PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Czy wiecie, że...?

ocenił(a) film na 10

Uwilbiam(łam?) tą bajkę, kojarzy(ła) mi się z dzieciństwem... Ale mój świat legł w gruzach, gdy przeczytałam pewien artykuł w gazecie.
Jak wszyscy wiemy, "Król Lew" powstał w 1994 roku. Ale to, co "zainspirowało" Walta Disneya, miało już wtedy 40 lat na karku.
W latach 60. pewnien JAPOŃCZYK był producentem anime o białym lwie Kimba aka Leo. Manga była jeszcze wcześniej.
Wersja Disneya ma w sobie za dużo podobieństw do japońskiej animacji o lwie, m.in. lew na lwiej skale, rozmowa z duchem ojca, motyw cmenatrza słoni oraz hien i podobno wiele więcej...
Przykro to stwierdzić, ale "Król Lew" to po prostu plagiat.

ocenił(a) film na 10
KiKi51

Jaki tam plagiat, nie przesadzaj. Zresztą ciekawe czy Japończycy zrobiliby taką samą wersje :]

ocenił(a) film na 10
KiKi51

Plagiat? A wiesz co powiedziała wdowa, po zmarłym twórcy tej mangi?

Cytuję: "Nie będę wnosić oskarżenia. Mój mąż czułby się zaszczycony, wiedząc że twórcy "Króla Lwa" inspirowali się jego pomysłem".

Nie popadajmy w paranoję. Skoro sami twórcy "Kimby - Białego Lwa" zaakceptowali Disney'owską produkcję, to i my nie mamy się o co czepiać. Przez takie rozumowanie możemy powiedzieć, że "BrzydUla" to też jest plagiat ;).

Dam tylko małą ciekawostkę: Matthew Broderick, poproszony o udzielanie głosu Simby, był na początku przekonany że użycza głosu do remake'a "Kimby - Białego Lwa", gdyż oglądał ten serial w dzieciństwie ;).