Kto z widzów tego filmu wiezy w Boga??
Ja nie zabradzo juz od jakiegos czasu zastanawiam sie nad istnieniem boga i doszłem do wniąsku ze poprostu go nie ma,a to ze to on stworzył śwait w 7 dni i to ze stworzyl ludzi jest raczej nie prawda poniewaz to ewolucja przekształciła małpy w ludzi.Osobiscie uwazam ze Bog został "wymyslony" bo ludzie bali sie śmierci i tego ze po niej czeka ich nicość poza tym Bóg miał byc odpowiedzią na najtrudniejsze pytania takie jak:Jak powstał świat??itp.No coż naukowcy juz wiedza ze to nie bóg stworzył śwait.Jesli chodzi o istnienie Chrystusa to zgadzam sie z tym,ale nie był on synem bożym,ale przywódca żydów który miał ich uwolić z pod władzy Rzymu.
Nie zgadzam się!!Moim zdaniem nie wierzyłeś nigdy w Boga.Boisz sie tego co cie czeka po życiu i sam sobie zaprzeczasz że czeka cie nicość.Bóg istnieje i być mjoże to on pomógł Ziemi w ewolucji.
A jesli mozna spytac to ile ty masz lat,bo jesli masz od 0 do 12 lat,to myslisz tak jak ja w tamtym okresie czyli ze jest ktos taki jak Bog i ze trzeba chodzic do koscioła bo pani od religi mowiła ze jak sie nie pojdzie do koscioła to sie pojdzie do piekła itp.Ale uwiez mi koscioł jako organizacja ma tajemnice gorsze niz te co znajduja sie w arenie 51:D , ale np w Rosji chrzescijastwo jest raczej rzadko spotykane,wiec wszyscy rosjanie pojda do piekła,a co z Pigmejami oni tez nie wierza w twojego Boga wiec ich tez czeka piekło.Na swiecie jest 6 miljardów ludzi a w boga wierzy 4 miljardy,reszta to Araby,kraje trzeciego świata i inni,i oczywiscie ja nie wierzacego w zadnego z tych bogów,nie jestem wyznawca zadnej religi.
"Ale uwiez mi koscioł jako organizacja ma tajemnice gorsze niz te co znajduja sie w arenie 51"
Może jakieś dowody, a nie bezpodstawne oskarżenia?
I sięgnij do słownika ortograficznego, nie boli, a innym ułatwia odczytywanie postów. Nie mówiąc już, że ludzie piszący nieortograficznie są często traktowani na równi z dziećmi w wieku lat 12.
tak naprawdę to nikt nie wie czy Bóg istanieje i własnie na tym opiera się wiara - żeby wierzyć. Ci co nie wierzą to znaczy, ze są albo słabi, albo mają swoje powody. ale widać, że nic nie wiesz na temat swojej religii. wkurzyło mnie to co napisałeś/łaś o Rosji. to nieprawda, że oni nie wierzą w Boga!!!wierzą w tego samoego Boga co ty czi inni katolicy. ja nie jestem katoliczką tylko właśnie prawosławna, tej samej wiary co Rosjanie. mysl co mówisz. ty chyba nawet nie wiesz na czym polega twoja wiara, skoro obrażasz inne wyznania. prawosławni różnią się jedynie tym, że maja przesunięty kalendarz o 13 dni (z opóxnieniem mamy święta), i posługują sie językiem cerkiewno-słowiańskim. nie uznaja również papieża. to są takie główne róznice, ale są też szczegóły, w które nie będę się wgłębiać bo i tak tego nie zrozumiesz.
Nikt niewie czy Bóg istnieje, ale o to chodzi żeby w coś wierzyć przed śmiercią. Możesz wierzyć we wszystko. Nawet w jakiś przedmiot. Np. Czy wierzysz że święty gral istnieje? to nie koniecznie musi być bóg. Każdy jest wierzący, ale wierzy w co innego. I nie możesz obrażać inych religi bo to nic i tak nie da. Np. Ktoś mówi że wierzy w Boga i Chrystusa bo on tak mówi, a ktoś w co innego. Każdy wierzy w to co chce wedug swoich poglądów. Nikt ci tego nie zabroni w co masz wierzyć. Prawdy dowiesz się dopiero po śmierci.
Coż musze przyznac racje,nie wieze w boga i nie powninienem obrazac innych za to ze w niego wieza,a co do Rosji,coz zostałem wychowany w antysocjalistycznej rodzinie i zawsze mi wmawiano ze rosjanie sa fałszywym narodem pełnym komunistów i przez to ze ten kraj jest najbardziej zwiazany z socjalizmem to uwazełem ze wiekszość urodzonych przed 1991 rokiem jest komunista i nie wieza w Boga.
hhmmm...no coz, pytania czy Bog istenieje czy nie zostawmy sobie. niewatpliwie Kod da Vinci zbulwersowal wielu katolikow a przede wszystkim ksiezy.wlasciwie sama nie wiem czy mozna wierzyc temu filmowi czy nie, bo w koncu cale narodzenie chrzescijanstwa jest tu bardzo "przeksztalcone". jezeli chodzi o sam film bardzo mi sie podobal, jeden minus-nie lubie takich zakonczen,tzn niby sie wyjasnilo gdzie ten Graal jest, jednak co z nim bedzie, czy go odkopia nadal nie wiadomo;] co sadzicie o tej historii? i wogole o krytyce chrzescijanstwa w Kodzie da Vinci?
