Koszmar z ulicy Wiązów

A Nightmare on Elm Street
2010
6,0 60 tys. ocen
6,0 10 1 59873
4,0 22 krytyków
Koszmar z ulicy Wiązów
powrót do forum filmu Koszmar z ulicy Wiązów

Od razu zaznaczam, że poprzednie części także b.lubię jak i Freddiego. Postrach dzieciństwa oglądając na kasetach ;p Remake jak najbardziej się udał i jest o wiele lepszy niż starsze części, które niestety bardziej śmieszą niż straszą. Film jest bardzo dobry i jak się go ogląda w odpowiednim klimacie (nie na głośniczkach 2.1 za 25 zł na połowie głośności czy w dzień kiedy to w tle słychać plątających się domowników czy brzdękające zmywanie garów) na pewno wejdzie do czołówki waszych top horrorów oddających niepokój i trzymający klimat. Bardzo mi się podobał i choć jestem wymagający jeśli chodzi o horrory daję 9/10. Głośne, dobre słuchawki lub kino domowe i nie oszczędzanie głośności, wieczór no i "samotnia". Nie spełniając tych wymagań nawet się nie wypowiadajcie.

pozdrawiam

Aimaray

oglądałem w ten sposób - sam, audio mam całkiem ok, ciemno jak w d.... ;) - owszem dodaje to klimatu ale co z tego, remake nie jest po prostu jakiś wybitny. Jest ciekawy, dobrze się go ogląda, ale nie wiem skąd te zachwyty. ;p Niestety starsze części (co prawda teraz śmieszą, ale to wynika z idącego postępu) jak na owe czasy budziły prawdziwą grozę. Za parę lat nikt nie będzie nawet pamiętał tego remake'a, co doskonale świadczy o tym - co oferował nam oryginalny Koszmar a co oferuje remake. Za parę lat wciąż oryginalna seria koszmaru będzie klasykiem a kto będzie pamiętał remake'a i się nim zachwycał? "Pierwszy koszmar" ma już ćwierć wieku! Ciekawe jak będzie wspominany ów reamke za 25 lat :D
Ps. efekt Freddiego próbującego przecisnąć się przez ścianę w remake'u jest żałośnie komputerowy, widać rozmywającą się teksturę tapety kiedy się napina... ble! To w 84 roku znacznie naturalniej im to wyszło :)