Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583744
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

,, miał problemy byle czego lubi sei czepiac i zakrawa to kuzwa na jakas paranoje NIECH zajmo sie REligia i przestan KRAŚC!!!! i jezdzic LIMUZYNAMI to bedzie dobrze AL "kod L.Da Vinci" to literacka Fikcja wiec niech sei od niej odp...... POZDRAWIAM a ksizke polecam w 100.1% :-))......

ocenił(a) film na 9
marcinkf

Brawo, popieram! ("....jeżdzić limuzynami" hihihihihi- dobre!)

marcinkf

Dlaczego Kościół nie moze jeździć limuzynami?? Mozesz mi wytłumaczyć? MOże ja zacznę ci tłumaczyć żebyś zaczął jeździć, np. maluchem, bo inaczej Ci nie wolno, co?

ocenił(a) film na 9
annazc

A na cholerę im limuzyny? Niech już kupią sobie coś skromniejszego, co nie rzuca sie w oczy! Albo raczej przeznaczyliby te pieniądze na pomoc ubogim. A skąd mają na to pieniądze??? Z ofiary parafian!!! I to najbardziej wkurza!!! Poza tym coraz więcej mężczyzn chce iść na księdza, bo to dobry biznes!

milla_88

Dziecino- ja się Ciebie nie pytam, na co ci nowe ciuszki, biżuteria czy kosmetyki. Każdy jest panem swojego sumienia. Jeżeli tak chcesz pomagać ubogim- sama wydaj swoje pieniądze. Poza tym postaraj się UDOWODNIĆ, że bogactwo, jakie widzisz u księży jest wynikiem zagarnięcia pieniędzy parafian. Z reguły są to po prostu majątki odziedziczone po rodzinie..... (Znam dziesiątki takich przypadków)

P.S. Tak dla jasności - uważam, ze życie księży w bogactwie nie jest dobrą rzeczą. Powinni się starać żyć skromnie i nie wzbudzać zawiści ubogich. Ale nikt z nas nie ma prawa nakazywać im stylu życia. Proste i logiczne.

annazc

Kośció to ZŁO bo księża mają lepsze samochody niż ja... Tak czy siak, maybach ojca rydzyka był chyba większym sukcesem antyklerykałów niż cały KOD żydomasona Browna :P Cudze chwalicie...

annazc

A do człeka "annazc'a". Co ty ksiądz jesteś ?? ;-P

annazc

do annazc@
nie moj interes czym oni jezdza i szczerze mowiac mam to w.. glebokim powazaniu ale ksieza nie powinni jezdzic limuzynami chciazby dlatego, ze skladali sluby ubostwa

ocenił(a) film na 2
fiela

sluby ubustwa o czym ty mowisz chyba pomyliło Ci sie z zakonnikami :) a czemu nie maja jezdzic ... jesli tobie sie nie powodzi to innym tez ma sie nie powidzic.... ??? o to własnie nasza Polska mentalnosc.... wszyscy maja miec po rowno... a ktory sie wybije czy bedzie go lepszy to trzeba go zgnoic ... gratuluje postawy tylko tak dalej .........

ocenił(a) film na 2
MeRLiN_4

sluby ubostwa o czym ty mowisz chyba pomyliło Ci sie z zakonnikami :) a czemu nie maja jezdzic ... jesli tobie sie nie powodzi to innym tez ma sie nie powidzic.... ??? o to własnie nasza Polska mentalnosc.... wszyscy maja miec po rowno... a ktory sie wybije czy bedzie lepszy to trzeba go zgnoic ... gratuluje postawy tylko tak dalej .........

ocenił(a) film na 2
MeRLiN_4

sluby ubustwa o czym ty mowisz chyba pomyliło Ci sie z zakonnikami :) a czemu nie maja jezdzic ... jesli tobie sie nie powodzi to innym tez ma sie nie powdzic.... ??? o to własnie nasza Polska mentalnosc.... wszyscy maja miec po rowno... a ktory sie wybije czy bedzie go lepszy to trzeba go zgnoic ... gratuluje postawy tylko tak dalej .........

