Koszmar z ulicy Wiązów

A Nightmare on Elm Street
2010
6,0 60 tys. ocen
6,0 10 1 59871
4,0 22 krytyków
Koszmar z ulicy Wiązów
powrót do forum filmu Koszmar z ulicy Wiązów

Charakteryzacja głównego bohatera pozostawia wiele do życzenia, przysięgam, iż oglądając
stare wersje człowiek mało się nie posikał w majtki a teraz oglądając film miałam wrażenie
iż Freddy ma rozgnieciona gumę do żucia na twarzy!!!! Jeśli chodzi o film to całkiem fajny
remake.

dorotamovie

On wygląda jak je bany kosmita !!! i to na dodatek kosmita plastuś !!! totalna porażna ... powinno sie ukaraż tych od castingu na frediego i tych od charakteryzacjii ...no i w sumie tych od efektów i od scenariusza też ;P

dorotamovie

Zupełnie się zgadzam. Jak dla mnie wersja z 1984 zdecydowanie lepsza :)

ocenił(a) film na 5
dorotamovie

Tak, Freddy był taki... gumowy. Nie podobał się. Poza tym DLACZEGO?! Dlaczego, pytam, zrobili z Freddiego pedofila! Profanacja...

ocenił(a) film na 8
roslinadoniczkowa

totalnie się nie zgadzam , tak się składa ,że miałem okazje ogladać ludzi po oparzeniach twarzy w różnych etapach operacji rekonstrucji i tu brawa za charakteryzacje , poprzedni Freddy był włąśnie dla mnie gumowy i mało przekonujący ten wygląda naprawde na faceta po spaleniu

ocenił(a) film na 5
SzalonyHeniek

to jest film o pierdo**nym mordercy zabijającym nastolatków w ich snach. Po co mi w nim realistyczne oddanie spalonej twarzy?

ocenił(a) film na 3
crbbb

heh bo on ma być straszny z nie śmieszny...

ocenił(a) film na 5
Harley_Quinn_

a kto tak powiedzial?

ocenił(a) film na 3
crbbb

kto?? zależy od oczekiwań widza chyba nie trudno się domyśleć , ze skoro film jest horrorem to raczej powinien straszyć a nie bawić , chyba ze to horror komediowy

ocenił(a) film na 5
Harley_Quinn_

głupie myslenie. wkładanie filmów do gatunkowych szufladek to głupie myślenie. po prostu obejrzyj film, nie mysl, czy to horror komediowy, czy gore czy ch** wie co.

SzalonyHeniek

Zgadzam się z szalonym Heniem. I film bardzo fajny

ocenił(a) film na 7
SzalonyHeniek

wszyscy tu znawcow zgrywacie ze teraz gumowa twarz ma wtedy realistyczna, a szalonyheniek ma calkowita racje, tez widzialem ludzi po oparzeniach i wygladaja tak wlasnie jak w nowej czesci, w starej wygladal wpiz*u sztucznie

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
dorotamovie

zgadzam się ze wszystkimi oprócz szalonego henia

ill

Dla mnie ten nowy Freddy nie jest sympatyczny.

ocenił(a) film na 9
jezi86

jezi86 jeden i drugi to morderca jak może być sympatyczny? :D Ale zgadzam się, zrobić z niego pedofila, to przesada... Gówniane jest to, że Fredd non stop nawija i praktycznie od początku filmu wiesz o co chodzi, co się dalej stanie. W poprzedniej części tak dużo nie peplał, był fajny, taki poniekąd tajemniczy bawił się tymi nożami i tak zajefajnie śmiał. Film to zdecydowana porażka, czekam na następny remake w 3D!

ocenił(a) film na 3
midnight_shadow

ooo Dobry pomysł wersja w 3D mogłaby być ciekawa

Co racja to racja za dużo gadał zero tajemniczości

ocenił(a) film na 4
midnight_shadow

W oryginale też był miłośnikiem dzieci ale tam je zabijał także.

ocenił(a) film na 9
shamar

W oryginale po prostu je zabijał i to było fajne. Nie jakieś pedofilskie wątki... :/

ocenił(a) film na 4
midnight_shadow

Po prostu pominieto to ze wzgledu na cenzurę. Co nie znaczy, że nim nie był.

ocenił(a) film na 9
shamar

Ale dlaczego uważasz, że był? To, że był sadystą i mordercą nie znaczy od razu że pedofilem :p To nie zawsze musi iść w parze.

ocenił(a) film na 4
midnight_shadow

Bo... czytałem wywiad z Cravenem. Mówił o tym, że taki był scenariusz ale zrezygnowali z mocnych aluzji. . Zresztą zobacz sobie w części 5 - tam jest stara gazeta, gdzie pisze o nim, że był pedofilem.