Wiecie co napisze wam co powiedzial mi ksiądz jak kiedys z nim rozmawialam a mianowicie to ze to co pisze w bibli i w piśmie świętym to sa tylko przypuszczenia odtworzone na podstawie nauki nikt nie udowodnil tego jak bylo kiedys i tak naprawde nikt nie wie jak jest.To co tam pisze to nasza wiara kazdy czlowiek sie nią kieruje w życiu i nie ma czegoś takiego jak inne religie każda religia opiera się na wierze przypomnijcie sobie jak Jan Paweł II zjednoczył przed swoją śmiercią wszystkie religie świata on jakos nie twierdzil ze sa one inne.Kazdy czlowiek ma prawo do wiary i nikt nikomu tego nie zabrania i nikt nie ma prawa innych osądzać.A ty Mateusz napisz na forum a nie kazesz pisac na maila ciekawa jestem,co wymyślisz i skąd ty mozesz o tym wiedziec.
Na religi katechetka tłumaczyła nam dlaczego ewolucja wcale nie wyklucza wiary w stworzenie człowieka przez Boga. Ciało ludzkie zmieniało się na przestrzeni wieków, dlatego nie możemy wykluczyć pochodzenia od małpy. Natomiast naukowo udowodniono, że od pewnego czasu człowiek zaczął wyróżniać się inteligencją i rozumem co świadczy o tym że posiada duszę. Stało się to dosyć gwałtownie i naukowcy nie potrafią wytłumaczyć jak do tego doszło. Potwierdza to więc istnienie Boga, który w penym okresie rozwoju człowieka tchną w niego duszę. Musimy pamiętać, że Biblia została napisana przez ludzi, dawno temu i nie możemy traktować jej dosłownie. Dużo w niej metafor idt. Czytając że Bóg ulepił Adama wcale nie znaczy to że siadł sobie w ogródku i posklejał go z gliny. To przenośnia. Co do innych religii, istnieją tak zwane kręgi przynależności do kościoła według których wszyscy dobrzy ludzie nalężą do kościoła. Bez kościoła nie ma zbawienia, ale nie wiedząc o jego istnieniu, ale postępując dobrze (tzw. ludzie dobrej woli) można byc zbawionym. Poza tym religie monoteistyczne należą do najbliższych kręgów przynależności do kościoła.
A co do filmu... Myśle, że nawet gdyby okazało się że Jezus miał żonę, to niebyło by to nic złego. Jedyny problem w tym, że kościół okazałby się kłamcą. Ten film to tylko fantastyka, nie żaden dokument historyczny, dlatego też nie przywiązuje zbytniej wagi do tego co w nim pokazano.
Pozdrwaiam:)
Jan Paweł II zjednoczył wszystkei religie świata? Dziecko, gdzie Ty takich głupot się naczytałaś?
Owszem JPII prowadził szeroki dialog z przedstawicielami religii monoteistycznych i buddystami (vide spotkania modlitewne w Asyżu), ale nie mówił, że to jest to samo. A to, że uznawał, że każdy człowiek ma prawo do wolności religijnej i, że żydzi, chrześcijanie i muzułmanie modlą się do tego samego Boga, nie znaczy, nie znaczy, że pochwalał istnienie takiego NewAge'owego bigosu, który mówi, że obojętne jaką religię się wyznaje.
Jesteś potwornie niedouczony w sprawie religii, więc nie dziwię się, że wyciągnąłeś takie wnioski. Ale może zamiast wypowiadać się na forum publicznym, ośmieszając się przy tym, np. nieznajomością poglądu Kościoła nt. ewolucji, poucz się po porstu trochę.
hhmmm, no coz jezeli chodzi o to ze JPII zjednoczyl wszystkie religie, to troche naciagane, bo przeciez jest jeszcze wieeele innych kultow.ale przeciez kazdy moze sie wypowiedziec:]ja sie wypowiadam(po raz drugi) ze to naprawde fajny film(choc nie jestem dobra z historii) i super sie go ogladalo.
a szczerze mowiac nic na tym swiecie nie jest pewne, skad powstalismy, czy bog istnieje?mozemy sie tylko domyslac i gdybac.pozostaly nam tylko przypuszczenia:)
nie jestem zadnym dzieckiem ok? a jak nie rozumiesz co mialo znaczyc to ze Jan Pawel II zjednoczyl wszystkie religie to nie komentuj moich wypowiedzi jasne??
trzeba bylo sobie poogladac telewizje jak Ojciec Święty umierał jak traktowały to inne religie juz wiesz o co chodzi??czy dalej DZIECKO nie czaisz o co chodzi??!!!
