7,5 70 tys. ocen
7,5 10 1 69520
7,6 30 krytyków
Koralina i tajemnicze drzwi
powrót do forum filmu Koralina i tajemnicze drzwi

bajka warta polecenia,osobiście nie lubię bajek ani tych disneyowskich rysunkowych z przed wielu lat (które zawierają jakiś morał dla najmłodszych ale historia jest dla mnie zazwyczaj nieciekawa a czasami przesłodzona do granic możliwości), ani tym bardziej tych komputerowych(wyjątki to być może shrek i wall.e) gdzie wpleciona jest ta cała subkultura hiphopu luzactwa, i pseudośmiesznych gagów.
cóż film obejrzałem na kompie w deszczowy dzień kiedy mi się nudziło(wiem że to głupie jak na bajke 3D ale rekomendacje mnei zachęciły a po DVD lecieć mi się nie chciało), mimo czasami pojawiających się różowo-zielonych pasków doceniłem kunszt reżysera i całą historie, ma ona w sobie bowiem jakąś orginalność, i magie które inne produkcje nie mają,posiada mroczny klimat, i ciekawą kolorystykę która wprowadza ludzi w świat fantasy,powoli wprowadza fabułę,i zarysowuje ciekawe postacie nie emanujące sztucznością (ale niektóre paradoksalnie przerysowane).
każda scena zaskakuje i oczarowuje, chcąc bardziej wtopić się w ten świat,jest wiele niewykorzystanych motywów fantasy i stylu które wzbogacają całą opowieść, nadając jej niepowtarzalnego charakteru i uroku, z każdą minutą coraz bardziej wczuwasz się w sytuacje tej dziewczyny.
klimat jak widać to najmocniejszą zaleta tego filmu i bez niego naprawde, wypadłby blado... co do reszty elementów to też jest dobrze, gra aktorska naprawde idealnie wpasowywuje się w kreacje (mimike,wygląd) postaci czyniąc je naprawdę ciekawymi,i odrealnionymi (poniekąd ekscentrykami), tonacje muzyczne i dźwiękowe dodają jeszcze swoje pare groszy do klimatu i mroku,fabuła też niczego sobie... gaiman jako pisarz w tej właśnie ekranizacji zaskoczył mnie swoim stylem.. pozornie wydaję się ona prosta {dziewczynka uciekająca do innego świata gdzie ma lepszych rodziców troszczących się o nią , stwarzających pozory po to by porwać jej prawdziwych) ale zapewniam że jest to niesamowicie przedstawione bez żadnego powiewu nudy i stereotypu.
co do wad to mimo paru niedociągnięć, i nieoszołamiającej końcówce jest to dobra ekranizacja i trzymam kciuki by było w przyszłości takich więcej, jak dla mnie 8/10 jest w sam raz.

użytkownik usunięty

a i jeszcze jedno film obejrzałem z napisami a przed chwilą sprawdziłem wersje z dubbingiem... cóż dubbing jest tragiczny w porównaniu do orginalnego i odbiera wiele klimatu ostrzegam po prostu userów by nie oglądali z dubbingiem bo pieprzy on cały film, napisy są o wiele lepsze.