Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583761
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Oczekuje w moim krótkim 16- letnim życiu... Książka absolutnie rewelacyjna , a propos po której stronie jesteście- Kodu da Vinci czy Kościoła ???? Bo ja pomimo tego ze jestem katolikem nie widze nic złego w tej książce a sam Dan Brown mówił światu że ta książka jest fikcją literacką, więc o co się wogóle rozchodzi ????
Ps. Jest ktoś jeszcze (oprócz mnie) kto wyczekuje premiery z takim niecodziennym nie doczekaniu się tego filmu ?? Pozdrawiam !!!

valdas89

Ciekaw jestem co to będzie z tego filmu, ale nie sądze, żeby obraz był lepszy od pierwowzoru. Co do samej powieści to wcale nie jest tak rewelacyjna i posiada sporo mankamentów o których długo możnaby jeszcze dyskutować. Wybacz, że Ci to mówię, ale wierz mi, że za krótko żyjesz na tym świecie, żeby takie opinie wydawać. Poczytaj trochę dobrej literatury, a zmienisz zdanie. W końcu nie samymi intrygami człowiek żyje. ;)

ocenił(a) film na 8
cderfv

prosiłbym o wymienienie dobrej literatury. Ale nie zadje mistrze i małgorzaty czy anny kareniny i przeminelo z wiatrem. Konkretnie

Sarin

Ja tez oczekuje tego filmu, chociaz to fakt, ze nie bedzie pewnie tak oddany jak ksiazka. Np. Smart Sophie jest w ekranizacji bialy, a byl czerwony chyba, nie? Takie rzeczy, nie wiem czemu, mnie denerwuja. Jestem chrescijanka i ta ksiazka nie zmienila mojej wiary, ale daje do myslenia. Kazdy moze miec wlasna interpretacje, tak samo, jak kazdy moze lubic rozne ksiazki, a o gustach sie nie dyskutuje. Ja uwazam, ze w tym wszystkim jest pewnie jakas prawda, ale nie mysle, ze powinnismy nagle oczernic na zawsze Kosciol. Te tezy wymagaja napewno duzego zglebiania do calkowitego potwierdzenia.
Co do dobrej literatury, to chyba nie mozna jej po prostu wymienic! Kazdemu podoba sie cos innego, ja np. uwielbiam Curwood'a, a Wy moglibyscie mnie wysmiac. Ona moze lubic Brown'a.
A na zakonczenie: moim najwiekszym marzeniem, jesli chodzi o ten film, jest to, zeby sie pocalowali, bo na to czekalam przez cala ksiazke! Blagam, zeby mnie nie zawiedli!
Pozdrawiam

valdas89

Oto przykłady ze współczesnej literatury (moje ulubione gatunki):

- Stephen King
- Clive Barker
- Dean Koontz

- Jeffery Deaver
- Michael Connelly
- Christopher Fowler

Mam wymieniać dalej? To tylko przykłady na horror, thriller i kryminał :).

użytkownik usunięty
cderfv

Książka osobiście mi się nie podobała, ale każdy ma własne zdanie. Wydaje mi się, że kościół mocno przesadza z tymi swoimi opiniami dotyczącymi literatury (czepia się nw końcu nawet niewinnego "Harry'ego Pottera"), w końcu nic nam nie zostanie do czytania, bo wszystko zostanie zabronione przez kościół. Jestem Katoliczką, ale książka Browna w żaden sposób mnie nie uraża. Po prostu sama tamtejsza teoria wydaje mi się być naciągana, ale moja niechęć do tej książki nie ma nic wspólnego z moimi przekonaniami religijnymi.
Wydaje mi się, że nie ma ogólnego podziału na dobrą i kiepską literaturę. Dla każdego dobrą literaturą jest to, co mu się akurat podoba, a wiadomo, że każdy ma inny gust. Ciężko jest tutaj się wykłócać o to, kto czyta dobrą literaturą, a kto złą. Każda książka ma w sobie coś co sprawia, że warto ją przeczytać. Przynajmniej według mnie.
Daniel J., jestem jeszcze młodsza, a znam większość autorów, których tu podałeś i przeczytałam bardzo dużo dobrej literatury, jak to ująłeś, więc proszę nie kierować się wiekiem ;)

