Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583744
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Mi sie ona w trochę nie podoba:/ Wprowadziłabym parę zmian...

Robert Langdon: Kevin Spacey
Biskup Arigarosa: Alfred Molina
Bezu Fache: Jean Reno
Sophie Neveu: Isabelle Adjani (TYLKO I WYŁĄCZNIE!!)
Sir Teabing: Ian Holm
Jacques Sauniere: Ian McKellen (dużo się nie nagra, ale wyobrażam go sobie jak leży na podłodze jako człowiek witruwiański...)
Sylas: ??? NIE MAM POJĘCIA!!

...od razu lepiej:P

Bjorkova

Robert Langdon - Tom Berenger albo Sean Penn
Sophie Neveu - Sophie Marceau
Sylas - Philip Seymour Hoffman
Jaques Sauniere - Richard Attenborough
Biskup Aringarosa - Jacques Villeret
Leigh Teabing - Ian McKellen (bo nie zyje juz Don Ameche)
Remy - Robin Williams
Bezu Fache - Jean Reno

Sivy_2

heh, Marceau chetnie bym w filmie zobaczyl :))
ale talentowi Audrey przyda sie taka reklama...

użytkownik usunięty
dustgarden

Boze dlaczego Tatou gra Sophie??!! Nie mogli znależć inną, lepsza aktorkę!! Kate Backinsale pasowała IDEALNIE!!!

WOW! Cold nie zaproponował Nicole Kidman! Gratulacje:]

Według mnie rolę Sophie powinna zagrać Adjani lub Marceau. Langdon? Nie mam nic do Hanksa, jest dobrym aktorem ale nie nadaje sie na Langdona. Ja proponuję Jeremy'ego Ironsa lub Robina Williamsa. A jeśli chodzin o McKellena w roli Teabinga - lepszego wyboru dokonać nie mogli! Pozdro.

użytkownik usunięty

)) Boze dlaczego Tatou gra Sophie??!! Nie mogli znależć inną, lepsza aktorkę!! Kate Backinsale pasowała IDEALNIE!!!

Chyba żartujesz? Ja w tej roli widzę tylko i wyłącznie francuską aktorkę, a Tautou ma talent, więc nie sądzę, by zagrała źle.

użytkownik usunięty
Bjorkova

najlepiej to gdyby w ogóle nie wyglądała

Bjorkova

jak zobaczyłem jaka jest obsada, to aż się przestraszyłem... najbardziej zmartwił mnie wybór SOPHIE NEVEU... Lubie Audrey... aczkolwiek zupełnie nie wyobrażam jej sobie w tej roli...
Cóż... nie wiem kogo bym wybrał na jej miejsce... chyba Sophie Marcoeu... tak, zdecydowanie Sophie Marcoeu... tymbardziej, że Luwr ma już opanowany ("Belfegor":)
Nie jestem także pewnien jeśli chodzi o LANGDONA... Toma Hanksa uważam za jednego z oich ulubionych aktorów... ale nie... do tej roli nie pasuje... chyba w jego miejsce zaproponowałbym Johnnego Deppa...
Póki co, to tyle...

użytkownik usunięty
batmannn

chciałbym zauważyć że Depp jest jednym z tych nielicznych aktorów którzy mają talent i wyczucie do wybierania ról [i prawie że w 100% trafiają ze swoimi wyborami w dziesiatkę]

ci nieliczni niestety aktorzy wybierają dobre role w dobrych filmach, o dobrych scenariuszach

A mi na Leigh'a Teabing'a pasowałby Anthony Hopkins

użytkownik usunięty
donZabol

)) A mi na Leigh'a Teabing'a pasowałby Anthony Hopkins

Dokładnie to samo pomyślałam, czytając książkę :).

ocenił(a) film na 5
Bjorkova

depp jest...hmm...zbyt przystojny do tej roli :D nie no, żartuję. ale po prostu jak dla mnie to zbyt dziki duch,żeby zagrał langdona...nie wątpię,żeby sobie poradził z tym zadaniem,niemniej jednak nie widzę go w tej roli

sophie- rzeczywiscie sophie marceau albo julie delpy.tautou lubię,ale mi zupełnie nie pasuje
bezu fache-jean reno albo john rhys-davies
teabing (ja sobie go jak eltona johna wyobrażałam,ale no nic )
sylas-philip seymour hoffman byłby dobry
sauniere...nie wiem
aringarosa też nie wiem
langdon to dla mnie russel crowe-tylko żeby trochę schudł
jak dla mnie tom hanks jako langdon i tautou jako sophie to wielka pomyłka,ale nie mnie o tym decydować

pzdr

Bjorkova

ooo jezuuu!! zniose nawet Hanksa w roli Langdona ale Audrey Tatou :o porazka.....Sophie Marceau powinna to zagrac...:o a Hanks? On mi na flegmatyka wyglada...lepszy by byl Russel Crowe...niezle zagral w "Pieknym umysle".....az jestem ciekawa jak ten film bedzie wygladal :| jedyne co dobre w tej obsadzie to Paul Bettany...idealnie mi pasuje do tej roli :D

Bjorkova

Ogólnie do obsady nie mam zastrzeżeń. Jedyne "ale" mam do Audrey T. Naprawdę lepiej zrobiliby obsadzając w roli Sophie Neveu Sophie Marceau! Co do Hanksa - to nie jest jeszcze tragedia, chociaż Langdona wyobrażałam sobie całkiem inaczej...

