Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583761
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Czyli ile zarobi "Kod Da Vinci". Hitem będzie na pewno i nawet słabe recenzje nie zdołają mu w tym przeszkodzić.
Książkowy bestseller + uznany reżyser + plejada gwiazd + kontrowersje czyli darmowa reklama = przebój kasowy.

Oceny filmu:

IMDb: 6.2/10

Rotten Tomatoes: 17/100 (Cream of the Crop: 11/100), użytkownicy: 60/100

Metacritic: 50/100, użytkownicy: 4.9/10

Roger Ebert (amerykański krytyk filmowy nr 1): ***/****

Prognozy:

Prognoza Box Office Mojo, otwarcie w USA: 70 mln$

Prognoza Box Office Report, otwarcie w USA: 77 mln$

Prognoza Box Office Guru, otwarcie w USA: 60 mln$

Moja prognoza:

Otwarcie w USA: 72 mln$

Zysk w USA: 250 mln$

Zysk poza USA: 360 mln$

Do dzieła! Typujcie! :)

użytkownik usunięty
La_Pier

Co do słabych recenzji do nie do końca mogę się zgodzić.Recenzje nie są złe,jeśli chodzi o film.Gorsze recenzje otrzymuje film przez pryzmat książki.Co do ocen publiczności to zauważmy ilu ma ten film przeciwników,dowodem na to są liczne protesty.Sprzeciwy ludzi oraz ich oceny(same 1)są stawiane bez jego obejżenia i ludzie którzy potrafią racjionalnie myśleć i zobaczą na imdb 40%-oceny 10,a 35% oceny -1,przy czym innych w cale nie będzie ,zrozumieją,że jest to wyłącznie rodzaj propagandy.
Co do moimch prognoz to

Otwarcie USA - 74 mln $
Zysk w USA - 220 mln $
Zyska na świecie - 450-500 $

O tym, że oceny są nic nie warte to chyba większość z nas wie. Podałem je żeby mamić naiwnych :D
Zapewne film arcydziełem nie jest, bo i książka arcydziełem nie była. Obraz Howarda to pewnie solidny blockbuster. Ot, film który miło się ogląda i nie należy go brać na serio. Reklama (protesty, zakazy itd.) pracuje na jego korzyść, ale do wyniku "Pasji" w USA się nie zbliży.

La_Pier

Myślę, że otwarcie w USA będzie na poziomie 70mln$ wzwyż.
Film widziałem, opinia wyżej. Tak jak mówisz, dobrze się ogląda, ale niestety słabe to jest. Książka choć nienajwyższych lotów, była lepsza. Tutaj wszystko spłycone, naiwne itp. itd. Myślę, że przez to "kod..." jednak straci trochę widzów, ale tylko trochę...

Albertino

Hehehhh, znów coś nie zgrało ;) Ale nie długo będzie trzeba czekać na "The Solomon Key" oraz "Angels and Demons". Tylko czy Hanks da się namówić? Czy może będzie tak jak z Jackiem Ryanem...