Zaznaczam że filmu nie widziałem, ale zastanawia mnie jedna rzecz: rozumiem że małe dzieci mogą się bać mocniejszych scen ale co w tej bajce jest takiego że podobno 12 letnie dzieciaki się boja?
SPOILERS
wiesz, tu... sam klimat jest straszny. Ten drugi świat ma w sobie coś takiego, czego nie da się opisać. Już na samym początku (!) szycie tej lalki ma w sobie coś. ;p
Następnie - dzieci-duchy. Ten moment, kiedy one wylatują spod tego prześcieradła (?), podlatują do Koraliny i patrzą na nią tymi guzikami, z takimi smutnymi twarzami... bezwładnymi. Mnie przeszły ciarki.^^
Zakład z Drugą Matką i odszukiwanie oczu dzieci. Tu chyba nie trzeba nic mówić.
No i końcówka... gdzie Koralina jest na te pajęczynie, a Druga Matka ją goni - zaraz potem mała ledwo co dostaje się do drzwi i próbuje je zamknąć, a tu ta okropna twarz Drugiej Matki, która z całej siły chce ją zatrzymać. I nagle udaje się - drzwi są zamknięte, ale trzeba uciekać... tunel z zawrotną prędkością goni dziewczynkę, słychać wrzaski "Koralino!"... ta scena trzyma w napięciu, nie powiem.
Oglądając ten film ciągle miałam przed oczami Wiedźmę przyszywającą duchom dzieci/Koralinie guziki do oczu... ^^
chciałam pokazać film młodszym kuzynkom, ale gdy tylko zobaczyłam ich miny po obejrzeniu zwiastunu, zrezygnowałam. xd
ahh i zapomniałam dodać - wiem, że filmu nie widziałeś, ale po prostu bez spoilerów bym tego wytłumaczyć nie mogła xd
Wiesz, właśnie jestem po Koralinie i według mnie tylko naprawde małe dzieci mogą się przestraszyć. Siedmiolatkom spokojnie mozna to pokazać, w zasadzie oprócz kilku ostatnich scen nie ma tam nic niepokojącego, a strasznego już na pewno nie. Może mnie takie rzeczy po prostu nie straszą:) Film spoko jak dla mnie 8,5/10 ale nie straszny.
Dziwi mnie,iż niektórzy rodzice pokazują to małym dzieciom i to z pełną świadomością,o czym to jest.Koleżanka z klasy opowiadała mi,że jej siostra,która ma 3,5 roku i jest naprawdę kumatym dzieckiem oglądała "Koralinę" z nią.Mała potem okropnie się bała i nie mogła spać,do tego moja koleżanka jeszcze ją straszyła motywami z filmu.Wnioskuję z tego,iż moja rówieśniczka nie jest normalna...I jej rodzice też nie!
Klimat tego filmu jest niesamowity, a kto nie oglądał, niech nie pyta, co w nim takiego niepokojącego, tylko sam obejrzy:P. Muszę przyznać, że sam się momentami strachałem mimo osiemnastki na karku;)...
Bałeś się na Koralinie i masz 18 lat? Wybacz ale nie uwierzę.
Żeby nie było, film widziałem i mi się podoba ale chyba tylko dzieci przed podstawówką mogą się go bać. Co takiego cię w nim przestraszyło? Druga matka czy oczy z guzików?
Co do książki to też czytałem i również mnie nie przestraszyła, najwyżej dwa albo trzy momenty były lekko niepokojące.
Co ciekawe to pierwszy znany mi przypadek w którym film jest bardziej szczegółowy niż książka.
Po prostu nie zrozumiałeś tego filmu czyli jesteś bardzo niedojrzały umysłowo. 5 letnie dzieci mogą nie bać się na horrorze, a 40 letni mężczyzna już tak. Wiek nie ma nic z tym wspólnego.
"Po prostu nie zrozumiałeś tego filmu czyli jesteś bardzo niedojrzały umysłowo"
Nie oceniaj mnie skoro mnie nie znasz. Rozumiem cały film i na pewno nie jestem niedojrzały umysłowo. Co do wieku to wybacz ale jeśli ktoś z 18stką na karku mówi że bał się na Koralinie to nie uwierzę. Małe dzieci mogą się bać, bo je przeraża co innego niż dorosłych, ale bez przesady.
A z twojej wypowiedzi wynika że jeśli ktoś nie boi się Koraliny to jest niedojrzały.