Koszmar z ulicy Wiązów

A Nightmare on Elm Street
2010
6,0 60 tys. ocen
6,0 10 1 59871
4,0 22 krytyków
Koszmar z ulicy Wiązów
powrót do forum filmu Koszmar z ulicy Wiązów

Niskie oceny

ocenił(a) film na 7

Nie rozumiem, skąd aż tak niskie oceny. Do filmu zabrałam się nastawiona bardzo negatywnie, mało brakowało, bym w ogóle go nie obejrzała, ale nuda oraz brak ciekawszych pozycji na horyzoncie ostatecznie mnie do tego skłoniły. Jako wielka fanka oryginału zwyczajnie obawiałam się, że remake ,,popsuje mi serię”, ale... nic takiego się nie stało!
Ten film jest... dobry. Wręcz powiedziałabym, że jeden z najciekawszych w tym gatunku w ostatnich latach, sporo scen zapadających w pamięć, oryginalny wątek pedofilii. Jest tak odmienny od pierwotnej wersji, że traktuję go jako po prostu inną historię.
Ich Freddy był o tyle inny od poprzedniego (nawet pod względem historii), że spokojnie nadawałby się na zupełnie nowego bohatera w jakimś innym filmie grozy. I w sumie w takim przypadku przyjęłabym go znacznie bardziej entuzjastycznie, bo o ile film sam w sobie jest fajny, o tyle nie bardzo rozumiem, po co takie rozbieżności. Mogli po prostu stworzyć coś innego, nowego, pod inną nazwą. Wtedy film mógłby zyskać spory rozgłos i grono fanów, a przy okazji uniknąć fali hejtu ze strony fanów starego, dobrego ,,Koszmaru...”, a tak każdy patrzy na niego przez pryzmat historii, której notabene nawet nie jest remakiem i podświadomie porównują, przez co się rozczarowują, bo jednak stara wersja to stara wersja.
Ale ogólnie na plus.

ocenił(a) film na 3
Celestern

Niestety, ale nie, oglądałem go dosyć dawno, ale co nieco pamiętam , zacznę od wad:
-Brak klimatu
-Krueger (w całości, nie tylko wygląd, ale taki biedny pedofil)
-Kiepskie aktorstwo
-Zerżniete sceny z oryginału z paroma zmianami
-Kiepskie CGI

Zalety:
Z tego co pamiętam się nie nudziłem

I tyle w temacie ;)