Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583761
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Lećmy nazwiskami

użytkownik usunięty

Niech każdy sobie ułoży w/g bohatera, żeby był porządek. U mnie tak:

1.R.Langdon- L.Neeson, J.Deep, D.Brown;),
2.Sophie- H.Swank,
3.sir Teabing- tak jak jest
4.Aringarosa- tak jak jest
5. B.Fache- R.Fiennes, Steve Buscemi
6.Sylas- Ron Perlman
7.Sauniere- Jack Taylor (II);

Tak by mi to pasowało:) a u was?

użytkownik usunięty

no może jako Sophie bardzie pasowałaby S.Marceau

ocenił(a) film na 5

1. R.Langdon- Tom Hanks
2. Sophie- S. Marceau
3. sir Teabing- Gene Hackman
4. Aringarosa- tak jak jest
5. B.Fache- L. Neeson
6. Sylas- tak jak jest
7.Sauniere- Brendan Gleeson

użytkownik usunięty
Arcycersjanin

tylko że huckman nie ma tego londyńskiego akcentu...:)

Wieśman, dobrze kombinujesz. Hackman nadałby się na Teabinga.

Robert Langdon - Russel Crowe
Sophie - właściwie Audrey może być - nic do niej nie mam...
Sylas - Paul Bettany to akurat świetny wybór i bardzo dobry aktor (np. genialna rola w "Pan i Władca: Na krańcu świata").
sir. Teabing - również może zostać
A reszta właściwie obojętnie.
Aha... Masz rację :) Johnny Depp mógłby być Langdonem!!!!!!!!!!!!!!

D.Brown nie raczej nie...boski Depp owszem...
Sophie zdecydowanie nie Hilary, jest dobra aktorka, ale nie jest nawet w najmneijszym stopniu do Sopihie podoba, to rola dla S. Marcoue
Tak Teabing jest idealny i taki wonien zostać
co do Arinagarosy nie jestem pewna bo nie znalałam jeszcze aktora podobnego do niego
Fache moim zdaniem jest nawet dobsy chociaż Depardie byłby lepszy
Sylas, moze byc bo uważam że aktor jest bardzo dobry, a charakteryzacja tak czy siak musi być
Sauniere nie jest tutaj zbyt wazny bo tylko musi udwać umarlaka, i tylko czasem sie pojawia we wspomnieniach więc mi jest obojętny...

ocenił(a) film na 1
Lady_Liv

Też na początku myślałem że Depp byłby lepszy niż Hanks do roli Langdona, jednak później zmieniłem zdanie. Wiem że Hanks nie ma 30 lat a 49, jednak na twarzy Roberta Langdona powinno malować się doświadczenie, itp. i Hanks wygrywa tutaj z Depp(jednym z dwóch moich ulubionych aktorów). Johnny ma po prostu zbyt młodzieńczą twarz. Normalnie pasowałby do pary ze śliczną i młodo wyglądającą Audrey. Jednak w książce nie ma jakiś wielu wątków milosnych, no może nie licząc zakończenia gdzie Sophie i Langdon umawiają się na spotkanie. Audrey to roli Sophie pasuje mi, choć jeżeli idzie o partnerkę dla Hanksa jako Langdona to lepsza byłaby chyba S. Marcoue. Jedyną postacią którą trudno mi sobie wyobrazić to Jean Reno w roli Bezu Fache, ale trzeba dać mu szansę. A osobą którą na pewno bym nie zmienił to Ian Mckellen w rolu Tebinga.

kuosu

Landgdon - Deep
Sophie - Catarine Zeta Jones
reszta moze być

Langdon- S. Bean
Sophie- A. Tatou, N. Portman
sir Teabing- A. Hopkins
Aringarosa- tak jak jest
B.Fache- Al Pacino, S. Penn
Sylas- tak jak jest
Sauniere- tak jak jest

użytkownik usunięty

Langdon : J. Depp, albo R. Crowe też by chyba pasował...
Sophie : J. Roberts, lub S. Marceau
Teabing : chyba pasuje ten co jest :))
Aringarosa : pasuje
Fache : P. Brosnan
Sylas : ten co jest, albo R. Perlman
Sauniere : pasuje

Pozdrawim :)) I mam nadzieję, że kiedyś nakręcimy film z pasującymi do ról aktorami :))

ocenił(a) film na 8

Hm... Depp mi nie pasuje na Landona. Hanks tak średnio. A co byś cie powiedzieli na Bruce'a Willisa?

linkin1991

Willis wygląda na zbyt doświadczonego życiem cynika, a Langdon ma być mimo wszystko typem profesorskim - zastanwiałbym się między Neesonem a Hanksem (obu lubię, obaj mi pasują, trudna decyzja). Depp też mi nie pasuje, ale jakby ktoś mi powiedział, że ma pirata, to też bym się zastanawiał (po prostu żyję w przekonaniu, że on wszystko potrafiłby zagrać, choć jak każdy przeciętny człowiek społeczeństwa zmultimedializowanego powinienem czekać, aż mu się noga powinie (ale nawet rola Wonki chyba do tego nie doprowadzi)):))))))).