To ty raczej sie poucz bo widze ze to ty niewiele wiesz na ten temat katolik mi sie znalazl.Masz zamiar zle cos komentowac to po jakiego wchodzisz tu na forum??Kazdy ma prawo sie wypowiedziec a jak ci sie cos nie podobalo co napisalam to mogles/as to delikatniej napisac A i jestem dziewczyna jakbys nie zauwazyl/la po nicku.Żegnam
A i jeszcze jedno Jan Pawel II nigdy nie powiedzial ze wyznawanie innej religii jest grzechem tak samo jak nie powiedzial ze mozna wiec to co napisalam bylo niedokladne ale niech ci bedzie nie prowadze rozmów z kims kto mnie obraza:P
Twoja wypowiedź o zjednoczeniu, była naiwna naiwnością dziecka, dlatego też tak Cię potraktowałem. Ale do tego wrócę za chwilę.
Czy to, że po śmierci papieża, różni ludzie składali swoje kondolencje (trudne słowo, ale może sprawdzisz w słowniku co to oznacza), to jest dla Ciebie dowód, że "zjednoczył religie". No nie bądź śmieszna.
Wiesz, to, że wytykam Ci błąd i śmieję się z Twojej naiwności nie świadczy o tym, że mało wiem. Za to Ty, wysnuwając takie śmieszne tezy, pokazujesz swoje braki w wykształceniu. Jestem katolikiem, dlatego nie jest mi wszystko jedno, czy ktoś wygaduje głupoty o mojej religii i o ludziach ściśle z nią związanych.
A teraz powrócę do dziecinności: "Masz zamiar zle cos komentowac to po jakiego wchodzisz tu na forum". To jest dowód pierwszej próby Twojej niedojrzałości. Jakbyś nie wiedziała fora to nie są kółka wzajemnej adoracji, gdzie ludzie mają sobie przytakiwać i wpadać w egzaltację. To często miejsca na wymianę poglądów, sprzeczek, kontrowersji.
Nigdy nie zwróciłem się do Ciebie używając rodzaju męskiego, więc nie wiem o co masz pretensję.
niech ci bedzie ja wiem swoje i ty wiesz swoje i jeszcze raz nie jestem dzieckiem!!!Skoro uwzazasz sie za doroslego to czego nie dasz sobie spokoju i nie bedziesz mądrzejszy ode mnie co??A o tych religiach to chodzilo mi o to ze ludzie różnych wyznanian modlili sie za Jana Pawla II i skladali kondolencje o takie zjednoczenie mi chodzilo moze i faktycznie napisalam to nie skladnie a to nie oznacza z masz mnie tak objezdzac a skoro twierdzisz ze jestem dzieckiem to jak sobie chcesz dla twojej informacji mam 21 lat i bede troszke mądrzejsza nie bede ci odpisywac.Żegnam
Ps.Fajnie sie gadalo:P
zgadzam sie w pełni z autorem postu. szczerze mówiąc przeczytałam ze 3 komentarze do niego i uznałam ,ze dalej mi sie nie chce, szkoda nerwów...
doszlam do tego samego wniosku, że ludzie stworzyli boga, tak jak i wczensiej wielu bogów, bożków, duchów i ble ble, żeby odpowiedziec sobie na pytania bez odpowiedzi, wyznaczyć jakąś drągę wedle której mieliby żyć. Szanuję wszystkich ludzi, nie zależnie od wiary, ale wkurza mnie, że jak ktoś napisze, że bóg nie istnieje, to tak się na niego naskakuje. a mówienie, że nie da sie powiedzieć, czy jest czy nie, dla mnie nie ma sensu. widzę więcej dowodów, że bóg nie istnieje, niż że istnieje.
pozdrawiam:)
Bardzo ciekawe co napisałaś, ale daj mi dowód, że Bóg nie istnieje.
A'propos to logicznie rozumując nie możeby być równocześnie dowodu na tezę A i tezę nie-A.
A ja nie lubie jak ludzie piszą że Boga nie ma i zgadzam sie z tym co napisales niech dadza dowód na to że on nie istnieje jestem katoliczką i nie pozwole na to żeby ktoś tak pisał a jak już ktoś chce o tym napisać i to na forum to niech nie przekonuje innych co do tego!!!
a co do tych pigmejów to wlaśnie się po to robi Misje by ich uświadamiać o Bogu...
Jeju ludzie, poprostu trzeba uwieżyć, że on jest...nie da ci żadnego znaku z nieba, bo chce sprawdzić czy wiezysz w coś zego nigdy nie widzialeś. Po śmierci się kazdy przekona więc kazdy niech wierzy w co chce tylko ze najlepiej jest w zwykłego naszego Boga.
