Podobieństw jest znacznie więcej. Jednym zdaniem. Przez wieki sprzedaje się masom ten sam produkt, tyle tylko że opakowania się zmieniają.
Prosto z Egiptu, he, he, he. W końcu tz: Boże narodzenie (Jezusa), to tak naprawdę obchodzone w pogaństwie od wieków w tych dniach, z 24 na 25 grudnia, święto narodzenia niepokonanego Słońca. Kleopatra przywlekła ten kult do Rzymu z Egiptu. Póżniej było już z górki. Pogańskie świątynie przerobiono na kościoły. Posągom Izydy z dzieciątkiem Horus nadano nowe nazwy. Odtąd była to Maria z Jezusem. Innym postaciom i świętom też przypisano ich chrześcijańskie odpowiedniki i wszyscy byli zadowoleni. Niesamowite, co ?
Strzał w 10tke.
Dodam jeszcze:
KK usunął 2 przykazanie. Czyli papież równia się z Bogiem bo może zmieniać jego prawa! Przykazanie było niewygodne. Ponieważ ze sprzedaży obrazków i medalików wyciągano dużą kasę.
"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!"
Krzyż równoramienny (oraz krzyż wpisany w okrąg) jest znakiem solarnym.
K.M.B
Zwyczaj pisania na drzwiach K M B, czyli imion trzech króli: Kacper, Melchior i Baltazar. Tradycja ta wywodzi się wprost z czasów pogańskich, gdy nad drzwiami umieszczano symbole ochronne. Sam dobór liter też nie jest przypadkowy, gdyż litery KMB odpowiadają runom gebo, ehwaz i berkanan, symbolom właśnie ochronnym, które już wcześniej były umieszczane nad wejściem.
Pani i Królowa Nieba jest wspólnym elementem osobowym astrologicznej wiary, występującym we wszystkich pogańskich religiach antycznego świata. Zaczynając od Fenicjan, Kananu, obszary Mezopotamii, czyli Chaldejczyków, Egipt, poprzez Grecję, gdzie wieczna dziewica nieba nazywana była Artemidą, aż po Rzym i kult Diany czy Słowiańszczyznę i boginię Mokosz.
W pierwotnej religii chrześcijańskiej kult taki nie istniał w ogóle, lecz ludziom brakowało Bogini Nieba i wprowadzono kult Maryji.
Wielkanocne pisanki.
W czasie Wielkanocy nasi przodkowie świętowali narodziny nowego życia Jare Święto - pierwszy dzień wiosny. Jajko jako symbol życia w kulturze indoeuropejskiej, było znane już w czasach starożytnych. Toteż nasi przodkowie zdobili jajka, które najczęściej potem zakopywali u progu domu. Najstarsza znaleziona pisanka ,iała ok. 5000 lat pne. a w Polsce najstarszą jest pisanka z X wieku z Opola.
Pogańskie Zielone Świątki.
Zielone Świątki to polska ludowa nazwa święta majowego, pierwotnie związanego z przedchrześcijańskimi obchodami święta wiosny, z siłą drzew, zielonych gałęzi i wszelkiej płodności.
Kupczenie odpustami.
Za pieniądze lub dary odpuszczano grzech co jest sprzeczne z biblią.
OK. To wszystko prawda co napisałeś, ale jeżeli jesteś Świadkiem Jehowy, he, he, he to też się z wami nie zgadzam, chyba że pomyliłem się w swojej ocenie. Narka i miłego dnia.
Nie jestem świadkiem. To kolejna 'sekta'.
Bóg jest wszędzie nie trzeba należeć do jakiejś organizacji żeby być zbawionym.
Pozdro.
Nie zrozum mnie żle. Nie mam personalnie nic do ludzi którzy są ŚJ, czy Katolikami ale drażni mnie jak ktoś nagłaśnia czyjeś pogańskie korzenie chcąc odwrócić uwagę od swojej własnej nie do końca jasnej historii, a ŚJ tak własnie robią. Typowy przykład chęci wyjęcia żdzbła z oka, podczas gdy sami mają przysłowiową pogańską belkę, he, he, he. Mam ŚJ w rodzinie. Ciotki, wujki, kuzyni. Znam tę retorykę. Mnie też próbowano zwerbować. Wkręcano w jakieś przepytywanki z takiej brązowej książeczki. Ja jednak nie myślę szablonowo. Zabiłem kilka klinów ich biskupom (starszym) których mi ciotka przyprowadzała. Teraz rzadko ze mną rozmawiają bo niby miałem destrukcyjny wpływ na wizje świata która roztaczają przed nimi ich gazetki, he, he, he. Narka.