7,5 70 tys. ocen
7,5 10 1 69506
7,6 30 krytyków
Koralina i tajemnicze drzwi
powrót do forum filmu Koralina i tajemnicze drzwi

Amerykański krytyk Dennis Schwartz napisał o Koralinie, że "...może być zbyt wyszukana i straszna dla dzieci, ale przynajmniej nigdy nie obraża ich inteligencji" i to jest najlepsza recenzja jaką znalazłem.
W dobie, kiedy nawet filmy dla dorosłych muszą być infantylne na tyle by przyznać im kategorię PG-13, a co za tym idzie zwrócił się olbrzymie budżety, Koralina jest jak kawałek gorzkiej czekolady pośród morza lukru - nie tak słodka a jednak szlachetniejsza w smaku.
Ten film jest niesamowicie plastyczny, miejscami naprawdę przerażający a przy tym jego morał nie jest wcale znowu taki prosty - skontrastowanie oziębłych emocjonalnie rodziców dziewczynki z apodyktyczną, obsesyjną matką ze świata fantazji.
Idąc na Koralinę nie spodziewałem się czegoś aż tak dobrego.
Ale czy to aby na pewno jest jeszcze film dla dzieci...?

Na pewno dla dorosłych z fantazją.
9.5/10

ocenił(a) film na 9
fdghfdgfd

Wiesz co?? Byłam na tym w kinie z koleżanką, siedziałam na końcu i przed sobą miałyśmy piękny widok na 2 rodziny z dziećmi do 11 lat. To była cała publiczność. No i po zapaleniu świateł po filmie dzieci miały BARDZO niewyraźne miny. A jedno płakało (jestem straszna ale uśmiałam się z ich min;p) Dlatego odpowiem Ci z całego serca: to nie jest film dla dzieci;D
No bo, pomijając samą fabułę, weźmy pod uwagę przyszyty uśmiech Wybiego albo jego skórę trzepoczącą na chorągiewce jak flaga...
Cudowne;D