Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583771
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Wiedziałam, że tak będzie najpierw się wszyscy podniecają, a później okazuje się, że to kompletnie nie udany i beznadziejny film. Tak przynajmniej został oceniony przez krytyków w Cannes.

state

Książka też została uznana przez krytyków za syf niewarty splunięcia, a jednak marketing ją wypromował na wyżyny wyżyn i tak samo będzie z filmem.

ocenił(a) film na 10
state

Ojj nie przez wszystkich.... Zdania są podzielone kochana, więc nie można powuiedzie że film jest beznadziejny....

kamille_

Kochany jeśli już. Co wy tak sie tym awatarem sugerujecie, jak będę miał awatara z rowerem to będe rowerem? Czy też zdaje się wam, że pisze do was Tricia Helfer... a może sam numer sześć...?
Jaki jest film to się przekonam jak obejżę, bo opinią krytyków żadko się przejmóję, ale coś mi się jednak wydaje że w tej kwesti się nie mylą... bo mylenie się w tej kwestii jest nonkonformistyczne :)

ocenił(a) film na 10
state

Mi tam osobiscie film bardzo sie podobał

state

Film jest dobry, tylko trzeba się nastawić, że to bardziej adaptacja niż ekranizacja. Wydarzenia sa pozamieniane w czasie, poza tym cała akcja skrócona do minimum, a i tak przecież bardzo długo trwa. Film jest przepiękny wizualnie, rewelacyjnie przedstawiona pamięć fotograficzna Langdona, do tego dodatkowym atutem jest muzyka. Niestety, dla fanów książki, jak już pisałam rozczarowaniem może być takie uproszczenie intrygi.

state

Pewnie, że urażeni katolicy krytykują zarówno książkę, jak i film. Gdyby byli obiektywni, to by takiej krytyki nie było. Film momentami znacznie różni się od książki, ale mimo to jest dobry.