PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 595 tys. ocen
8,2 10 1 595074
8,5 88 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Dużo jest plotek na ten Japoński serial. Dlaczego?
Dlatego że Kimba biały Lew jest podobny do Króla lwa np złe i dobre charaktery, Ojcowie zucieni z
skał.

ocenił(a) film na 10

Błyskotliwe stwierdzenie. Myślę że trochę się z tym spóźniłeś, chyba każdy już wie o co chodzi ;).
Ja bym tylko zmienił kolejność, bo to Król Lew jest podobny do Kimby. Sprawa dawno wyjaśniona, jeżeli Disney zrzynał z Kimby, to robił to naprawdę profesjonalnie (bo mimo iż imiona głównych bohaterów brzmią podobnie, "Simba" znaczy z języka suahili "Lew" co pewnie też każdy wie. Dodatkowo: największy spotkany lew w Afryce, miał na imię właśnie Simba), choć Simba w planach miał być biały. Żona twórcy Kimby nie wniosła oskarżenia. Japończycy maja poczucie honoru, a ona uznała to za zaszczyt, że Disney zżynał z pomysłu jej męża.

użytkownik usunięty
andrzej_goscicki

Właśnie wczoraj zauważyłam. :-) A mam do ciebię uwagę żebyś nie pisał w r.męskim, tylko w r.żeńskim bo jestem dziewczyną :-P

ocenił(a) film na 10

Najmocniej panią przepraszam :). Jednakże Skipper zawsze kojarzył mi się z rodzajem męskim. Bo w końcu kto wątpi w jego dużego męskiego plusa i fakt, że jest macho? ^^ Twój awatar trochę mnie zdezorientował ;).

użytkownik usunięty
andrzej_goscicki

Trudno zadrza się. Jak ja lubie takie pomyłki.

ocenił(a) film na 8
andrzej_goscicki

no z tym "sprawa dawno wyjaśniona" to bym nie powiedział. Ogólnie wszystko wskazuje na to, że Król Lew mógł co najwyżej lekko inspirować się Kimbą ale nie ma mowy o zrzynce. Ten film to świetnie wyjaśnia youtu.be/G5B1mIfQuo4

ale ponieważ trwa 2 godziny to takie TLDR:
1) Kimba był wieloodcinkowym serialem i to, że pewne ujęcia wyglądają podobnie to rzecz nie do uniknięcia
2) podczas porównań często używa się kadrów z kinówki o Kimbie. Problem w tym, że ona wyszła w 1997 roku.. a Simba w 94
3) nie można mieć pretensji o to, że guziec, małpa, lwy, hieny występują w obu produkcjach skoro właśnie to są zwierzęta Afryki XD mieli dać niedźwiedzia polarnego żeby nie być oskarżonym o plagiat?
4) ani fabuły ani charaktery postaci nie są podobne do siebie. Kimba w którymś odcinku zbudował.... wesołe miasteczko. Jest też wegetarianinem. Nie pamiętam takich rzeczy w filmie Król lew

Proszę, oto link:

http://robwrite.hubpages.com/hub/THE-LION-KING-Controversy-Did-Disney-Rip-off-Ki mba-the-White-Lion

ocenił(a) film na 9

Oglądałem serial "Biały Lew Kimba" w dzieciństwie, tak się złożyło, że zacząłem oglądać to zaraz po obejrzeniu w kinie "Króla Lwa" i od razu nasunęło mi się podobieństwo.

Tak więc wychodzi na to, że "Król Lew" to połączenie Bambiego, Hamleta i Białego Lwa Kimby.

ocenił(a) film na 8

https://kwejk.pl/przegladaj/3437667/0/podobienstwa-miedzy-krolem-lwem-i-kimba-bi alym-lwem.html

ocenił(a) film na 8
WujekChu1ek

zawsze się zastanawiałem czy ktoś tego typu zakłamane porównania robi z premedytacją czy też nieświadomie? Bo sporo użytych kadrów z Kimby pochodzi z kinówki o Kimbie która wyszła... w 1997 roku. Trzy lata po królu lwie.