MeRLiN_4

Przepraszam bardzo ale co ma znaczyc ze "ktory sie wybije" ? Czy to znaczy ze ksieza awansuja jakos? Czy dzieki jakielkolwiek wiedzy mozna tam zarabiac wiecej?
A moze kosciol dziala na zasadzie franchisingu i kazdy moze zalozyc swoj. W takim razie ja tez chce bo to calkiem niezly biznes gdzie sie sklada papiery? Mysle ze sobie poradze. Szkoda tylko ze konkurencja spora...

pozdrawiam

wojtekw

Słyszałeś o inwestycji DZIEDZICZENIA majątku?? To jest ciekawa sprawa, wiesz. Ludzie stworzyli to po to, aby ich zbierane pzrez lata pieniądze nie trafiały do skarbu państwa po ich śmierci (albo niewiadzomogdzie) ale zostały przekazane np. ich bliskim.
Jezeli chcesz więcej info na ten temat mozemy sobie pogadac prywatnie, bo nie chcę ci tu robić wykłądów z historii państwa i prawa.

Ale tak a propos warto znac choć odrobinę mechanizmów prawnych we współczesnym świecie....ot tak, z ciekawości...

marcinkf

Zgadzam sie całkowicie z Tobą. Skoro idea byćia księżem polega na niesieniu wiary, a jak nam wiadomo kościół katolicki głosi iż droga do nieba nie prowadzi przez bogactwo tego świata, a poprzez pomoc ubogim. Wręcz powinni być osobami wzorcowymi, godnymi naśladowania w codziennym życiu. A wiec cech takie jak skromość, wyżej wymieniona pomoc ubogim powinna BYĆ NA PIERWSZYM PLANIE!!! NO TO JAKIM PRAWEM RYDZYK MA NAJDROŻSZE AUTO ŚWIATA!! Maybach'a ? Ja nie wiem, ale wiem napewno że książka jest ŚWIETNA nie tylko pod wzglętem kunsztu wykonania, ale także porusza właśnie te tematy które PRAWIDŁOWO godzą w kościół katolicki.
ps. PODPALMY Rydzykowi jego święte autko i kupmy mu malucha, niech morech jeden (tu dużo epitetów:-P).
Pozdrawiam!!!

matmax_t

Fakt - Rydzyk nie przynosi chluby swojemu stanowi - ale kolejnym problemem naszego społeczeństwa jest ocenianie ogółu przez pryzmat jednostek. Jak dwóch polaków zabiło nastolatka za granicą to znaczy że wszyscy jesteśmy mordercami...???

matmax_t

Błędem polskiego koscioła jest dzielenie członków kościoła na MY i ONI. Czy nie rozumiesz (zapewne katoliku) ze jesteś w kościele tak samo jak oni(ksieża)????!!!!

Jezeli uważasz, ze powinni żyć w ubóstwie to znaczy, ze tego samego wymagasz od siebie. A jeżeli wymagasz tego tylko od nich ( bo oni mają jakiś monopol na bycie dobrymi, reszta moze żyć w "grzesznym " bogactwie, tak?) to już sam sobie możesz wystawić opinię....

To bardzo ładnie, że wykrzykujesz jakie cechy powinny być na pierwszym planie w kościele katolickim. Rozumiem, ze w związku z tym nigdy nie kupisz sobie drogiego auta i nigdy nie odmówisz pomocy ubogiemu.Prawda????

marcinkf

przestancie juz!!! niech sobie maja te limuzyny. maja limuzyny czy nie i tak sa chora instytucja. banda nadetych pajacow. mysla ze im wszystko wolno. zarazili nasz kraj. ale to nasza wina, obywateli

galien

podzielam zdanie gotena sam nie ujal bym tego lepiej;P wlasnie o to anna chodzi ze oni ksieza (kosciol) nakazuje zycie w skromnosci wierze ubostwie samemu nie dajac przykladu co gorsze zyjac sprzecznie ze swoimi zasadami. przepraszam zasadami ktore nakazane sa przez biblie. co jest sie pytam? ukrywanie pedofilow (wsrod ksiezy) przestepstw malwersacje finasowe malo? no to dalej zmienianie praw zapisanych w biblii dlaczego kosciol tak twardy w swojej postawie co do antykoncepji nagle wydaje dekrety ktore w pewnych przypadkach zezwala na jej stosowanie a to tylko przyklad z wielu. z jakiej racji ludzie zmieniaja to co jest napisane w biblii (o ktorej prawde przecierz walczysz jako waleczna dziewczyna ;) jakim prawem kosciol nadaje ludziom tytuly swietych i gdzie w biblii jest mowa o tym ze ma do tego prawo. co do spadkow po rodzinie to sie nawet nie wypowiem bo to najbardziej zenujaca rzecz jaka przeczytalem nbiegodna ciebie;) (chyba ze piszac o rodzinie mialas na mysli nas wszystkich bo przecierz wszyscy jestesmy bracmi i siostrami:) we wczesniejszych postach pisalas o propagandzie i falszu tak zeczywiscie ta propaganda jest z nami od ok 2000 lat i serwuja ja nam glowy kosciola. nie neguje ideii jaka przyswieca klerowi bo to dobra rzecz. martwi natomiast ze ci ktorzy maja byc wzorem sami nie sa wierni zasadom ktorych maja bronic najbardziej na tym wszystkim cierpi laikat i tyle