ocenił(a) film na 10
valdas89

Ja wyczekuje premiery z niecierpliwoscia!! Jezuu bilety leza bezpiecznie schowane w szufladce, zamkniete na klucz a ja nie moge sie doczekac kiedy bede mogla je w koncu wziasc i wykozystac:)) Pozdro:)

ocenił(a) film na 10
kamille_

Aaa no ja rowniez jestem po stronie kosciola. Owszem, niektore rzeczy zawarte w tej ksiazce sa prawdziwe np. Opus Dei, ale w reszte - niewierze:)

kamille_

ja na ten film również czekam i pójdę na niego, z dwóch powodów:
Po pierwsze - Tom Hanks - on gwarantuje dobre aktorstwo. Po drugie i przede wszystkim najważniejsze - Hans Zimmer. Jego muzykę z Kodu da Vinci już całą słyszałem i jeżeli w filmie ona wypadnie tak świetnie jak na płycie to nominacja do Oscara powinna być pewna.

Pozdrawiam!

General_Maximus

Oczywiście ja na film także czekam, choć bez jakiegoś nadmiernego podekscytowania, już w ubiegłym roku dużo bardziej nie mogłem się doczekać np. "Wojny światów". Natomiast książka... Hmmm... Błędy ma, nie jest to jakaś wymagająca literatura, ale czyta się błyskawicznie. Właściwie podobało mi się, ale gdyby nie poruszany temat zapewne nie zachowałaby się w mojej pamieci na dłużej. Zaskakujące było dla mnie to, że do jednego worka można wrzucić najdziwniejsze, najróżniejsze elementy, wszystko zmiksować i zrobić coś co da się wogóle czytać. Cała teoria zawarta w książce także całkiem sprytnie poukładana (choć wcale nie autorstwa Browna). Natomiast zaskakuje mnie, że Brown pisząc tę książkę popełnił tyle błędów, które w dodatku czasami są po prostu tzw. błędami szkolnymi, na tytule rozpoczynając, a na kompletnej nieznajomości wielu budowli, a nawet Paryża, kończąc.

ocenił(a) film na 6
General_Maximus

Według mnie książka ogólnie super, miała kilka mankamentów, jak każda, ale najbardziej mnie zdenerwowało zakończenie, całą książkę przeczytałem z wielkim zaciekawieniem i oczekiwałem o wiele lepszego zakończenia, niestety się zawiodłem:( a co do filmu to według mnie będzie godzień obejrzenia, bo wydaję mi się, że nie mieli innego wyboru jak nakręcenie super filmu, w końcu nie mogli zawieść tych co tę książkę już przeczytali:D
A co do wiary, to według mnie nie powinna ta książka szkodzić tym co wierzą i praktykują, a jedynie tym co i tak już mają tę wiarę zachwianą, a poza tym to że Leonardo narysował ten obraz i że faktycznie tam jest kobieta, nie świadczy o tym, że podczas ostatniej wieczerzy Maria Magdalena tam była, przecież Da Vinci nie mógł tego osobiście widzieć, no chyba że wynalazł jakąś maszynę do podróży w czasie:P

valdas89

Najbardziej oczekiwany film? Rewelacyjna książka? Hmm.. dla mnie to była tylko dobra książka i będzie pewnie dobry film. Takim dziwnym językiem napisana była. Dla mnie to taki Harry Potter dla dorosłych :P Też fenomen i też kościół atakuje. Ale wiele, wiele książek lepszych czytałem w moim 17letnim życiu. Akurat czytam Młode Lwy. I też jest lepsza. No, ale gusta są różne więc rizpekt.

Zdenio

Jakim dziwnym językiem? Przecież to jest mozliwie jak najprościej napisane, niczym artykuł w gazecie. Nie przypominam sobie nawet, czy podczas jej czytania znalazłem choć jedno słowo, którego wcześniej nie znałem. W żadnym wypadku nie jest to ciężka, czy nawet jakaś wybitnie dobra literatura.

ocenił(a) film na 10
valdas89

Ja takze oczekuje filmu z niecierpliwoscia mam nadzieje ze dorowna ksiazce.

valdas89

Ja też już się nie mogę doczekać premiery. ksiązkę przeczytałam w 2 dni i mam nadzieję, że ekranizacja nie będzie zbytnio odbiegać od oryginału.
P.S. osobiście również uważam, że jest to tylko fikcja literacka, a nie jakaś wojna z kościołem. Pozdrawiam