PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10059230}

Koniec

The End
2024
5,4 280  ocen
5,4 10 1 280
6,0 3 krytyków
Koniec
powrót do forum filmu Koniec

z cyklu: in the beginning was the end..

ostatnia rodzina postnuklearna z obcym elementem napływowym w roli: (wersja dla gotowych, czyli dla nikogo) respiratora / (wersja dla niegotowych, czyli dla wszystkich) zalegającego pod skórą ciernia.

a że ponieważ duże przegląda się w małym:

na poziomie społecznym - oppenheimer o uchodźcach

(tu film ładnie się rymuje z Rozdzielonymi errola morrisa na ten sam temat) (społecznego marazmu, konformizmu, wygodnictwa i zwółknienia empatii - ogólnego przysypiania w kokonie własnych nawyków, z jednoczesnym wygłuszaniem wszystkiego, co nie pasuje do schematu)

na poziomie ogólnym - że poznacie prawdę, a ona was wyzwoli, to jednak jest nieprawda:

tu szereg filmów z tak zwaną prawdą jako karnawałowym wyłomem w strukturze, który wywraca drobnomieszczańskie wartości świata zastanego na nice - i ogólnie, chcąc mieć spokój, należy jej unikać za wszelką cenę!

(moje ólóbione przykłady to: spalenie listu w finale Dekalogu z biedrzyńską i gajosem, rezygnacja z "suchego lądu" w finale Wodnego Świata z costnerem, prośba o skasowanie wspomnień prawdziwego świata cyphera w Matrixie, finał Mrocznego Rycerza nolana z absolutnie bezwzględną koniecznością ukrywania przed społeczeństwem prawdziwej tożsamości prokuratora denta, jak również wszystkie reakcje na słowa wypowiadane przez starców z Pokłosia pasikowskiego oraz "tato, chcę z powrotem do piwnicy" - zdanie wypowiedziane przez syna czarnego na widok suma w bajce o pewnym kraju pana emira kusturicy)

są jeszcze inne poziomy, a wszystkie one ufilmofrajdowione cokolwiek z głupia frant adekwatnymi do emocji wstawkami śpiewanymi, ale już mi się nie chce wymieniać..

(dobra, przyznaję, że trochę przysnąłem w trzeciej godzinie) (is that you, miles monroe? is this me?) (no, i am hibernatus!) (ale przysnąć na tym filmie to właściwie jakby go pochwalić, zarezonować z nim, dostroić się, zrozumieć adekwatnie, bo)

stary niedźwiedź mocno śpi ogólnie i nie ma sensu go ruszać - taka jest niewesoła diagnoza stanu ducha ludzkości podług oppenheimera; chyba, że prędzej sam zdechnie - a taka jest jej konkluzja.

Westernik

A po czym to się łapie taką fazę i pisze takie rzeczy ? Dla kolegi pytam.

_zyzy_

przekaż koledze, żeby skorzystał z potęgi własnej wyobraźni.
jeżeli go nie stać, przydzielimy mu jedną z urzędu albo od razu podłączymy do twojej.
jeżeli kolega nie istnieje, dobrze jest rozpocząć od wymyślenia go sobie, sobie.

a kolega lubi oglądać filmy?
co myśli o powyższym?