Chyba zostałem źle zrozumiany. Chodiz mi o to, że nie da się podać dowodu na istnienie lub nie istnienie Boga. To kwestia tylko i wyłącznie wiary.
I oczywiście, obie strony mają się prawo wypowiadać, mają prawo przekonywać do swoich racji. To jest forum, a nie kółko wzajemnej adoracji. Chodzi o to aby ta dyskusja była prowadzona w atmosferze wzajemnegoi szacunku dla czyiś poglądów.
Dla mnie dowody są na to ,że bóg nie istnieje:
niektórzy wierzą w ufo, yeti, wielką stopę i takie tam różne. Urzymują, że ich widzieli i są przekonani, że te postaci naprawdę istnieją. Ale to są tylko ich słowa. I dla mnie tak samo jest z bogiem. Jesli kogoś obrażam ,to trudno, nie moja wina, że ktoś nie jest w stanie pogodzić się z tym, że ktoś wierzy w co innego. Po za tym: mam nadzieję, że chrześcijanie, którzy się tu wypowiadają, nie poprzestają tylko na mówieniu(pisaniu), że są wierzący, ale pomagają też ludziom i wogóle żyją według nauki Chrystusa. Jesli nie, to współczuję im, że nie żyją w prawdzie z samym sobą
:)
To, że niektórzy wierzą w ufo, yeti itp. oraz to, że piszą, że ich widzieli ma się nijak do dowodu na istnienie Boga. Dowodem nie jest stwierdzenie - "ja im nie wierzę", bo to Twoja własne decyzja komu wierzysz, komu nie. Do tego potrzeba czegoś więcej-- logicznego rozumowania itp. Jeśli już rozumiesz co to jest dowód, to pokaż mi taki wskazujący, że Bóg nie istnieje, a jeżeli nadal nie rozsumiesz co to jest, to tylko się ośmieszasz.
przepraszam? ośmieszam się? to , że patrze na te rzeczy inaczej niż, ty to nie jest ośmieszanie sie;/ prosisz, żeby to była kulturalna rozmowa a wyskakujesz z czymś takim. obrażasz to, w co ja wierzę. mam dosc tego ,ze ludzie mówią, nie ma dowodu na istnienie i nieistnienie, bo moim zdaniem wtedy w nic tak naprawdę nie można wierzyć. prosze napisz mi teraz "jestes głupia"!
Czytaj ze zrozumieniem. Chodziło mi o to, że mnówisz o 'dowodach' nie mając pojęcia co to słowo znaczy. To jest dla mnie ośmieszanie się. Jestem ciekaw jak obraziłem w to co Ty wierzysz? Bo jakoś nie czuję abym choć skrytykował kogokolwiek za ateizm.
Masz tego dość, że ludzie coś mówią? To tupnij nóżką i wyjdź.
"ludzie mówią, nie ma dowodu na istnienie i nieistnienie, bo moim zdaniem wtedy w nic tak naprawdę nie można wierzyć" Przeczytaj może co to jest *dowód*. Jak ma się dowód, to nie ma już kwestii wiary lub niewiary. Dowód wykazuje, że coś zachodzi i już, odrzucenie go jest po prostu głupotą.
Bo o to właśnie chodzi. Dlatego w Boga się *wierzy*, bo nie ma ścisłego dowodu na Jego istnienie.
ale bzdury spoon piszesz.
Pigmeje do piekla,rosjanie do piekla.Do nieba nie ida tylko ci co wierzyli w Boga.Wystarczy byc dobrym czlowiekiem.
Owszem nurtują mnie pytania,co sie stalo z ludzmi ktorzy zyli kilka set tysiecy przed Bogiem.
A ty masz 12 lat,bo nie umiesz pisac :)
pindo =D
może ty czytaj ze zrozumieniem? wtedy zrozumiesz o co mi chodzi, bo nie będę sie powtarzac:)
Do autora.
Szanuje Twoje zdanie, ale w twoich pozniejszych wypowiedziach mowiles, ze Rosjanie pojda do piekla bo nie wierza w boga. Ja jestem chrzescijaninem i wierze w Boga, ale wierze tez w to, ze jest jeden Bog dla calego swiata. Skoro wiara w innych Bogow. Czcza ich i praktykuja swoja religie. I co?? Pojda do piekla za to, ze zostali wychowani na innej religii. Nie, nie, akurat z tym sie nie zgadzam. Mysle, ze wiara polega na tym, zeby wierzyc, bo dzieki temu odnajdujemy jakis glepszy sens, w tym kim jestesmy i jak zostalismy stworzeni. Mogles urazic ta wypowiedzia wielu chrzescijaninow (mowie o Twojej pierwszej wypowiedzi) tym, ze Chrystus nie jest synem Bozym (tak naprawde mnie tez tym uraziles). Wiele osob moze to odebrac jako herezje. Jednakze jezeli tak sadzisz, to szanuje Twoje zdanie i nie jestem przeciwny Twojej opinii.
