Koszmar z ulicy Wiązów

A Nightmare on Elm Street
2010
6,0 60 tys. ocen
6,0 10 1 59871
4,0 22 krytyków
Koszmar z ulicy Wiązów
powrót do forum filmu Koszmar z ulicy Wiązów

Muszę przyznać, że film nie jest, aż taki tragiczny jakby można było wywnioskować z większości recenzji w internecie. Nie jest to jakieś przełomowe dzieło ale dostarcza trochę rozrywki. Jednak są dwie rzeczy, które mi się nie podobały. Po pierwsze postać Freddie'go. W oryginale Krueger był postacią charyzmatyczną i bardziej finezyjną. Za każdym razem, gdy pojawiał się na ekranie, towarzyszył temu jakiś taki makabryczny humor. W remaku tego zabrakło. Nowy Freddie to po prostu chory pedofil, który nie wzbudza w widzach takiej sympatii jak kiedyś. Po drugie aktorzy. Ktoś kto był odpowiedzialny za casting w tym filmie chyba nie do końca wiedział że akcja dzieje się pośród uczniów szkoły średniej i powybierał aktorów podchodzących pod trzydziestkę.
Natomiast plusem filmu na pewno są sceny snów. Są one zrobione bardzo ciekawie i klimatycznie. Bardzo podobała mi się scena w sali lekcyjnej oraz momenty będące nawiązaniami do oryginalnego filmu.
Ogólnie jak na remake film wypada nieźle. Może byłby nawet punkt więcej ode mnie gdyby nie to, że jestem wielkim fanem oryginalnej wersji a szczególnie oryginalnego Freddie'go granego przez Roberta Englunda

ocenił(a) film na 5
homarek

Witam w klubie.
Robert Englund jako Freddie to..Freddie . Nikt nie zagra go lepiej.
Jackie Earle Haley zagrał go dobrze jednak nie tak jak powinien według mnie.
Sprawiał wrażenie poważnie chorego psychicznie,nie straszył lecz śmieszył.
Taki sobie stary ,poparzony pedofil który straszy dzieci.
Nie wiem.. Nie mam do niego przekonania ,więc i film stracił w moich oczach.
Było dużo krwi,był klimat ale spodziewałam się czegoś troszkę lepszego.
Oczywiście nic nie dorówna koszmarowi z 1984 ale można było się bardziej postarać.