Cienkie, ckliwe, naiwne i wymuszone... Wolałabym nawet nie wiedzieć, że coś takiego powstało... Pierwsza część była gienialna, a o tym to szkoda mówić... Naprawdę nie wiem, czemu są ludzie, którzy uważają to za lepsze od Lion Kinga... Jeszcze przez cały film twórcy /przez duże "tfu"/ nie mogli się zdecydować, ile lwic ma w nim występować... I w różnych scenach ta ilość się zmienia...
Naturalnie, jedynka jest niepokonana, ale weś teraz rysuj ciągle tyle samo lwic... Wcale sie nie dziwie że ilość sie zmieniała...
Eh... o_O"
jedynka zawsze będzie niedościgniona, ale ta część jest jednak również b.dobrym filmem animowanym! dla mnie 8/10
jedynka zawsze będzie niedościgniona, ale ta część jest jednak również b.dobrym filmem animowanym! dla mnie 8/10
Heh racja... 2 czesc jak i cala reszta, ktora pozniej wyszla nie dosiega do piet jedynce. Pamietam jak sie kiedys zawiodlem ogladajac wlasnie druga czesc:( Ale mysle, ze nie ma sie co czepiac. W koncu zrobienie czegos lepszego od pierwszego krola lwa to nie lada wyzwanie i pewnie jeszcze przez dlugi okres czasu nic lepszego nie wyjdzie.
Pierwsza część jest arcydziełem, ale wydaje mi się, zę ten film jest godną kontynuacja prototypu. Wiadomo, ze nic nie bedzie lepsze od jedynki, ale ten film też jest na prawde dobry.
mi się podobały obie części, aż sie popłakałam... 3 nie oglądalam, ale mam zamiar.
Pierwsza część to dzieło nie do przecenienia , część druga to już komercyjny niewypał , pierwszą część można po wielokroć oglądać a część druga jest na raz na 10 lat lub 5.
Ocena: 5/10
P.S.Co jest tutaj złe ? Scenariusz ! Rysunki są na poziomie części pierwszej ale scenariuszowi wyraźnie brak poprawek.
1 czesc to magia kina walta disney'a rzeby wszystkie bajki takie byly (moje marzenie), ale 2 tez jest cudowna, piekne utwory i w ogole!!!
i nie jest ten film na pewno cienki, ckliwy, naiwny i wymuszony!!! 3 owszem, ale 1 i 2 absolutnie NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Druga część nie była taka zła, mi się podobała. W trójcewięcej zepsul, ponieważ było dużo błędów w stosunku do jedynki. Między innymi przedziały czasowe i scen kiedy Timon wędrował z Pumbą, lub np błąd przy śmierci Skazy.W jedynce zeżarły go hieny, a w 3 wpadł do dołu surykatek i jeszcze inne miejsca pobytu hien w końcowej bitwie w 1 i 3.
A wy jakie znaleźliście błędy fabuły w 3cz(opierając się o 1)?
Zgadzam się z tą opinią. Na "Królu Lwie" się wychowałam był to pierwszy film który obejrzałam w kinie. Może dlatego część druga wydaje mi się nędzną kopią, filmem zrobionym na siłę, aby było "odbębnione".
Pumba i Timon w tej podrobce nie bawią ani trochę, a tylko denerwują iloktoć pojawią się na ekranie.
Simba stracił swój czar- nie jest wyluzownym młodym lwem z doświadczeniem, tylko nudnym przewrażliwonym na swoim i swej córci punkcie tratuśkiem.
Skaza był intelignetym złoczyńcą- a tak Zła Lwica wydaje się być chora na umyśle.
Nie mam pojęcia, skąd wzięły się te zle lwice , bo w pierwowzorze się nie pojawily. I co się stało z hienami??
2 super!! he lives in you super piosenka!! i upendi:-)nie mam zastrzerzeń,3 rzeczywiscie gorsza naciagana,ale mozna sie posmiac,a jesli chodzi o smierc skazy w 3 cz. to nie masz racji,on w 1 cz. tez wpadl do dolu i wtedy zezarlu go hieny,a w 3 nie wpadl do surykatek nie jest pokazane gdzie,tylko ze spadal..taka mala nie uwaga
MATKO LUDZIE PO ILE WY MACIE LAT PO 10??!!! Przecież to jest bajka dla dzieci!!!
