Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583728
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Oglądając to przypomniał mi się film o podobnej strukturze - Skarb Narodów. Mnóstwo wspólnych elementów: doktorek odkrywający kolejne wskazówki do celu, pomagajaca mu panienka, tajemna organizacja, ścigający wrogowie, odwołania do historii itp. Z tym że w Skarbie Narodów reżyser nie ukrywał że to luźna rozrywkowa bajeczka dla całej rodziny, a Kod da Vinci miał ambicje być poważnym tajemniczym thrillerem. No i niestety efekt jest taki że zamiast tajemniczego thrillera mamy nudny, kompletnie pozbawiony tempa i polotu gniot (no może gniot to przesada, ale jeśli już to niewielka).

Mam wrażenie że chciano na szybko sklecić film dopóki książka była jeszcze w miare popularna. O stronie merytorycznej filmu już nawet nie będe wspominać bo leżącego sie nie kopie (poza tym to jest tylko ekranizacja i za to sie powinno sie czepiać bardziej autora książki niż scenarzystów).

Miałem wypisać jeszcze plusy i minusy ale ten film jest tak potwornie nijaki że ciężko cos wymyślić 3+/10

ocenił(a) film na 5
krevek

a czytałeś książke? czy zawsze za kiepski film trza oskarżać autorak siążki? w tym przypadku to film zepsuli, książka jest świetna i ja nie moge się do niej przyczepić.

ocenił(a) film na 3
LeaMao

Przeczytaj jeszcze raz mój post i zobaczysz że nie czepiam sie autora książki za słaby film. Autora książki czepiam sie jedynie za dostarczenie strony merytorycznej (tej kontrowersyjnej). Tak na marginesie to Dana Browna bardzo lubie, ma REWELACYJNY styl pisania z tym że popełnia masakrycznie dużo błędów w fabule (ale nie będe tego rozwijał bo tu dyskutujemy o filmie)

ocenił(a) film na 7
krevek

"Oglądając to przypomniał mi się film o podobnej strukturze - Skarb Narodów. Mnóstwo wspólnych elementów: doktorek odkrywający kolejne wskazówki do celu, pomagajaca mu panienka, tajemna organizacja, ścigający wrogowie, odwołania do historii itp."

A powiedz mi jaka to tajemnicza organizacja była w SN

rafally

Masoneria jako spadkobiercy Templariuszy. Cage ze świetną laseczką szukał słynnego skarbu templariuszy a Hanks z kukłą szukał świętego Graala. Jak wyszło każdy widział.