Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583744
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

No właśnie, niedawno obejrzałam najnowszy zwiastun do "Kodu" i jestem pod ogormnym wrażeniem już się nie mogę doczekać, kiedy w maju zobaczę cały film. A jak wasze wrażenia po obejrzeniu zwiastunu???

Samantha

Moje jak najbardziej pozytywne. Szczególnie po zobaczeniu Toma Hanksa, który dotąd mi zupełnie nie pasował do roli Langdona. Dotyczyło to głównie jego fizjonomi. Jak zobaczyłem go odchudzonego i z tymi dłuższymi włosami stwierdziłem, że idelnie trafiono z wyborem.

Felix_De_Souza

Tom nie ma fizjonomii, Tom ma twarz. I ja zawsze twierdzilam ze to bedzie dobry Langdon, nawet jak w zeszlym roku w listopadzie zaczela sie wrzawa, kiedy Howard wybral Hanksa.To nie ma byc lalus czy macho, to ma byc profesor.Kiedy Tom mysli lub cos odczuwa na ekranie, wszystko jest w jego oczach. A w Kodzie Langdon wyjatkowo duzo mysli. A traler jest super. 19 maja kolejki, moim zdaniem, beda w kinach na calym swiecie, od Los Angeles po Wladywostok.

ocenił(a) film na 10
sunnyweather

Moja wrażenia byuły równiez jak najbardziej pozytywne. Z początku tak jak wy nie byłm przekonana do Toma, ale jak zoabczyłam zwiastun zrozumiałam się że Ron trafił z wyborem w dziesiątkę. Ktos ma wehikuł czasu?? bo chciałabym już zobaczyc ten film...

Samantha

Zwiastun zwiastunem, ale czy ktoś w ogóle zuważył, że w najnowszym zwiastunie została ukryta wiadomość?

ocenił(a) film na 6
La_Pier

Czyzbym cos przoczyl?? O jakiej wiadomosci mowisz ??

ocenił(a) film na 10
shaggy_2

własnie o jakie ty wiadomości gadasz??? chyba że chodzi ci , że przy końcu są wyszczególnione niektóre litery z nazwisko obsady... ale co to za wiadomość???

shaggy_2

No nie, nie ma tak łatwo! Szukajcie, a znajdziecie :) No dobrze, mała wskazówka: trzeba uważnie obejrzeć zwiatun...

ocenił(a) film na 10
La_Pier

kurcze, duzo mi to mówi... to moze powiedz jakim cudem ty sie o tym dowiedziałeś???

Samantha

Trzeba po prostu uważnie obejrzeć zwiastun, tam są zwarte wszystkie wskazówki. Miłej zabawy :)

La_Pier

a czy żeby znaleść tą wiadomość trzeba znać angielski ???

ocenił(a) film na 10
Werewolf250

Tylko mi nie mów , że nie znasz angielskiego???

Samantha

Uważasz że nauczenie się angielskiego to taka prosta rzecz ?

ocenił(a) film na 10
Werewolf250

oczywiście, że nie, sama ucze się już dłuższy czas i nie wszystko rozumiem, ale chyba umiem tyle, żeby zrozumiec sens jaki jest zawarty w zwiastunie, choc zagadki nadal nie umiem rozszyfrować... nie wiem jak ty???

Samantha

no ja się ucze angielskiego 2 rok i z tego co mówią w zwiastunie to praktycznie nic nie rozumien, ewentualnie pojedyńcze słowa, a z zagadki tym bardziej nic nie wiem :)

ocenił(a) film na 10
Werewolf250

to może ten żartownis, moze powie nam chociaz w którym miejscu jest ukryta zagdka

Samantha

Zapewne chodzi o te wyróżnione litery przy aktorach ( t h s e c d e o ),
wcześniej wyróznione zostaje słowo seek - szukać ( ha mam słownik) a na końcu zaznaczona jest strona www.sodarktheconofman.com
Podsumowjąc dalej nic z tego nie wiem.

Werewolf250

Właśnie weszłem na tę stronę i w lewyn dolnym rogu jest napis "seek the truth" a jak najedzie się na niego kursorem zmienia się na "seek the codes". Zakładając że kod już mamy trzeba wiedzieć gdzie go wpisać.

Werewolf250

Podświetlone litery ze zwiastuna tworzą coś takiego: THSECDEO. Jednak wcześniej, zostało także podświetlone słowo SEEK.
SEEK + THSECDEO = SEEK THE CODES.
Wchodzimy na stronę, która został podświetlona w zwiastunie czyli na www.sodarktheconofman.com i co widzimy? Napis SEEK THE TRUTH, który po najechaniu kursora zmienia się w napis SEEK THE CODES :)
Znajduje się tam także odnośnik do strony: www.sonypictures.com/movies/da vincicode/site/index.html
Jest to kolejna wskazówka, aby tam szukać dalszych ukrytych znaków i kodów.

ocenił(a) film na 10
La_Pier

jak na mnie... to jest zrobione genialnie... mam nadzieje, że będzie duzo wiecej nowych zwiastunów, w których bedą zagadki, które na końcu stworzą spójną całość... dla mnie to by było bomba

Samantha

Zwiastun mi sie bardzo podobał Hanks pasuje do tej roli jak ulał na poczatku nie pasowało mi ze Sophie Neveu Gra Audrey Tatou ale po obejrzeniu zwiastuje jestem nawet za. Podoba mi sie w tym filmie. Napewno pójde na niego do kina a ksiązka jest zajebista.

Samantha

Fajna zabawa :) Ale to jeszcze nie koniec zagadek. Tak jak napisałem wyżej, ciąg dalszy na: www.sonypictures.com/movies/da vincicode/site/index.html
Pobawcie się obrazami...

użytkownik usunięty
La_Pier

No tak na pierwszych 3 wyraźnie widać motywy z książki: Find Robert Langdon napisane przed śmiercią przez Sauniere'a, następnie 'fi' po obliczeniu daje 1,618 - odlotowa liczba. Dalej 1,1,2,3,5,8,12,21 ciąg Fibonacciego. A dalej zapewne jest cos bardziej trudnego.

ocenił(a) film na 10

hmmm, brzmi ciekawie ciekawe jak to wszystko dalej sie potorczy