Koszmar z ulicy Wiązów

A Nightmare on Elm Street
2010
6,0 60 tys. ocen
6,0 10 1 59873
4,0 22 krytyków
Koszmar z ulicy Wiązów
powrót do forum filmu Koszmar z ulicy Wiązów

Remake „Koszmaru z ulicy Wiązów” prezentuje podobnie głębinowy poziom jak remake „Piątku 13-tego”. No i podobnie jak on ma on kilka znaków rozpoznawczych wychodzących hurtowo remake’ów klasyków. Ma irytujących, plastikowych i całkowicie antypatycznych bohaterów odegranych przez aktorów tak słabych, że w polskich serialach ze świecą takich szukać. Ma kiepski scenariusz, który sprawia, że fabuła ogranicza się do tego, iż któryś bohaterów zasypia, po czym jest molestowany przez Freddy’ego. Szczątkowa fabuła polegająca na docieraniu gł. bohaterów do traumy z dzieciństwa jest zwyczajnie zmarginalizowana, gdyż twórcy poświęcają na to zaledwie kilka sekwencji. Przeważa znacznie wałkowana Przyjemności w oglądaniu tego nie miałem żadnej, jako, że ani na bohaterach mi specjalnie nie zależało, ani Freddy nie był na tyle wyrazisty (albo scenariusz nie pozwolił aktorowi rozwinąć skrzydeł), żeby z wypiekami na ustach czekać na jego pojawienie się. Końcówka pokazuje, że panowie od remkake’u chcieli dodać coś od siebie. Niestety końcówkę podobnie jak cały film oglądałem z jednego powodu: zacząłem oglądać. Ogółem film jest nudny, a sama muzyka (ta sama co w oryginale) to za mało, żeby budować klimat. Podobała mi się jedynie początkowa scena w knajpie oraz jeden mord. Powiadam wam - szkoda na to czasu - 2/10

użytkownik usunięty
Scifrenis

Żerowanie na znanym tytule. Film kompletne nieporozumienie jak dla mnie. profanacja.

Trochę przesadzacie.

ocenił(a) film na 7
Scifrenis

W porównaniu do Remaku Halloween 2 to ten Remake jest Arcydziełem.

Kamtaro1994

To jest reebot.

ocenił(a) film na 7
bonecrusher22

Nie To jest Remake.Remake obejmuje kilka części klasyku.A Reebot całą historie i dosyć mocno ją zmienia.

ocenił(a) film na 4
Kamtaro1994

ale pieprzysz. Tworcy tych okreslen nawet sami nie wiedza co one znacza.

Tu tez masz cala historei od nowa.

ocenił(a) film na 7
shamar

Jakoś nie zauważyłem nawiązań do Nowego koszmaru ani do cz.5 dziecko snów ani też do cz.2 Zemsta Freddyego.Nawet nie poruszono tematu pochodzenia Freddyego ani jego matki.

ocenił(a) film na 4
Kamtaro1994

tak w skrocie. bo mi sie nei chcialo grzebac po wszytskich czesciach.

http://nightmareonelmstreetfilms.com/forum/viewtopic.php?t=5259

ocenił(a) film na 7
shamar

Czyli miałem racje że nie było nawiązań do cz.2 i cz.5 i cz.7 nie było nic o jego pochodzeniu.

ocenił(a) film na 4
Kamtaro1994

widzisz to na co patrzysz ? Chyab nie za bardzo :

* swinie i zwierzaki w 1wszej scenie - nawiazanie do cz.5
* Fred w grobie - czesc 7
* Freddy as nurse- New Nightmare
* Freddy w szafie - cz. 6
* wycieta scena z Party w ogrodzie - cz.2

ocenił(a) film na 7
shamar

,, wycieta scena z Party w ogrodzie - cz.2 "-Wycięte sceny się nie liczą.
A pozostałe nawiązania są tak ogólne że aż nie zauważalne.

użytkownik usunięty
Kamtaro1994

Co to za różnica czy remake czy reboot? Gówno to gówno.