No wiec... nie zgodze sie z przed mówca... Moze i nie mamy 10 lat, a film moze i jest dla dzieci, ale do niektorych bajek tez trzeba dorosnac, aby je zrozumiec... jak mowi simba, gdy zakonczyl piosenke "jeden glos" ktora ma swietny tekst i przeslania - "kiedys to zrozumiesz". Z pewnoscia wiekszosc osob, ktore to pisza wychowaly sie na krolu lwie, u mnie jest podobnie. Uwielbiam obie czesci, jedynka jest bardzo dobra, piekna, zniewalajaca, ale dwojce tez niczego nie brakuje, no i nie mozna wspomniec o pieknej aranzacji muzycznej i wspanialych piosenkach w swietnym wykonaniu. Mnie urzekly obie czesci i obie sa fantastyczne :)
No wiesz, ja kiedy miałam 4 latka ogldałam Króla Lwa po 3 razy dziennie, nie dość że do dzisiaj znam dialogi na pamięć, to jeszcze moi rodzice znają :D:D Ale to trochę dziwne, że dorośli ludzie tak jeżdżą po bajce dla dzieci :D No ale ja też się zgodzę że pierwowzór jest niedościgniony, to jest klasyka Disney'a. Ale żeby dorośli ludzie tak zjechali bajkę dla dzieci??
to jest dobra kontynuacja. Wiadomo, że nie przebije jedynki ale daje rade :)
koszmarna kontynuacją jest Pocahontas 2..... jak można tak schrzanić taką historię ;/
Tej części dam jak moi przedmówcy coś około 8/10, za mały rozmach, kilka kontynuacji, wyszło wpierw w kinie... dalszą część o lwiej ziemi, też można było tak potraktować, za mało klimatu, ale nie zmienia to faktu, że to produkcja interesująca.
No wiesz Eminem... bajka dla dzieci? Bajki to pisał Andersen, "bajka" na film animowany, to określenie ogólne, które tak naprawdę ma z animacją, wspólnego niewiele, zwłaszcza dzisiaj, kiedy rysunkowe filmy, zeszły z ekranów. No a po drugie? A od kiedy to film animowany, ma jakieś ograniczenia wiekowe - to kino w dużej mierze bez przemocy, a jeśli już z przemocą, to łagodnie ukazaną. No i po trzecie te filmy robią dorośli a nie dzieci, więc jest to rozrywka skierowana do wszystkich.
Zastanawiam się właśnie czemu tak się stało... Sam pomysł i wątek był bardzo ciekawy i mogło powstać z tego coś naprawdę dobrego. Jednak 2-ugą część uczynili bardziej dziecinną od poprzedniej.
Dlaczego?
Jedyne co mi się nasuwa na myśl to fakt, że pierwsza część była... bardzo smutna :) Wiele osób na niej płakało. Może stwierdzili, że skoro robią bajki dla dzieci, to powinny być dla dzieci i spłycili nieco niektóre bezpośrednie starcia, nie pokazywali tak dobitnie uczuć bohaterów jak w jedynce właśnie dlatego? Pomysł był naprawdę dobry.. :)
Polecam fanom Simby ^^
Ta część mi się zupełnie nie podoba, a złożyło się na to wiele przyczyn:
-brak epickiego rozmachu, tak widocznego w pierwszej części chociażby w prologu czy przemarszu hien; w Jedynce Lwia Ziemia wydawała się naprawdę rozległa i z bogactwem zamieszkującej ją zwierzyny, w Dwójce zwierząt jest mnie, Lwia Ziemia mniejsza - z kolei w Jedynce antagonistą był Skaza z ogromną rzeszą hien, w Dwójce Zira z najwyżej kilkudziesięcioma lwami, zaś w finałowej walce pojawia się z maksymalnie dziesięcioma;
-Skaza to - jak ktoś wcześniej zauważył - zło z klasą, czuje się przed nim respekt, zaś Zira wygląda i zachowuje się jakby ją świeżo wypuszczono z lwiego psychiatryka, w dodatku nie ma nawet ułamka charyzmy Skazy;
-zmiana bohaterów na gorsze, zwłaszcza Simby :
Gładka z tą Eugenią to było dobre porównanie<heh>Dawno się tak nie usmiałam. Pozdro:)
ja jeszcze dodam sknocony dubbing.
nie wiem dlaczego, ale głos simby to już nie tucholski, który był genialny. mnie po tylu latach razi ta zmiana! nie można czegoś takiego robić!
no i kiara - tragiczny głos w polskiej wersji. sztuczny i niedopasowany.
piosenki w tej czesci sa na bardzo niskim poziomie niestety, szkoda ze potencjal pierwszej czesci zostal zmarnowany
Simba jak wspominano nie ma juz tego swojego luzu, zostal tez pozbawiony pewnego dostojenstwa lwa, przez slaby scenariusz, w ktorym boi sie o corke, no nie ma szans nawet zeby w bajkach dla dzieci robi pokraki z lwow =], timon i pumba maja niezle kwestie i oprocz klimatu Krola Lwa to chyba jedyny pozytyw..
niestety ale tylko 5/10, moze uznalbym ja za lepsza gdyby nie byla kontynuacja KL a w tym bardzo zawodzi
Jedynka jest lepsza ale Dwojka tez super. popatrz na 3 to zobaczysz jaka komercja i juz Trojka wchodzi w ere shreka czyli najgorsze bajki animowane