mrowl

oj negative negative hahahahaha dobry jestes kiedys ogladalem jakis program publicystyczny traktujacy o rydzyku i jego stacji byl tam taki gosc co wyzywal dziennikarza od rzydow czaisz problem ? nie to zapoznaj sie z historia religii ktora wyznajesz polecam szczegolnie fragmenty w ktorych dowiesz sie jakiej nacjii byl np J.CH hahaha lubie cie czytac bawie sie przy tym wysmienicie

mrowl

człowiekuuuuu jak ty piszesz słowo "żyd"......wstyyyyd wstyyyd wstyyyd
ja po czymś takiem nie odzywałabym się juz więcej...:)))

mrowl

Ksieża niczego nie nakazują.

POwtarzają jedynie przykazania dane od Boga. Czy jeżeli lekarz, który doradza Ci rzucenie palenia papierosów w trosce o twoje płuca, a sam pali , to nie ma parwa udzielać ci rad???

Skad ma prawo do tych wszystkich rzeczy??
Bo Jezus powiedziaład do Apostołów, ze to, co zwiążą na ziemi, będzie związane w niebie. Tchnął w nich DUcha św. więc ludzie koscioła (księża, zakonnicy, świccy) moga postępowac źle, ale KOŚCIÓŁ nie moze się mylić w sprawach dogmatycznych.

"martwi natomiast ze ci ktorzy maja byc wzorem sami nie sa wierni zasadom ktorych maja bronic najbardziej na tym wszystkim cierpi laikat i tyle "
Ja mam tylko jeden wzór, Jezusa. Mogę również czerpać pewne postawy ze swiętych(PEWNE postawy). Skąd w tobie o pzrekonanie, ze księża mają być wzorem!!!!?????
Czy lekarze maja być wzorem zdrowia????

ocenił(a) film na 2
marcinkf

tak najlepej jest wszyskich wrzucic do jednego worka i oceniac .... bardzo słusznie ...(brawo) tylko jak w kazdej instytucji zdarzaja sie roznie ludzie... bo ta istytucje jaka jest Kosioł ustalona przez Jezusa Chrystusa buduja ludzie wiec roznie ludzie bywaj.... i nie mozna oceniac po wystapieniu paru osob całej instytucji bo jest to z gory nie powazne....a co do pedofilow marlwersantow itp to tylko w kosciele sie tacy zdarzaja ... a czy wsrod psychologow sedziow nauczycieli itp. nie ma takich ?? ......ale najłatwej jest atakowc Kosioł bo to teraz takie popularne .... nasza specjalonosc narodowa (brawo) i nasza mentalnosc (wielkie brawa) gratuluje pomysłu i spełnienia sie w obowiazkach wobec narodu....

ocenił(a) film na 10
marcinkf

Hehe pewnie chodziło Ci z tymi lizumynami o Rydzyka??:P Nie księża limuzynami raczej nie jeżdża, ale reszte w pełni popwieram:)))

kamille_

merlin zgodze sie z toba co do jednego. kosciol to instytucja , juz dawno to co mialo byc wspolnata skupiajaca ludzi przerodzilo sie w biznes i wielkie pieniadze. a i ja nie generalizuje i nie pisze ze wszyscy ksieza sa zli i be (znowu nieczytasz dokladnie postow;) napisalem nawet ze przyswieca im dobra idea ktora wielu ludziom pomaga. z tym ze zbyt wiele jest negatywnch rzeczy wokol kosciola (pomijajac juz przeszlosc a ta jest skaza dla tej instytucji) nie dosc ze te zle emocje towarzysza kosciolowi ten stara sie wszystko ukryc (tu wyzej wspomniana sprawa pedofili i reakcja, araczej jej brak ze strony kosciola i ukrywanie sprawcow) no i nie ma nic sobie do zarzucenia w kwestii moralnoscii tyle. juz mi sie nie chce o tym pisac bo przecierz ci ktorym kosciol jest bliski nie sa w stanie zakceptowac ani dopuscic mozliwosci iz sa w jakims stopniu oszukiwani (delikatnie mowiac) wasze prawo i ja to akceptuje

