Dużo jest plotek na ten Japoński serial. Dlaczego?
Dlatego że Kimba biały Lew jest podobny do Króla lwa np złe i dobre charaktery, Ojcowie zucieni z
skał.
Błyskotliwe stwierdzenie. Myślę że trochę się z tym spóźniłeś, chyba każdy już wie o co chodzi ;).
Ja bym tylko zmienił kolejność, bo to Król Lew jest podobny do Kimby. Sprawa dawno wyjaśniona, jeżeli Disney zrzynał z Kimby, to robił to naprawdę profesjonalnie (bo mimo iż imiona głównych bohaterów brzmią podobnie, "Simba" znaczy z języka suahili "Lew" co pewnie też każdy wie. Dodatkowo: największy spotkany lew w Afryce, miał na imię właśnie Simba), choć Simba w planach miał być biały. Żona twórcy Kimby nie wniosła oskarżenia. Japończycy maja poczucie honoru, a ona uznała to za zaszczyt, że Disney zżynał z pomysłu jej męża.
Właśnie wczoraj zauważyłam. :-) A mam do ciebię uwagę żebyś nie pisał w r.męskim, tylko w r.żeńskim bo jestem dziewczyną :-P
Najmocniej panią przepraszam :). Jednakże Skipper zawsze kojarzył mi się z rodzajem męskim. Bo w końcu kto wątpi w jego dużego męskiego plusa i fakt, że jest macho? ^^ Twój awatar trochę mnie zdezorientował ;).
no z tym "sprawa dawno wyjaśniona" to bym nie powiedział. Ogólnie wszystko wskazuje na to, że Król Lew mógł co najwyżej lekko inspirować się Kimbą ale nie ma mowy o zrzynce. Ten film to świetnie wyjaśnia youtu.be/G5B1mIfQuo4
ale ponieważ trwa 2 godziny to takie TLDR:
1) Kimba był wieloodcinkowym serialem i to, że pewne ujęcia wyglądają podobnie to rzecz nie do uniknięcia
2) podczas porównań często używa się kadrów z kinówki o Kimbie. Problem w tym, że ona wyszła w 1997 roku.. a Simba w 94
3) nie można mieć pretensji o to, że guziec, małpa, lwy, hieny występują w obu produkcjach skoro właśnie to są zwierzęta Afryki XD mieli dać niedźwiedzia polarnego żeby nie być oskarżonym o plagiat?
4) ani fabuły ani charaktery postaci nie są podobne do siebie. Kimba w którymś odcinku zbudował.... wesołe miasteczko. Jest też wegetarianinem. Nie pamiętam takich rzeczy w filmie Król lew
Proszę, oto link:
http://robwrite.hubpages.com/hub/THE-LION-KING-Controversy-Did-Disney-Rip-off-Ki mba-the-White-Lion
Oglądałem serial "Biały Lew Kimba" w dzieciństwie, tak się złożyło, że zacząłem oglądać to zaraz po obejrzeniu w kinie "Króla Lwa" i od razu nasunęło mi się podobieństwo.
Tak więc wychodzi na to, że "Król Lew" to połączenie Bambiego, Hamleta i Białego Lwa Kimby.
https://kwejk.pl/przegladaj/3437667/0/podobienstwa-miedzy-krolem-lwem-i-kimba-bi alym-lwem.html