Dobra rada:
Mow o takich rzeczach z troche wiekszym szacunkiem (mysle, ze mowie tu w imieniu wszystkich). :)
Pozdrawiam
krokodyleq ;]
Każdy ma prawo do własnej religii.Jedni wierzą,że drzewko na działce dziadka spełnia życzenia, inni chodzą co niedziela do kościółka i wrzucają pieniążki na tacę,a jeszcze inni w nic nie wierzą,bo nie chcą(nie chce im się,mają wszystko gdzieś,nie mają czasu,nie mają pojęcia o wierze).Zabronicie ateistom,NIE!!!Ja osobiście mam mieszane uczucia.Wychowałem się w katolickiej rodzinie i taką też religię praktykuje.Nie jestem zapalonym katolikiem i nigdy nie będę.Mam wątpliwości co do istnienia Boga i sensu życia,ale chyba każdego to dopadło.Tak naprawdę nikt nie odpowie wyczerpująco na pytania o Boga,nie wiesz nawet czy naprawdę sam istniejesz czy jestes w wielkim Big Brotherze i czy wszystko nie jest iluzją,a może jestes chory psychicznie???Tak naprawdę w pełni udowodnić można matematykę reszta pozostaje w sferze wiary,ale to mi wystarcza
Trudno się z Tobą nie zgodzić. Poza faktem, że matematyki nie można w pełni udowodnić (co zresztą udowodniono nb.)
Mały OT, nt. kościoła:
120 r. - Pierwsze wzmianki o uzywaniu wody swieconej do "wypedzania duchów" nieczystych
157 r. - Po raz pierwszy zastosowano formy pokuty
II wiek - Swiety Klemens z Aleksandrii pisal, "Kazda kobieta powinna byc przepelniona wstydem przez samo tylko myslenie, ze jest kobieta".
- Rzymski filozof Celsus poswiadcza falszowanie pism chrzescijanskich, mowiac o rewizjonistach: "przerabiali Pisma Swiete z ich pierwotnej postaci i usuneli wszystko, co pozwalalo im na odparcie skierowanych przeciwko nim zarzutow."
- Pomimo zakazania przez Kosciol prowadzenia jakichkolwiek dalszych badan dotyczacych pochodzenia Ewangelii, uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie zostaly przerobione i poprawione)
III wiek. Az do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie slyszeli o wieczystym dziewictwie Maryi.Ewangelia Mateusza informuje, iz Jozef "nie zblizal sie do Maryji, az porodzila Syna". ("Zblizenie sie" oznacza w Bibli malzenskie wspólzycie.)
200 r. - Ustanowiono "stan duchowny" przez wprowadzenie ordynacji. Chrzescijanie zostali podzieleni na duchownych i laikow - przedtem wszyscy byli na równi, jednoczesnie bedac bracmi i kaplanami przed Bogiem.
220 r. - Przyjeto dogmat o koniecznosci pewnych czynnosci koscielnych, niezbednych do zbawienia.
250 r. - Wprowadzono nauke o wiecznych mekach.
312 - Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrzescijanstwo staje sie jedna z religii panstwowych poganskiego Rzymu. Powstanie Instytucji Kosciola Katolickiego. Poczatek przesladowania i mordowania niechrzescijan.
321 r. - Cesarz Konstantyn nakazuje swiecic niedziele zamiast dotychczasowej soboty (na pamiatke zmartwychwstalego rzymskiego boga Mitry)
325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "swietego" i "dwojce swieta" awansujac Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastapic dotychczas czczonego Mitre.
330 r. - Wprowadzenie czczenia zmarlych "swietych" i ich relikwii
360 r. - Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniolow
381r. - Do obowiazujacej dotychczas konstantynskiej "Dwojcy Swietej" cesarz Teodozjusz dolaczyl trzecia osobie tzw." Ducha Swietego". Dzialo sie to na soborze w Konstantynopolu
391 r.- W Aleksandrii Chrzescijanie spalili najwieksza na swiecie biblioteke, w której przechowywano okolo 700 000 starozytnych zwojów. Zamknieto starozytne akademie, skonczylo sie nauczanie kogokolwiek poza murami kosciolow.
431r. - Wyrazenie Xristo Tokos - Matka Chrystusa - zostalo zastapione na Teo Tokos - Boga Rodzica.
449 r. - Papiez Leon I wprowadza prymat biskupa Rzymu.
539 r. - Ustanowiono wladze papiezy oraz ofiare mszy swietej
VI wiek. Chrzescijanski filozof Boethius, pisal "Kobieta jest swiatynia zbudowana na bagnie". W VI wieku na soborze w Macon biskupi glosowali nad problemem, czy kobiety maja dusze, a w X wieku Odo z Cluny glosil, ze "Obejmowac kobiete to tak jak obejmowac wór gnoju..."