ocenił(a) film na 2
mrowl

prawo prawem coz ja patrze na Koscioł jaki ja znam ten najblizszy .... coz moge zarzucic pewne nie zgodnosci ale patrze głownie na to co jest głebiej... np. znam pewnego ksiedza ktory jest naprawde ksiedzem z powołania... zajoł sie ludzmi z blokowisk z ludzmi w poszukajacymi drogi w zyciu... i naprawde skupił ich w wspolnoscie i organizuja koncety czy hip-hopowe czy metalowe czy rockowe pielgrzymiki wyjazdy na Legnice koncety np Soulflya...itp. i tacy ludzie powini stac sie twarza kosioła... ludzie z prawdziwym powołaniem i ja patrze na Kosioł w ten wałasnie sposob.... przykładow takich ludzi jest sopro ale o nich sie nie mowi bo po co lepej jest pokazc Koscioł od tej złej storny .... zdarzenia te powinne byc roztrzygniete wewnatrz samej organizacji.... a nie przez osad mediow i ludzi.... Coz mam nadzeje ze te zepsucie ktore dotarło do kosioła po latach pracy zostanie zlikwidowane....

mrowl

a i co do tego iz atakowanie kosciola to w tej chwili bardzo popularne zjawisko w polsce (jak to napisales specjalnosc narodowa). byles na wczasch czy co? wedlug danych statystycznych ponad 80% polakow regularnie smiga na msze watpliwa sprawa jest zatem aby ci ktorzy na msze uczeszczeaja nie zgadzali sie z postepowaniem swoich proboszczy nie uwazasz? (pytanie retoryczne). druga sprawa kiedy wybrano benedykta na papierza ten sam powiedzial iz polska jest krajem o glebokich tradycjach chrzescijanskich i to ten kraj sluzyl bedzie jako przyklad dla odnowy wiarygodnosci i umocnienia pozycjii chrzescijanstwa na swiecie a szczegolnie w europie, poniewarz w ostatnich latach widac zdecydowane odwracanie sie wiernych od religii (ja od siebie dodam ze nie dziwie sie temu zjawisku i wina obarczam zla polityke watykanu) wiec sam widzisz troche na wyrost jest pisanie o tym ze tak bardzo popularna jest w ostatnim czasie nagonka na kosciol jesli chodzi o polske i na pewno ci ktorym w jakims stopniu nieodpowiada istytucja o ktora toczy sie tuttaj dyskusja sa raczej odsetkiem w stosunku do ogolu ...ale sie rozpisalem gheghe

mrowl

matko merlin jestes albo jeszcze bardzo mlody albo naiwny co ty mi tu za bzdury wypisujesz..

" zdarzenia te powinne byc roztrzygniete wewnatrz samej organizacji.... a nie przez osad mediow i ludzi...." no to w takim razie pytam sie ciebie kim ty jestes dla tej organizacjii i kim ja jestem? no przecierz nie jakims tam ludziem...gheghe przecierz ten ktory uwaza sie za chrzescijanina (uogolniam) to jeden z czlonkow owej wspolnoty a wiec ma prawo do oceny kosciola. zastanow sie co piszesz. kim ty jestes? takim leszczem ze zrobisz to co ci powiedza, zastanow sie troche po to masz glowe.

ocenił(a) film na 2
mrowl

Odpowiem Ci na te proste pytanie kim ja jestem ... jestem tym kim jestem a głowe mam i nudzi mnie tez czytanie takich bzdur jakie pisza na temat koscioła .... a co do oceny.... zeby cos oceniac trzeba nie dosc ze na lezec to trzeba obiektywnie oceniac wspolnote i uczestniczyc w jej zyciu.. Bo czeste jest tzn jestem wierzacy ale nie praktykujacy... albo przypominam sobie o kosciele w czasie slubu czy tez pogrzebu... i tacy ludzie sie wypowiadaja kiedy nic o problemach koscioła nie wiedza....A co do roztrzygania problemow to chyba istnieja w Kosiele władze koscielne jest cos takiego jak prawo kanoniczne istytucje zajmujace sie własnie takimi sprawami.... i głownie o to mi chodzi.... nie najlepej jak człowiek i media publicznie zlinczuja ksiedza itp kiedy nie ustalono wszyskich okolicznosci.... Po to tez sa instytucje koscielne zeby sie tym zajmowac ktore roztrzygaja takie spory... a co do kraju katolickiego.... hmmm tak fajnie sie to nazywa a ilu jest takich prawdziwych katolikow ??? duzo ?? heheh smieszne pojawiaja sie w chwilach szczegolnych zeby zamnifestowac jacy oni sa wierzacy a na codzien jakos po wiekszosci nie widac.... ilu z nich chodzi na Msze Swiete i w nich uczestniczy a nie stoi pod płotem i odbebnia swoje bo tak jest tradycja.... no ilu ?? nie chce nikogo oceniac ale tak własnie jest .......

