Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583761
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

ale na świecie istnieje ponad 50 ewangelii. My - chrześcijanie znamy tylko 4. W czasach Leoanarda posiadanie którejkolwiek z zakazanych ewangelii było karane spaleniem na stosie. Tak więc chcąc uniknąć kary mistrz namalował "Ostatnią wieczerzę" delikatnie zaznaczając rzeczy które w jego mniemaniu były prawdziwe natomiast przez Kościół karane. Według mnie nie potrzebnie jest tu robione takie wielkie HALO bo jeżeli Kościół rzeczywiście nic nie ma sobie do zażucenia to powinien na ten film i książkę machnąć ręką.

ocenił(a) film na 9
Shadowcat_2

No właśnie, ale "winny zawsze się tłumaczy"....

Shadowcat_2

Db napisał- Ty uwierzyłeś. Jak widać jest o co robić takie wielkie HALO.
Zauważmy, ze nie robi go Kościół.

Ja np. piszę, bo wstyd mi, ze moi rodacy maja tak małą wiedzę historyczną.

I tyle.

ocenił(a) film na 2
annazc

i tekst winny zawsze sie tlumaczy. Co za bzdura. Kobieto walnij sie w pusty leb. Gdyby ktos powiedzial ze zabilas kolege to co stala bys i nic nie mowila? i wtedy podobny tobie inteligent by powiedzial ze milczenie to przyznanie sie do winy bo nie masz nic na swoja obrone.

Trzeba byc kompletnym ignorantem i miec bardziej niz pusto w glowie zeby w te brednie wierzyc.

Kephir

Nie napisałam że wierze w to co pan Brown napisał w swojej książce :/. Wierze nie w Kościół ale w Boga.

ocenił(a) film na 2
Kephir

a ja nie napisalem ze wierzysz

Kephir

ale sie tak nie bulwersoj bo ci zylka peknie ;)

Kephir

Panie "Kephir" cytuję =)

"Trzeba byc kompletnym ignorantem i miec bardziej niz pusto w glowie zeby w te brednie wierzyc."

Sam Pan sobie przeczy ;]

Co do Pańskiej wcześniejszej wypowiedzi: jeżli inkwizycja była milczeniem to tsunami w Azjii było pierdnięciem Tarzana.

Shadowcat_2

nie podzielam zdania kephira wogole. ziomek jest cyniczny i obraza wulgarnie ale trza mu oddac ze nie zaprzecza sobie nie odniosl sie krytycznie do wszystkiego co z brownem zwiazane (fakt generalizuje podle ;) to raz. dwa pisze o osobach bezkrytycznie wierzacych autorowi kodu niedelikatnie sugerejac ze to jego sympatycy;))) hahaha co jest smieszne ale i prawdziwe bo jak bys przeczytal uwarznie post to zrozumialbys ze nie masz sie o co obruszac chyba ze brown to twoj nowy mesjasz;) a tak dajesz mu powod do odgryzienia ale nie mam zamiaru go bronic bo sam lubie kod...gheghe

ocenił(a) film na 2
mrowl

mrowl pokazal ze ma klase (czego na pierwszy rzut oka mi zabraklo) i jest bystry. Nie chce mi sie tlumaczyc moich opinii bo juz to zrobilem w innym temacie. jestem bardzo poirytowany podejsciem pana Browna i uwazam go za osobe bardzo niepowazna.

Nie mam zamiaru sie z nikim klucic i jesli kogos obrazilem stwierdzeniem ktore bylo wyzej cytowane to nie przepraszam bo takie jest moje zdanie

Kephir

Musiałam się odgryźć bo post BYŁ obraźliwy i oburzający i JEST o co sie siepać. I Kephir raz pisze że ja wierzę "w te brednie" a raz że nie tak, że się po prostu zgubiłam.

Może się czepiam ale taka już jestem i kaplica.

Rozejm =)

Shadowcat_2

Aha - i Brown nie jest żadnym moim guru czy mesjaszem xD