Langdon - Neeson, coś w tym jest;
Sophie - Swank wydaje mi się taka trochę... chodzi o to, że Sophie to była taka raczej delikatna (z wyglądu) dziewczyna, a Swank na taką nie do końca wygląda
Teabing - Ian wydaje się być strzałem w dziesiątkę
Aringarosa - j.w.;
Fache - i tu się z tobą zupełnie nie zgadzam, Fiennes wygląda jak arystokrata i mógłby co najwyżej zagrać Tebinga w wersji "dwadzieścia lat młodszy", a Buscemi pasuje bardziej do takich "wypierdkowatych" ról
zostałbym przy Reno
Sylas - Perlman, nieźle, nieźle, ale Perlman ma taką jakby zbyt wyrazistą facjatę, mi bardziej by pasował np. Sean Bean

użytkownik usunięty
Filo_20

langdon - hanks będzie świetny do tej roli ale tylko pod jednym warunkiem... facet musi schudnąć z tego co mi sie wydaje :] bo profesorską gembe to on ma i będzie świetny a deep hmm neeee za młody chociarz nic przeciwko jemu to niemam ale on zdecydowanie nie pasuje a co do willisa to troche mnie to rozbawiło chociarz jest to jeden z moich ulubionych aktorów ale znowu walił by tą swoją miną przez cały film :]
sophie - oczywiście sophie marceau tylko ona mi do głowy przychodziła podczas czytania książki
fache - hmmm na początku do glowy przychodził mi depardie ale jak zobaczyłem że to reno ma go zagrać to od tej pory nikogo lepszego do tej roli nie widze
teabing - niewiem poprostu niewiem tu naprawde potrzeba kogoś świetnego z akcentem i poczuciem humoru te dwie rzeczy to ma conery ale jego postura raczej by niepasowała i jeszcze to że zabardzo sssyczy :] myśle że mckellen da rade świetnie sobie poradził we władcy pierścieni chociarz nie trawie tego filmu i w x-man'ach
sauniere - może być i tak będzie gral tylko trupa no może leśli będą też w filmie pokazywać wspomnienia sophie to se troche pogra :]
silas czy sylas (chyba nie ma to większej różnicy) - to będzie pasował jeśli oczywiście zrobią z niego albinosa :)
arigarosa - może być
brakuje jeszcze remy'ego, collet'a, vernet'a ale chyba producenci i reżyser sobie poradzą bezemnie :D

ocenił(a) film na 10

Co do Fashe to bym naprawdę została przy Reno. Spójrzcie jak potrafią go ucharakteryzować Depardieu nie pasuje jest za maly,za grubi i ma taki smieszny nos (bez urazy) Pacino kojarzy mi się z rolami gangsterów a pean odpada... Takie jest moje zdanie. Co do Roberta to tu bym wrzuciła może jackman(van helsing)

Langdon - David Byrne (powiedzmy z czasow stygmatow, bo obecnie jest juz nieco starszy...)
Sophie - Julie Delpy / Kelly Reilly
Sylas - obecnie rewelacja, Paul Bettany jest fantastycznym aktorem
Teabing - ok, Ian McKallen jak zwykle pokaże klase:)
Sauniere - jest ok
co do Aringarosy i Fache'a to obsada mnie nie przekonuje, ale mam jeszcze swoich typow

Yria

o rany!! nie david przeciez, tylko gabriel!!!! tak czy inaczej na Langdona sie nadaje, przynajmniej moim zdaniem:)

Moje typy:
R. Langdon -) Krzysztof Rutkowski
Sophie -) Renata Berger
sir Teabing -) Andrzej Lepper
b. Aringarosa -) Tadeusz Rydzyk
Sylas -) Andrzej Gołota

na B. Fache i Sauniere nie mam pomysłu:(

ocenił(a) film na 9

1. Langdon - Harrison Ford (możę już nie najmłodszy ale w takich rolach świetny, choć Tom Hanks w zwiastunie zapowiada się równie ciekawie,
2. Sophie - Audrey pasuje mi świetnie,
3. sir Teabing - Anthony Hopkins,
4. Aringarosa - tak jak jest,
5. Bezu Fache - Reno może się tu sprawdzić,
6. Sylas - tak jak jest,
7. Sauniere - hmmm...Sean Connery - taki mały epizodzik

użytkownik usunięty
VBB

po obejrzeniu zwiastunu z polskiej strony filmu nie widze nikogo innego jak toma hanksa w roli langdona no totalnie jestem zaskoczony inaczej sobie jego gembe w tym filmie wyobrzarzałem a tu prosze niespodzianka długie włosy, powarzny i nadodatek schudł bo ostatnio to tłuszczem głównie wypełniał ekran, no i ta śliczna aktorka do roli sophie to też (jak narazie) jest trafna decyzja oraz świetny reno z grobowo wściekłą miną normalnie niemoge sie już doczekać pramiery a to dopiero z pół roku :/

W książce którą ja czytałam (nie pamiętam jakie wydawnictwo) było napisane że Sophie ma grać Kate Beckinsale... Nawet by mi pasowała do tej roli, ale dobrze wybrali Audrey Tautou.