MeRLiN_4

qwa ziomek o co ci chodzi bo ja juz cie nie rozumiem. nie pasuje ci to ze ludzie nie wierza git (nie akceptujesz tego twoja sprawa mi to zwisa) denerwuje cie to ze ludzie jada po kosciele i drazni cholernie, pfff mi to zwisa ludzie maja oczy i widza co sie dzieje bo nie sa tumanami (dla ciebie jest to obraza , dla mnie stwierdzenie pewnych faktow). co cie obchodzi ilu jest prawdziwych katolikow i po co ci wiedziec czy kogos wiara jest szczera czy nie to jego sprawa i on bedzie za nia rozliczany nie ty wiec co ci do tego (zreszta to o czym tu mowimy jest in plus dla ciebie wiec nie rozumiem?) problem w tym ze ludzie traktuja na rowni wiare w boga z wiara w kosciol ktory powinien byc srodkiem a nie priorytetem i celem. ja toleruje twoja postawe ty moja nie ale mi tez to zwisa a co do rozliczania ksiezy , to to nie sa zadne swiete dupy zebym nie mogl go ocenic bo to TYLKO CZLOWIEK z grupsza nie lepszy nie gorszy od innego i jak robi zle to mowie ze tak jest i poki co kosciol zmienic tego nie morze-na nasze szczescie

ocenił(a) film na 2
mrowl

Tak sie czasem zastanawiam, dlaczego ludzie tak bardzo chca zniszczyc autorytet Kosciola.

Czytajac powyzsze komentarze odnosze wrazenie, ze dla wielu wiara stala sie czyms przestarzalym.

Dzis trzeba miec odwage by powiedzic: nie wolno ci tak postepowac.
Wierny broniacy swojej wiary jest osmieszany, bo glosi malo popularne poglady.

Lubimy pisac brednie w internecie, ale gdy duchowienstwo wypowiedzialo swoja opinie, bez namyslu traktujemy ja jako bezzasadna.

Mlody czlowieku zanim zaczniesz snuc swoje refleksjie, jaka role powinien odgrywac Kosciol, przeczytaj z uwaga Nowy Testamet, szczegolnie Listy Sw. Pawla.
Potem sie wypowiadaj.

marcinkf

nie wiem juz czy sie śmiać czy płakać z niektórych postów...jak widze niektórych ludzi oślepionych tą religią to aż mnie w karku strzela,przeciez biorąc wszystko na czysty sens za czyje pieniądze ksieża wożą dupy w drogich limuzynach??za nasze!!a czemu niektóre babcie mówią że im na leki nie starczy??bo dają na tacę a potem trują wszystkim dookoła.Normalnie płakać mi sie chce jak czytam te wszystkie brednie jaki to kościół jest wspaniały i te wszystkie szopki jakie są odprawiane żeby narobić więcej kasy...ale to sie nie zmieni bo taka nasza tradycja...myślącym chyba pozostaje sie powiesić...pozdro dla realistów...

ocenił(a) film na 2
krreccik

a czy ksieza zagladaja Ci do kieszeni czy ksiadz wydziera Ci kase... ?? nie sam jesli chcesz to dajesz jesli nie chcesz to nie dajesz wiec nie plec głupot .... maja limuzyni bo tez pracuja i tez im sie cos od zycia nalezy... nie zakładaj rodziny i nie mej dziecia taka sama limuzyna bedziesz jezdził.... oprocz tego czesto ksieza pracuja tez w Kuri itp wiec na takie auta ich stac... pozatym opiekuja sie i dbaaja o Kosioł (budynek) i parafie wiec... berdzenie takie jest bez senu...