593 r. - Papiez Grzegorz I wprowadzil wiare w czysciec, dla uzdrowienia finansow kurii rzymskiej poprzez sprzedaz odpustow od kar czysccowych.
600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz lacine do liturgii.
715 r. - Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz swietych.
726 r. - W Rzymie zaczeto czcic obrazy.
- Kosciol rzymski z Dziesieciu Boskich Przykazan usunal drugie, ktore brzmi: "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani zadnej podobizny tego, co jest na niebie w gorze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które sa w wodach pod ziemia. Nie bedziesz sie im klanial ani sluzyl"
- Otwarlo to droge do handlu medalikami, obrazami, szkaplerzami, krzyzykami, posagami itp .Przykazan jednak musialo pozostac dziesiec. Podzielil wiec kosciol ostatnie przykazanie, mówiace o niepozadaniu ani zony, ani osla, ani wolu, na dwie czesci i odtad katolicy maja tez Dziesiec Przykazan, tak jak i i Zydzi.
783 r. - Nastal zwyczaj calowania nog papieza.
813 r. - Ustanowiono Swieto Wniebowziecia N.M.P.
993. r. - Papiez Leon III zaczal kanonizowac zmarlych.
X wiek. Cala Europa znalazla sie pod panowaniem papiezy.95 procent ludnosci nie umialo ani czytac, ani pisac; ludzie zyli w ciemnocie i brudzie; wode uwazano za szkodliwa dla zdrowia; kwitly przesady i gusla.Zalamuje sie aktywnosc na polu medycyny, techniki, nauki, edukacji, sztuki i handlu. Rozpoczyna sie mroczny okres w historii Europy.
1000 r. -Ustanowiono Uroczystosc Wszystkich Swietych i Dzien Zaduszny.
1015 r. - Wprowadzono przymusowy celibat dla duchownych aby rozwiazac problem przejmowania spadkow przez ich rodziny .(Przedtem duchowni mieli zony i dzieci)
1077 r. - Papiez Grzegorz VII ustanowil "klatwe"
1095 r. - Papiez Urban II wezwal rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolime. Zainicjowal w ten sposob pierwsza wyprawe krzyzowa.
1099 r. - Masakra Muzulmanów i Zydów w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisal: "Na ulicach lezaly sterty glów, rak i stóp.Jedni zgineli od strzal lub zrzucono ich z wiez; inni torturowani przez kilka dni zostali w koncu zywcem spaleni.To byl prawdziwy, zdumiewajacy wyrok Boga nakazujacy, aby miejsce to wypelnione bylo krwia niewiernych."
XII wiek. Uczony i filozof, swiety Tomasz z Akwinu glosil, ze zwierzeta nie maja zycia po smierci ani wrodzonych praw, oraz ze "przez nieodwolalny nakaz Stwórcy ich zycie i smierc naleza do nas".
1116 r. - Sobor Lateranski ustanowil spowiedz "na ucho"
1140 r. - Ulozono i przyjeto 7 sakramentow swietych.
1204 r. - Zaczela dzialac Swieta Inkwizycja.Sludzy kosciola zameczyli lub spalili zywcem setki tysiecy ludzi. Piece sluzace do palenia ludzi, takie jakie byly budowane w XX wieku przez nazistowskich Niemców, po raz pierwszy stosowane byly przez chrzescijanska inkwizycje
"Encyklopedia katolicka" twierdzi , ze inkwizycja "duzo zdzialala dla cywilizacji".
1204 r. - Papiez Innocenty III wyslal armie krzyzowców do Konstantynopola: Zolnierze Chrystusa zdobyli Konstantynopol, z zaciekloscia grabiac i mordujac mieszkancow.Nastep nie pladruja i pala miasto. Wedlug relacji kronikarza Geoffrey'a Villehardeuin'a, nigdy przedtem, od stworzenia swiata, nie wywieziono z miasta tylu bogactw.
1208 r. - Innocenty III zaoferowal kazdemu, kto chwyci za bron, oprócz prolongaty splat i boskiego zbawienia, równiez ziemie i majatek heretyków i ich sprzymierzenców, rozpoczela sie Krucjata Albigenska, której celem bylo wymordowanie katarów. Szacuje sie, ze Krucjata Albigezjanska pochlonela milion istnien ludzkich, nie tylko katarów, ale dotknela wieksza czesc populacji poludniowej Francji.
- Przeor, dowodzacy wojskami krucjaty, gdy mu sie skarzono, ze trudno jest odróznic wiernych od heretyków, odpowiedzial: "Zabijac wszystkich. Bóg ich odrózni".
1229 r. - Papiez Grzegorz IX zakazal czytania Biblii pod sankcja kar inkwizycyjnych.
1231 r. - Nakaz papieski zalecal palenie heretyków na stosie. Pod wzgledem technicznym pozwalalo to uniknac rozpryskiwania sie krwi.
