Kolory ognia

Couleurs de l'incendie
2022
6,6 39  ocen
6,6 10 1 39
Kolory ognia
powrót do forum filmu Kolory ognia

Cześć (każdemu, kto tu wpadnie i PRZYPADKOWO to przeczyta)! :))

Zastanawia mnie, dlaczego film ma na ten moment, w którym oglądam tę stronę, tylko 35 ocen? Z tych niewielu opinii w postaci gwiazdek wynika jednak, że film jest całkiem ok w odbiorze, bo ocena łączna to 6,5 gwiazdki (czyli tylko kawałeczka brakuje do 7-ki :D). "Krytycy" filmwebowi także nie oceniają go jako słabiznę. Skąd więc tylko 35 osób obejrzało "Kolory ognia"? Opis wydaje się być opisem całkiem - wg mnie tylko! oczywiście - obiecującego filmu sensacyjnego. Mimo, że tutaj określono go tylko jako dramat historyczny, to wydaje mi się, że można spokojnie tam znaleźć elementy filmu sensacyjnego czy kryminału, osadzonego w czasach międzywojnia. Temat, znowu wg mnie, bardzo ciekawy! Scenerie i stroje mogą okazać się bardzo dobre, w końcu to francuski film o Francji. ;) Skąd więc tak niewielki odbiór tego filmu? Bo zakładam, że do niewielu trafił, a jeszcze mniej oceniło go na Filmwebie, bo przecież nie każdy ma tutaj konto. Zdecydowanie dziwne to jest, wg mnie, bo film nie jest wydany miesiąc czy dwa temu, tylko jakieś 3 lata temu (nie wiem ile temu co do dnia, ale rok wydania to 2022).

Chodzi więc o to, że jest niepopularny? Nikt o nim nie mówił? Nigdzie nie reklamował? A ludzie, którzy na niego natrafią na Filmwebie nie są nim zainteresowani, bo nie gra tu żadna supergwiazda Hollywood? Czy może jest tak słabo osiągalny? W takim sensie, że być może nie można go zobaczyć za darmo absolutnie nigdzie, nawet w oryginalnej wersji i bez napisów albo z napisami w... nie wiem... w suahili/swahili (XD)? Natomiast opłatami za obejrzenie nikt (?!?) nie jest zainteresowany?
No, nie wiem, po prostu nie wiem, co wpłynęło na tak słaby odbiór, w sensie ilości odbiorców oczywiście - niepopularność "Kolorów ognia", czy fakt, że jest absolutnie niedostępny? Nurtuje mnie to mocno i fajnie bu było poznać przyczynę. Choćby dlatego, że ja sama jestem zainteresowana obejrzeniem tego filmu i możliwe, że nawet wdała bym się w dyskusję na jego temat po obejrzeniu. ;) Tylko, że nie ma z kim... :/

Pozdrawiam każdego, kto natknie się na ten wpis z moim gdybaniem. :)

joannagabixd

Też chętnie bym obejrzała, ale nie ma gdzie :(

joannagabixd

Film był w Polsce pokazywany chyba tylko na Warszawskim Festiwalu Filmowym w 2022 roku, poza Francją jest praktycznie niedostępny. Nieco dziwi brak jego polskiej dystrybucji, jeśli nie kinowej to chociaż na VOD, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że ekranizacja pierwszej części trylogii, czyli "Do zobaczenia w zaświatach" z 2017 r. była w kinach i telewizji, a powieści Lamaitre'a są wydawane po polsku i cieszą się zainteresowaniem.