ocenił(a) film na 2
marcinkf

Coz z tego co widze to wynika ze nasz przywar krytykowania wszyskiego jest bardzo dobrze rozwiniety..... moze sie znow powtorze.... ale jesli ktos ma cos zarzuceniu Kosiołowi to niech zacznie najpierw od siebie i niech zacznie myslec nad soba a nie szukac sobie powodow do bezpodstawnego bezsensownego krytkowania Koscioła ktorego krytkowanie jest ostanio strasznie w modzie.... coz Kosioł ten nie bedzie sie bronił przedstawiciele innych wyznan czy religi... Nie bedzie wygłaszał ze ktos jest anty .... jak to mam mejsce w przypadku powszechnego Antysemityzmu ... czy tez organizował swiete wojny... i tak religie jest najłatwej z krtykowac bo nie zostanie sie okrzyknietym nie miłym przywarem tylko zostanie sie pochwalonym od rzeszy ludzi nie zadwolonych z niczego ... z kraju , rzadu , kosioła i zycia... brawa barawa tylko tak dalej ... z takim podejsciem napewno nasz kraj bedzie wygladał innaczej....Dlatego tez puki co prosze o zamkniecie tematu Kosioła i bezsensownego zarzucania czego kolwielek na podstawie jakies durnowatej ksiazki... Czasami jak sie czyta takie posty ze kosioł kłamie i wogole to az flaki sie wywaracaja... bo skad taki pomysł przychodzi do głowy gdy sie do Koscioła nie chodzi i nie zna sie wszyskich faktow...jesli stawia sie takie zarzuty to trzeba je poprzec jakimis faktami .... a nie plesc durnoty ktore w toku wydarzen przyjmuja postac bełkotu o niczym i o wszyskim....

MeRLiN_4

Ech poczytałem sobie troszkę wszystkie wypowiedzi fanów i antyfanów kościoła. I tak od siebie rzucę tylko jedno ogólne pytanko do wszystkich....Czy nie sądzicie, że "nasza" wiara jest bardziej tradycją ? Bo czy jako dorośli ludzie (takich pytam) wybralibyście tą "drogę" czy inną? Uważam że lepiej by bło gdyby dorośli ludzie mogli wybierać w co lub kogo chcą wierzyć a nie od dziecka wpajać komuś wiarę. Przecież to takie logiczne. Pozdrowienia dla trzeźwo myślących. Oraz klaps na otrzeźwiałkę dla fachowców od kościoła.

ocenił(a) film na 2
_ruba

Klaps dla kogo ?? Nikt nikomu nie wpaja w co ma kto wierzyc ... wychowuja Cie w wierze w ktorej oni sami byli wychowywani... Tak dziecko niemowle wybiera od razu w co chce wierzy jaki chce miec zawod w przyszłosci taa... piekna bajka narazie do poki przysługuje prawo opieki nad dziecmi do połnoletonosc to rodzice maja prawo wybierac i wychowywac dziecko w jakiej wierze chca..... i zdanie ze lepej zeby ludzie dorosli mogli sobie wybierac w co i kogo chca wierzyc... jest brednia.... bo kazdy ma wolna wole i nikt nikgo na siłe nie ciagnie na siłe do nieczego ...... wiec ten post jest bez sensu... a klapsa to mozesz sobie dawac co dzien ... na otrzezwienie zanimi wystartujesz z takim postem .........

MeRLiN_4

Być wychowanym w wierze ok. A jak człowiek dorośnie i zda sobie sprawę że to wszystko to lipa i w sumie, choćby bardzo chciał,bardzo to chyba dopiero objawienie sprawi że uwierzy. A tak poza tym niepotrzebnie taki temat porusza się na forum filmowym. Sądzę że lepiej jak będziemy oceniać filmy pod względem "co pozostało" we mnie po obejrzeniu a nie prowadzenie wojen na tle religijnym. To zostawcie Osamie.Pozdrawiam wszystkich webskich maniaków dobrego kina.

P.S. A poprzedni post nie był celowany w ciebie...Faktem jest że nie wporządku jest mówić/pisać generalnie o kościele źle.Nie popieram tego i nie pochwalam, ale też mam oczy i widzę.

Merlin ochłoń człowieku i włącz sobie jakiś film o smokach.Odpręż się

marcinkf

Kosciol gdyby mogl, przyczepil by sie do kulawego i slepego psa. Jezus mial zone, albo i nie mial. A jak mial, to zle? Facet, jakby nie bylo. Tzn jemu juz nie wolno bylo miec zony?Jak nie zony, to co, meza? I dlaczego za kazdym razem sie bulwersuja, skoro wedlug nich to nie prawda. Korona nikomu z glowy nie spadnie, nawet gdyby zone mial. Papiez Benedykt wydal sugestie, aby zbojkotowac film. Czy oni powariowali w Watykanie?

Nawiazujac do stylu zycia ksiezy, wstydu nie maja! Przez nich porzucilam wiare, do Kosciola tez nie uczeszczam. I nie jest to kwestia istnienia Boga, tylko tego ze kilku pajacow w sutannach musi miec Kosciol z marmurowa podloga, zamiast kawalka gleby na swiezym powietrzu.