1244 r. - Na soborze w Narbonne zdecydowano, aby przy skazywaniu heretyków nie oszczedzano mezów ze wzgledu na ich zony, ani zon ze wzgledu na meza, ani tez rodziców ze wzgledu na dzieci. "Wyrok nie powinien byc lagodzony ze wzgledu na chorobe czy podeszly wiek . Kazdy wyrok powinien obejmowac biczowanie."
1252 r. - Tortury zostaja prawnie dozwolone przez Kosciól (zostaly usankcjonowane przez papieza Innocentego IV)
- Tortury obejmowaly : Lamanie na kole, wieszanie za rece z ciezarami u nóg, sciskanie czulych czesci ciala, sadzanie na rozzarzonych weglach lub zelazie, wylamywanie stawów, gotowanie zywcem itp. Byla to "ludzka" - jak zapewnia kosciól - metoda badan
1263 r. - Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedna postacia.
1264 r. - Ustanowiono uroczystosc Bozego Ciala
1275 r. - Pojawily sie dyskusje na temat placenia daniny.W odpowiedzi papiez ekskomunikowal cale miasto, Florencje.
XIV wiek - Wybucha epidemia czarnej smierci, Kosciól wyjasnial, ze wine za ten stan rzeczy ponosza Zydzi, zachecajac przy tym do napasci na nich
1311 r. - Papiez Klemens V jako pierwszy ukoronowal sie potrojna korona wladcy
1326 r. - Niezgodnosc przesadnie bogatej organizacji Kosciola z gloszonymi przez nia ideami Jezusa Chrystusa ,doprowadzila do ogloszenia bulli papieskiej Cum inter nonnullos, w której uwazano za herezje twierdzenia, jakoby Jezus i Jego apostolowie nie posiadali zadnej wlasnosci w postaci dobr materialnych.
1377 r. - Robert z Genewy wynajal bande najemników, którzy po zdobyciu Bolonii ruszyli na Cessne. Przez trzy dni i noce, poczawszy od 3 lutego 1377 roku, przy zamknietych bramach miasta, zolnierze dokonali rzezi jego mieszkanców. W 1378 roku, Robert z Genewy zostal papiezem i przyjal imie Klemensa VII
1450-1750r - Okres polowania na czarownice.Straszl iwymi torturami zameczono setki tysiacy kobiet posadzanych o czary.
- Dzieci mozna bylo równiez oskarzac o czary: dziewczynki po ukonczeniu 9,5 lat, chlopców po ukonczeniu 10 lat. Mlodsze dzieci torturowano w celu uzyskania zeznan obciazajacych rodziców. W procesach o czary brane byly pod uwage "zeznania" dwulatków
1484 r. - Papiez Innocenty VIII oficjalnie nakazal palenie na stosach kotów domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten byl praktykowany przez trwajacy setki lat okres polowan na czarownice.
- Wiara, ze zwierzeta sa posrednikami diabla, doprowadzila do zalamania sie naturalnej kontroli liczebnosci populacji gryzoni. Celem ataku gorliwych chrzescijan najczesciej byly koty, wilki,weze, lisy,i biale koguty. Poniewaz wiele z tych zwierzat polowalo na roznoszace choroby gryzonie, ich eliminacja wzmogla wybuchy epidemii
1492 r. - Kolumb odkryl Ameryke.Inkwizycja szybko postepuje sladami odkrywców. Tubylców, którzy nie chcieli nawrócic sie na wiare chrzescijanska, palono na stosach.
1493 r. - Bulla papieska uprawomocnila deklaracje wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Poludniowej, które odmówily przyjecia chrzescijanstwa.
- Kobiety i mezczyzn szczuto psami karmionymi ludzkim miesem i cwiartowanymi zywcem indianskimi niemowletami. Wbijano ciezarne kobiety na pale, przywiazywano ofiary do luf armatnich i puszczano je z dymem. Mordowano, gwalcono, ucinano rece, nosy, wargi, piersi.
- Jezuita José de Anchieta twierdzil: `Miecz i zelazny pret to najlepsi kaznodzieje' . Tego oto barbarzynce, Jan Pawel II beatyfikowal w 1980 r., nazywajac go `apostolem Brazylii, wzorem dla calej generacji misjonarzy'.
- Gdy katoliccy "misjonarze" zawitali do Meksyku, zylo tam okolo 11 milionów Indian, a po stu latach juz tylko póltora miliona.Slowo Boze zawiezione w tamte rejony `pieknie zaowocowalo'.
- "Papiez tysiaclecia J.P.II' podczas pobytu na tamtych ziemiach mowil o "zwyciestwie fundamentalnych praw czlowieka' i `dziele ewangelizacji i pokoju "
1563 r. - Ustalono, ze tradycja Kosciola jest wazniejszym zrodlem objawienia od Slowa Bozego.
