Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583744
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Błagam ludziska pomóżcie mi, bo mam ogromny problem! Pare lat temu oglądałam (chyba w canal+) fajowy film, ale nie mam pojęcia jaki nosi tytuł:( Treść byla mniej więcej taka: Facet ukradł po czym świetnie podrobił obraz jakiegoś sławnego malarza. Wszyscy przekonani są, że podstawiony do muzeum portret to orginał, sprzeciwia się temu tylko jedna osoba (młoda, mądra kobitka) oczywiście nikt jej nie wierzy, ale do czasu. Pod koniec pokazana jest rozprawa sądowa gdzie owa babka oskarża malarza o kradzież i fałszerstwo, sąd nakazuje mu namalować ten sam obraz na sali rozpraw, przy nich wszystkich. Niestety artysta nie zgadza się. Nie podejmuje wyzwania twierdząc, iż malując duplikat posłużył się oczami swojego ojca (namalował je człowiekowi na portrecie)
Poza tym w trakcie trwania filmu pokazywane jest jakim cudem powstało znakomite fałszerstwo: sposoby dobierania farb ( między innymi jak musiały być zdobyte i rozrabiane tak by wyglądały i sprawiały wrażenie jak te z autentyku), znajomość historii sztuki.

gabrycha_g

Przychodzi mi na myśl tylko film Vinci z Borysem Szycem ale to na pewno nie to...

gabrycha_g

To "INCOGNITO" z 1977 z Jason`em Patric`iem

ocenił(a) film na 6
gabrycha_g

Qrcze kojarze ten film, tez go ogladalem (bodajze w TVP) i ostatnio przeszlo mi przez glowe zeby go jeszcze raz obejrzec...
Daj znac jak sie dowiesz tytulu...

ocenił(a) film na 6
pablocoo

@lupus masz racje :) Nie sprawdzilem od razu, bo film na pewno nie byl az z 1977r (a to tylko literowka, mialo byc 1997)
Dzieki ;)