Jak mu ukradna Maybacha, to kupi drugiego za kase ze stoczni.
Tadam :P

ocenił(a) film na 2
kaskajestem

Ty wiesz co mowisz ??? chyba nie jak ma sie zachowac Głowa Kosioła Katolickiego... nie regowac na na takie bezczelne i nie prawdziwe zarzuty...?? przygladac sie jak oczernia sie sie podstawe wiary katolckiej ?? Dobrze zrobił bojkotwanie filmu jest osobista sprawa a On ze wzgledu na pełniona funkcje podjoł temat i przestawił postawe całego Kosioła w stosunku do tego filmu....
A co do ksiezy to zdarzaja sie ludzie i ludziska sa kasieza z powołaniem a inni nie...i bezczelne jest i nie wporzadku wystawianie nie obiektywnej oceny przez nikły procent ksiezy ktorzy zbładzili... A co do ich stylu zycia to najpierw zajmij sie swoim stylem zycia i patrz czy ty wstyd masza a nastepnie ocenaj....

marcinkf

Merlin napij sie czegoś lub zapal coś to się wyluzujesz ;)

ocenił(a) film na 2
Legolas

pic nie pije palic nie pale ale wyluzowny jestem tylko wkurzaja mnie tak bezsensowne posty..... wiec coz takiego czegos nie zniose... :/

marcinkf

Marcin.. łoo, żeś dał. Pikna gramtyka tk wogle. No fakt, Kościół się czepia. Ale mniej by się czepiał jakby tyle ludu nie traktowało tej książki jak jakiejś Biblii.
I wogóle dziwne to forum. Połowa tematów to bezsensowne chrzanienie typu: "Łoo, fajna aktorka, kocham jooomm!", albo takie jak ten.

Zdenio

Taa...jak zawsze każdy każdemu chce przedstawić racje, która (wg nich) jest 'najmojsza' - '...bo to -święta racja-'. Drzazge w oku innych a słonia z pazurami na pustyni nie widzicie;P Aczkolwiek jak już dawno ktoś zauważył tematów traktjących o religii (i polityce) lepiej nie poruszać na tym forum. Ponież z reguły kończą się one bezpodstawnymi wyzwiskami i spełzają na niczym (tzw. brak consensusU, hehe). A poza tym na filmie byście się bardziej skupili (tylko bez obrazy).
ps. Merlin: "pic nie pije palic nie pale..." to jak ty żyjesz czlowieku;]
pozdrawiam! i troche dystansu (do siebie i w szczególnosci innych)

Zdenio

Taa...jak zawsze każdy każdemu chce przedstawić racje, która (wg nich) jest 'najmojsza' - '...bo to -święta racja-'. Drzazge w oku innych a słonia z pazurami na pustyni nie widzicie;P Aczkolwiek jak już dawno ktoś zauważył tematów traktjących o religii (i polityce) lepiej nie poruszać na tym forum. Ponież z reguły kończą się one bezpodstawnymi wyzwiskami i spełzają na niczym (tzw. brak consensusU, hehe). A poza tym na filmie byście się bardziej skupili (tylko bez obrazy).
ps. Merlin: "pic nie pije palic nie pale..." to jak ty żyjesz czlowieku;]
pozdrawiam! i troche dystansu (do siebie i w szczególnosci innych)

ocenił(a) film na 2
__kermit__

zyc zyje normalnie kieruje sie swoimi zasadami i sytemem wartosci... wiez zyje po swojemu... a co do poruszania tematow politycznych i religijnych to nie jest to miejsce na tym forum .... z reszta jak to dyskusja jak kazdy stawia pytania i zarzuty wyssane z palca ktore sa kompletna brendia wiec po co dyskutowac.... ?? Pozdrawiam......

ocenił(a) film na 2
__kermit__

zyc zyje normalnie kieruje sie swoimi zasadami i sytemem wartosci... wiec zyje po swojemu... a co do poruszania tematow politycznych i religijnych to nie jest to miejsce na tym forum .... z reszta jak to dyskusja jak kazdy stawia pytania i zarzuty wyssane z palca ktore sa kompletna brendia wiec po co dyskutowac.... ?? Pozdrawiam......