1572 r. - We Francji 24 sierpnia w masakrze znanej pod nazwa Dnia Swietego Bartlomieja zamordowano 10 000 protestantów. Papiez Grzegorz XIII napisal potem do króla Francji Karola IX: "Cieszymy sie razem z toba, ze z Boska pomoca uwolniles swiat od tych podlych heretyków"
1650 r. - W Nowej Anglii prawnie zakazano noszenia ubran z "krótkimi rekawami, gdyz moglyby zostac odsloniete nagie ramiona". Chrzescijanie zaczeli uwazac, ze wszystko, co zwraca uwage na swiat fizyczny jest bezbozne.
- Galileusz probuje rozpowszechniac teorie heliocentryczna. Zostaje zatrzymany przez Inkwizycje.
- Poglady swietego Augustyna odzwierciedlaly "naukowe" podejscie Kosciola do swiata: "Jest to niemozliwe, aby po przeciwnej stronie Ziemi znajdowali sie ludzie, gdyz w Pismie Swietym nie ma wzmianki o takim rodzie wsrod potomkow Adama."
1852 r. - Wprowadzono nabozenstwo majowe do N. M. P.
1854 r. - Wprowadzono dogmat o tzw. Niepokalanym Poczeciu N.M.P.
1855 r. - Sprzeciw Kosciola wobec Konstytucji Stanów Zjednoczonych. Kosciol glosil iz "wolnosc to bluznierstwo, wolnosc to odwodzenie innych od prawdziwego Boga. Wolnosc to mówienie klamstw w imie Boga". Wczesniej ,do Kongresu Stanów Zjednoczonych kosciól wniósl projekt ustawy zabraniajacej wydobywania z lona ziemi ropy naftowej, która Bóg tam umiescil, aby czarci w piekle mieli czym pod kotlami palic
1870 r. - Wprowadzono dogmat o nieomylnosci papieza.
- Poczatek XX wieku. - Papiez Leon XIII nadal udowadnia, ze najwyzsza kara daje sie uzasadnic nastepujaco: "Kara smierci jest niezbednym i skutecznym srodkiem dla osiagniecia celu Kosciola, gdy buntownicy wystapia przeciw niemu i narusza jednosc duchowa"
1917 r. - Tortury byly prawnie dozwolone przez Kosciol od roku 1252, w którym zostaly usankcjonowane przez papieza Innocentego IV, az do roku 1917, w którym to zaczal obowiazywac nowy Codex Juris Canonici
1950 r. - W petycji do Watykanu, katolicy prosza o dogmatyzacje fizycznego wniebowziecia Maryi.W odpowiedzi Watykan uchwala dogmat o wniebowzieciu N. M. P.( w Ewangeliach nie ma slowa o tym).
1965 r. Dopiero w 1965 roku Kosciól rzymskokatolicki uniewaznil potepienie Galileusza.
1977 r.- Papiez Pawel VI wyjasnia, ze kobieta ma zakazany wstep do stanu duchownego, "Poniewaz nasz Pan byl mezczyzna"
Dzieki za lekcje historii, ale takie cos to moze byc na wikipedii. ;]
pozdro
krokodyl
Proszę nie wypowiadaj się na temat, o którym nie masz pojęcia. Poczytaj sobie trochę jakieś egzegezy biblijne, to się dowiesz, że obecne stanowisko co do Księgi Rodzaju jest takie, że należy ją poddać wykładni. Uważa się, że stworzenie świata w Biblii jest przedstawione w sposób symboliczny.
Poza tym naukowcy nie są w stanie udowodnić, że Bóg nie był siłą sprawczą przy powstaniu świata. W końcu nie wiedzą, co sprawiło, że nastąpił słynny wielki wybuch.
Być może to prawda, że ludzie wymyślili Boga, bo bali się śmierci, ale nie zapominaj, że dał im on sens życia, nawet jeśli nie istnieje. Bóg jest jednym z teorii celu życia, możesz w niego wierzyć lub nie, na tym polega wolna wola.
Ja wieżę w Boga!!! To co mówisz nie mieści mi sie w głowie, jak można być tak naiwnym i nie wierzyć w istnienie siły wyższej emanującej miłością i dobrem??? "Człowiek powstał od małpy"-to dlaczego pytam przez te wszystkie lata, kiedy człowiek żyje na ziemi żadna małpa sie nim nie stała? Widział ktoś gdzieś człowieka-małpę? Bo ja o czymś takim nie słyszałam! Bóg istnieje! Wszędzie spotkasz na to dowody! Uwierz, wiara czyni cuda!
Nie trzeba niczego udowadniać, trzeba po prostu wierzyć! Dam ci przykład: Wielu znanych naukowców badając otaczający nas świat w pewnym momencie dochodzi do prostego wniosku: Istnieje Ktoś, Kto ten świat i wszystko na nim stworzył, Ktoś mający moc wykraczającą ponad ludzką inteligencję i ponad siły przyrody. Na przykład taki Einstein-był bardzo wierzący! Wiele niewyjaśnionych spraw pochodzi od Boga!