Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583744
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Witam Was,

przeczytałem jakieś recenzje dotyczące zarówno książki, jak i filmu. Wszyscy piszą o historycznych przekłamaniach i niedociągnięciach Browna, ale nikt nie podaje konkretów.

Czy ktoś z Was może podać konkretnie, w którym miejscu i co jest przez Browna przekręcone?

użytkownik usunięty
Publius

Pokręcony jest tytuł. Słyszałem że jest błędny. Nie powinno być Kod da Vinci bo Vinci to jest taka miejscowość we Włoszech. Leonardo da Vinci po polsku to Leonardo z (miasta) Vinci. O ile pamiętam ang. tytuł książki to: The da Vinci Code po polsku to Kod da Vinci czyli Kod z miasta Vinci a nie powinno tak być, ale polski tytuł książki to Kod Leonarda da Vinci, więc chyba tłumacz poprawił. A co do tego zakonu Syjonu to też podobno lipa i że coś takiego wcale nie istniało, tak mówił jakiś facio z jakiegoś programu dokumentalnego. Brown na coś tam się powoływał, jakieś tam dokumenty ale to zostało przez kogoś zfałszowane. Historyczne przekłamania i niedociągnięcia to ja nie wiem nic ci na ten temat nie powiem bo nie jestem historykiem. Być może są, jeśli ktoś robi błąd w tytule, to można się pozastanawiać. Ale to i tak nie ma dla mnie znaczenia książkę świetnie się czytało. Film nie podobał mi się ale trudno.

Pozdrawiam.