienia ale jest matalowy, tylko część dysków jest z kamienia, Sylas zamiast udeżyć Langdona w głowe od tyłu zaczyna go dusić, Smart zasówa tyłem i zdeża się z innymi samochodami kiedy w książce poprostu jeżdzi, w jednej scenie widać że Remy strzela z pistoletu kiedy w kiążce nie strzelał tylko straszył broniom, jest także scena w której jakiś zabytkowy samochód zdeża się z niebieską ciężarówką, właściwie w kiążce nie było takiego samochodu ani nawet żadnego zdeżenia. Jest jeszcze kilka dziwnych scen ale to co jest najgorsze to to że Remy'ego nie zabija Teabing jak w kiążce tylko Sylas. Rozumiem że niktóre sceny mogły zostać urozmaicone ale to że kto inny zabija Remy'ego zmienia pogląd widzów na postacie. Jeśli 75% filmu będzie takie jak w kiążce to to bedzie sukces. Kilka ról mi się nie podoba, najbardzie nie pasuje mi Tom Hanks, to że główną role gra znany i lubieny aktor napewno przyciągnie do kin widzów ale mi jakoś nie pasuje do tej roli, Audrey Tautou jako Sofia bardzo mi się podoba chyba nawet lepiej pasuje niż mój typ do tej roli zanim poznałem obsade czyli Reichel Wiesz. Ogólnie zwiastuny mają bordzo dobry klimat i muzyke Hansa Zimerra więc jestem pozytywnie nastawiony na film. Ja najbardziej oczekuje w tym roku na X-men 3 a potem Kod Leonarda Da Vinci.