Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583744
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Jak można? Wytłumaczcie mi to, bo nie pojmuję...
Jakby film był dobry, ale dąłem mu 6/10, czyli niezły - bo nie jest ani koszmarny, ale nie jest wielki...W przeciwieństwie do wspaniałej książki, która po dziesięciu rozdziałach wciąga strasznie. Fascynująca (ale wymyślona) historia i wartka akcja. A ten film to jakaś kpina - poza tym Tom Hanks jakoś nie powala i ewidentną gwiazdą jest tu Jean Reno.
Poza tym jest zaledwie przyzwoicie i nie rozumiem osób, które podniecają się tym filmem - przeczytajcie książkę, a będziecie szperać w internecie na ten temat (historii Jezusa itp.) przez miesiąc ;P
A jak ktoś chce przeczytać równie dobrą książkę historyczną tego typu (czyli prawdziwa historia, ale wymyślone niektóre, lub większość faktów) to polecam pozycję "Ostatni Templariusz" - znakomita, kapitalna, rewelacyjna po prostu ;)

ocenił(a) film na 4
Darman_

Nie czytałam książki, więc nie mam takiego porównania, mimo to film mi się nie podobał. Też nie mam pojęcia dlaczego ludzie tak zachwalali tę produkcję... Zapłacili im czy co? Oceniłam go na 4 (poniżej oczekiwań). Przereklamowany...

ocenił(a) film na 3
madzio_r

zgadzam się,jak wyszłam z ki na,byłam wściekła,jedna z najlepszych książek ostatnich lat,myślałam że będzie dobrze nawet mimo nietrafionej moim zdaniem obsady,a reżyser angazując Toma chyba wogóle nie czytał książki,no i ten koniec,skąd się tam wzięła ta sekta i co to za ludzie?
słyszałam że teraz czas na ekranizację Aniołów i demonów,moim zdaniem jeszcze lepszej książki i mam nadzieję że nie popsują jej tak jak kodu

ocenił(a) film na 3
madzio_r

Film słaby, nudny i usypiający. Wydaje mi się, że popularność zawdzięczaz kontrowersyjnemu tematowi oraz głośnemu bojkotowi środowisk chrześcijańskich. A wiadomo, że zakazany owoc najlepiej smakuje.

użytkownik usunięty
Darman_

Książkę przeczytałem prawie jednym tchem. Jest rewelacyjna i pozostanie moją ulubioną pozycją. Oczywiście jest lepsza od filmu i to bez dwóch zdań. Ale moim zdaniem film jest bardzo dobrym odzwierciedleniem powieści Dana Browna. Rzeczą oczywistą jest że nie wszystko da się pokazać w filmie lecz reżyser odwalił kawał dobrej roboty. No i muzyka jak dla mnie miodzio. Tom Hanks może i nie zabłysnął to fakt. Mnie osobiście film bardzo się podobał. Jest to jeden z lepszych filmów które oglądałem w ostatnich latach zaraz po "THE CRASH". Ron Howard - dobra robota.

Darman_

film średni, obsada źle dobrana, Hanks może i dostał 2 oscary ale to nie oznacza że można go wsadzać zawsze i wszędzie do każdego filmu, tu po prostu nie pasował...

Darman_

film średni, obsada źle dobrana, Hanks może i dostał 2 oscary ale to nie oznacza że można go wsadzać zawsze i wszędzie do każdego filmu, tu po prostu nie pasował...

ocenił(a) film na 7
Darman_

przeczytalem ksiazke (tzn przesluchalem :P) potem obejrzalem film w wersji EXTENDED i uwazaj ze dobry film, w 90% bazuje na ksiazce a w 10% na pomysle rezysera (np. koncowka)

użytkownik usunięty
D1RT

Ja będę filmu bronić. Wiadomo, że książki zawsze podobają się bardziej. Porównywanie książek do filmów jest bezsensowne.

ocenił(a) film na 6
Darman_

Jak dla mnie film był dokładnie taki sam jak książka ;) - wszystko było tak jak sobie wyobrażałem i jak dla mnie ok :) - tylko nie wiem jaką by tu ocenę dać....może 6 lub 7

ocenił(a) film na 7
Darman_

Ani książka nie jest rewelacyjna, ani film. Przeczytałem bo wiele osób się zachwycało i mi się w sumie podobała, ale do rewelacji jej daleko. Jednak moim zdaniem ekranizacja całkiem udana. Reżyser darował sobie takie kretynizmy jak Myszka Micky jako symbol kobiecej boskości czy coś tam. Za to muzyka w filmie stoi na najwyższym poziomie. Gdyby nie ona dałbym 6 a tak dałem 7.