Kos

2023
7,1 32 tys. ocen
7,1 10 1 32084
7,7 76 krytyków
Kos
powrót do forum filmu Kos

ocenił(a) film na 2

Jak żyje nie widziałem filmu z gorzej poprowadzoną narracją. Tu nie ma żadnego rozwinięcia, żadnej kulminacji, żadnego zakończenia jest tylko wstęp, który do niczego nie prowadzi.
Boże kochany. Nawalili tych wątków, które przeplatają się luźno ale nic nie znaczą dla fabuły co mnie obchodzi jakiś Ignacy w kontekście insurekcji Kościuszkowskiej? Gdyby ten film trwał 3 godziny to by było miejsce na takie bzdury a nie w filmie niby historycznym.
Podobne odczucia miałem po obejrzeniu filmu Solomon Kane. Tam wprowadzano świat i postać w kuriozalnie wręcz długi sposób żeby w ostatnie 20 minut zrobić finalną walkę i zakończyć historię. Tutaj jest trochę inaczej. Wątek głupiego Ignasia nudny i przewidywalny jak flaki z olejem następnie wędrówka Braciaka i czarnego kolegi by wszyscy razem spotkali się w drewnianej chatce i jedną trzecią filmu pić nalewkę z kacapem. Nie no dramat, po prostu nie dbam o te nagrody dla mnie ten film to nieporozumienie, jedynie zaczynał się znośnie.
Na koniec opowiem o kolejnym rozczarowaniu, otóż trailer tego w kinie ukazywał sceny jakby miała być to komediowa wersja Polskiego Robin Hooda. By podczas filmu okazało się, że to ponury film tak właściwie o niczym. I nie podniecajmy się tym że Więckewicz udawanym ruskim mówi nam o największych polskich przywarach bo o tym była setka filmów i każdy był lepszy

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Dozo

to miał być film o polskim niewolnictwie i nawiązanie do tego, że był taki sam jak w USA. Takie pokazanie, że uznajemy się a lepszych, a nasi obywatele ciemiężyli chłopów i dopiero car Rosji zniósł niewolnictw. Z tego powodu rosyjski bohater Więckiewicza nie jest gorszy niż polska szlachta. Bo jego strona sporu chociaż chciała uwolnić Ignasia i jemu podobnych, a Szlachta? Utrzymać przywileje i nadal niewolić słabszych

ocenił(a) film na 2
adi_fukuwa

ok udanie to zostało ukazane, ale reszta filmu naprawdę przeciętna... Czemu my zawsze musimy robić taką chałę?