użytkownik usunięty
MeRLiN_4

He, he, uwielbiam wprost jak ludzi ponosi i na serwisie poświęconym filmom pojawiają się posty w ogóle z filmami nie związane. Skoro jednak już są to postanowiłem się dołączyć :-)
1) Co do księży i ich domniemanego bogactwa, limuzyn, utrzymanek itp. itd. Zastanówcie się skąd czerpiecie wiedzę na ich temat i generalnie w jaki sposób pojawia się u was zainteresowanie nimi. Oczywiście wtedy, gdy stają się sensacją - inaczej telewizja nie nakręciłaby żadnego o księżach reportażu. Zatem wydajecie swój osąd na temat CAŁEGO stanu duchownego w oparciu jedynie o tych jego reprezentantów, którzy odstają od normy. Podczas gdy znakomita jego większość od normy (czyt. brak limuzyn i utrzymanek) nie odstaje i dlatego nie jest dla nikogo interesująca - a na pewno nie dla mediów. Nie ma to jak zaspokoić swoją prymitywną potrzebę plotkowania, obgadania kogoś, nieprawdaż?
2) Co do tego, że Kościół NAKAZUJE nam robić to i owo. Kościół, a nawet Bóg, nie nakazuje nikomu niczego. Wskazuje tylko drogę do Zbawienia, drogę, którą każdy z nas może przyjąć lub odrzucić - to jego własna decyzja. Na tym polega wolna wola. Oczywiście w Islamie wygląda to inaczej - tam właśnie wyznawca Allaha tej wolności nie ma.
3) Co do samego filmu (oraz książki). Nie możemy zapominać, że jest to tylko i wyłącznie fikcja literacka. Owszem, wierzę we wszystko co autor napisał, gdy książkę czytam. Ale w momencie gdy ją skończę i ją zamknę - przestaję wierzyć w literacką fikcję bo na powrót jestem w realnym świecie. Jednakże nikt z nas nie jest doskonały i wielu jest takich, którzy nie mogą odróżnić świata literackiego od rzeczywistości - ci właśnie będę wpadać w "święte" oburzenie i trwać w przeświadczeniu, że oto "ktoś wreszcie napisał prawdę o Kościele". A co do prostestów CZĘŚCI duchowieństwa przeciw wyświetlaniu filmu, czy też samej książce - cóż, nikt nie jest doskonały i nawet wśród osób konsekrowanych znajdą się ludzie słabi. Ale nie możemy twierdzić, że to jest stanowisko całego Kościoła.
Z wyrazami szacunku i nadzieją na lepsze,
Kobonk

1) ostatnio zakładałem satelite na parafii, razem ze swichem( takie urządzenie do rozdzielania sygnału na 8 telewizorów), pomine fakt że na parafi znajdowało się cyfra plus, mini dvdteka, dobudowane zostało dodatkowe piętro, wanna z hydromasażem, prysznic jakiego na oczy nie widziałem i inne pierdółki. No musze przyznać nie są bogaci ...... w porównaniu do Kulczyka. Jak na osoby które pokazują nam jak rozwijać się duchowo strasznie materialni są. Opłaty za pogrzeb, śluby itd to też symboliczne kwoty...... dla Kulczyka. Więc nie pisz bzdur, przypomina się dziecko we mgle.

użytkownik usunięty
STRITFAJTER

He, he, jak zwykle cieszy mnie każda polemika. Tym bardziej, że nadal drepczemy w miejscu.
1) Bardzo bym się cieszył, gdybyś założył satelity wszystkim księżom w Polsce i na podstawie interakcji z nimi wydał powyższy osąd. Bo jak na razie mogę wysnuć z Twej wypowiedzi wniosek, że jest gdzieś KILKU (ośmiu?) bogatych księży - i tylko tyle można logicznie wywnioskować. Przy czym nadal podtrzymuję swoje zdanie, że ludzie są niedoskonali i błądzą. Księża również. Nie widzę tylko powodu, żeby twierdzić, że WSZYSCY księża. Logiki w tym nie ma.
2) Choćby nie wiem jak ubodzy księża byli, nadal "parafianie" będą mieli obiekcje. Jak proboszcz bogaty, to będą podnosić larum, że się nachapał kasy i żyje ich kosztem. Jak będzie biedny, to im będzie wstyd, że mają "takiego duszpasterza", że to musi jakaś niedorajda być. I tak w koło Macieju - plebsowi nijak nie dogodzisz :-)
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8

A ja jestem za zniesieniem celibatu ;-)
Np. W kuźni Raciborskiej u moich znajomych w Kościele jest specjalny fundusz "na dzieci księży".
Jestem za pięknym stwierdzeniem, Jak ktoś pięknie kiedyś rzekł: Wierzę w Boga. Nie wierzę tylko w jego urzędników.
Dziękuję.

niziel

Co to znaczy, ze nie wierzysz w uzrędników Boga?? NIe wierzys, ze istnieją?

annazc

anna ale tendencyjne pytanie (twoje) mysle ze dobrze zrozumialas sens tego zdania bo chyba przekaz jest jasny wiec nie prowokuj, i to w tak dziecinny sposob.