Scarlett_2

ja tam narazie nie bede gdbył bo nie wiem jak zagraja ale z henkesem roche sie nie zgadzam bo jakos nie wyobrazam go sobie scisinietegiow furgontece albo jak pochroniarza dla sophie tam mi jdnak bruce wilis pasuje

Bjorkova

Mysle,ze Sophie powinna byla zagrac Sophie Marceu, ona bardziej do Hanksa pasuje wiekowo, bo tu roznica jest ogromna-22 lata. Ale do Toma nic nie mam, zagra dobrze, to genialny aktor, byleby Howardowi nie pomieszalo sie cos w tym filmie, watkow duzo i w ogole. Ale dadza chlopaki rade:), wierze w to. Nie raz juz im sie udalo.

sunnyweather

Dla mnie jest wręcz idealnie (tylko pare typów jakoś mi się do końca nie zgadza , znaczy są dobre , ale ja sobie inaczej wyobrażałem )
Teabing - Peter O' Toole , Kirk Doglas
Silas - Edward Norton...
Lokaj Teabinga (jak on się cholera nazywał) - Robin Williams.
I by było idealnie...

Bjorkova

Według mnie wszyscy aktorzy ujdą oprucz Audrey Tautou. Kompletnie nie pasuje :((( Ona w ogóle to się nie nadaje do thriller'ów. Ma taki wyraz twarzy, że od razu mnie robawi.
Może się wydawać głupie, ale ja bym najchętniej zobaczył w roli Sophie Neveu, Hilary Swank.
Co do Tom'a Hanks'a też można mieć zastrzeżenia ale lepszy on niż Tom Cruise. Chociaż do roli Robert'a Langdon'a nadawałby się Keanu Reeves. Nigdy bym tak nie pomyślał dopuki nie zobaczyłem Constantine'a, w którym zagrał cudownie :)))

ocenił(a) film na 3
Bjorkova

Jestem tuż przed końcem książki, ale już jestem bardzo ciekawa jak to wszystko będzie wyglądało na ekranie. Ważna kwestia, jak sobie poadzi scenarzysta z fabułą, w końcu trochę tego jest. Mile mnie zaskoczyła obsada, mimo że Langdona nieco inaczej sobie wyobrażałam, ale wierzę w niego, podobnie jak w Audrey Tautou, która nadaje się jak ulał. Za to najmilsze zaskoczenie to dla mnie Ian McKellen w roli sir Teabinga, choć to rzeczywiście żaden sir Elton ;] i Paul Bettany. Przyznam, że ten ostatni jest naprawdę bardzo bliski moim wyobrażeniom. Podobnie jak Jean Reno. Mam tylko wątpliwości co do Alfreda Moliny, ale zobaczymy, jak sobie poradzi, może jak go odpowiednio ucharakteryzują ;]

ocenił(a) film na 10
Bjorkova

Hmmm tak a'propos co wy macie z tym deepem wg. mnie jest troche za mlody... a hanksa tak zrobia ze bedzie pasowal. (taka mam cicha nadzieje)

ocenił(a) film na 8
Lady_molok

A moim zdaniem najlepiej do roli Roberta Langdona nadawalby się sam Dan Brown - oczywiscie wizualnie bo niewiadomo jak u niego z umiejetnosciami aktorskimi :D
Co do Sophie Neveau - Isabelle Adjani byłaby OK, ale Audrey Tatou tez jest niczego sobie, bedzie musiala wlosy ufarbowac, bo z tego co pamietam to Sophie była ruda ;)
Na Sir Leigh'a Teabinga lepiej od McKellena pasowałby jakis niski, troszku przy sobie aktor - Richard Attenborough lub Anthony Hopkins...
Bezu Fache - no to faktycznie Jean Reno, jednak nie jest takim "bykiem" jak jego odpowiednik książkowy :D
A reszta to juz jakkolwiek :D

Bjorkova

Robert Langdon: Russel Crowe
Sophie Neveu: Izabella Scorupco
Bezu Fache: Jean Reno
Biskup Aringarosa: Ennio Fantastichini ("Karol...")
Sir Teabing: Sean Connery
Sylas: Dolph Lundgren
Jacques Sauniere: Ian McKellen

użytkownik usunięty
Bjorkova

Rany, ale się uczepiliście tej Audrey. A skąd wiecie, że źle zagra? Najpierw obejrzcie, a potem oceńcie. Skąd wiecie? Może Scorupco, Marceu czy jakaś inna laska wyszłaby koszmarnie w tej roli? Nigdy nic nie wiadomo... Ja daję szansę Audrey, chociaż też nie widziałem jej w tej roli. Mam nadzieję, ze wypadnie świetnie. Po to tylko, żeby utrzec wam nosa.

Bjorkova

Brawo - Tom Hanks pasuje do tej roli. Obstawiam, że będzie na bank nominacja do Oscara.

ocenił(a) film na 7
Bjorkova

mi obsada w miarę pasuje, tylko ten Hanks jako Langdon... dobry aktor, ale nie pasuje do tej roli... już nawet Crowe byłby lepszy... w sumie Depp też nie byłby takim złym pomysłem :) Sylasa gra chyba Bettany, tak? jeśli tak, to uważam, że pasuje i-d-e-a-l-n-i-e... a jeśli nie... to pasowałby ;P

ocenił(a) film na 7
Bjorkova

kazdemu coś nie odpowiada w obsadzie, mnie najbardziej zaskoczyło to ze Langdona ma zagrać Tom Hanks, już lepszy byłby Russel Crowe, za to Iam Holm byłby najlepszy do roli Jacques Sauniere a najbardziej zgadzam sie co do roli Silasa którego gra Paul Bettany