ocenił(a) film na 3
ill

Zgadzam się.Freddy był po prostu sztuczny i wręcz śmieszny , jak to możliwe ze w starszej wersji Freddy wyglądał o niebo lepiej ?? jak widać technika (jakby się wydawało) wcale nie idzie do przodu ;/

Niech żyje stary dobry Freddy Kruger!!

ocenił(a) film na 6
dorotamovie

Charakteryzacja jest słaba i faktycznie przywodzi na myśl kosmitę (przynajmniej mi), ale najgorsza to jest zmiana jego charakteru. Tym się różnił Freddy od tych nudnych i tępych slasherowych morderców, że był dynamiczny a dręczenie i zabijanie wywoływało uśmiech na jego twarzy. W remake'u Freddy dołącza do zastępów nudnych, powolnych, ociężałych tak ruchowo jak i umysłowo. Scenka ukazująca go za życia tylko ten efekt wzmaga.

IMO "Koszmar ..." był idealnym tematem na remake - postać Freddy'ego plus wizualne szaleństwa snów powinny film z łatwością obronić. Oryginał czasem popadał w kicz (np. kabriolet), nie wiem jakim cudem ale remake rzadko kiedy wznosi się ponad przeciętność.

ocenił(a) film na 1
dorotamovie

O tak, to już nie Freddy. Sam film zwalony na całej linii. Najlepsza laska ginie na początku, efektami psują klimat i próbują zamaskować cienki scenariusz. DNO

ocenił(a) film na 6
lukimodrzew

Z Freddy'ego zrobili pedofila, czego im NIGDY ale to NIGDY nie wybaczę. Charakteryzacja pozostawia wiele do życzenia, ale ta z 1984 roku też mi się nie podobała, Krueger wyglądał jak pizza :( tak czy siak, nie udał im się ten Freddy.

ocenił(a) film na 4
BrokenStrings

W oryginale też był pedo tylko nie podkreslali tego pzrez cenzurę.

Apropos, widzę ze tu ludzie se nie zdają sprawy , ze w kazdej częsci jest inna charakteryzacja. I napewno w 1 i 2 nie jest to pizza.

ocenił(a) film na 7
dorotamovie

No wlasnie ! Ja ogladalem wszystkie fimy z udzialem freddyego i Powiem wam ze sa zajebiste ale ze starym freddym !

ocenił(a) film na 6
dorotamovie

tak film całkiem śmieszny zwłaszcza ta końcówka ah taka typowa :D dla głupszych horrorów mnie już bardziej się podobał "Boogeyman"...
hmm no reasumując chyba z biegiem czasu coraz mniej mnie straszą takie lekkie masakry bo naprawdę ni to taki prawdziwy horror ani klimat Gore w stylu piła mechaniczna cóż słaboi nic szokującego nawet freddy choć fajna postać słabo tutaj pokazana...

użytkownik usunięty
dorotamovie

i dodatkowo ten aktor nie miał tak spiczastego nosa jak pierwowzór, raziło mnie to :). jakby tak połaczyć efekty specjalne z XXi wieku i klimat pierwszych części to byłby killer. ale się nie da. wiadomo.

dorotamovie

Nie był zły jednak nie dorównuje większości starszych części, a już na pewno nie oryginałowi z 1984. To był wtedy hit. Obok Terminatora jedna z większych niespodzianek roku. Nara.

ocenił(a) film na 8
dorotamovie

nie oglądałam innych części to była moja pierwsza i powiem ,że jak dla mnie film jest rewelacyjny, może to się wyda innym śmieszne ale się bałam czasami i uważam ,że jak na razie to najlepszy horror jaki do tej pory widziałam chociaż dopiero się zaczynam bardziej w nie zagłębiać. Ja mówiłam to moje zdanie ( a o gustach się nie dyskutuje xD )

ocenił(a) film na 7
VampireGirl

ja też akurat nie oglądałam poprzedniej wersji z 1984 r tylko tą dosłownie przed chwilą .:D i muszę przyznać ,ze film jest dobry nawet bardzo pod koniec a prawdę trzymał mnie w napięciu , natomiast początek i środek nie był za straszny . po prostu lała się krew i tyle . oczekiwałam czegos lepszego tym bardziej ,ze słyszałam ,że wersja z 1984 to prawdziwy klasyk . natomiast wersja z 2010 roku jest nawet bardzo dobra , ale ogladałam lepsze jestem srednią fanką horrorów , ale nie przeraził on mnie .

ocenił(a) film na 2
dorotamovie

naprawdę bardzo słaby remake, a Freddy przez cały czas oglądania kojarzył mi się z małpą :D
http://img692.imageshack.us/img692/2093/koszmarzulicywiazowscrel.jpg