PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597073
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Polski dystrybutor filmów Disneya czyli Forum Film zapowiada premierę "Króla lwa" w 3D w kinach na 26 sierpnia. Wybieracie się?

użytkownik usunięty
s_c_a_r

z czystej ciekawości pójdę... chociaż za 3D nie przepadam... :( nie było mi dane przeżyć tego "wschodu słońca w ciemności" jak to wiele osób mówi, bo w dniu premiery to nie kontaktowałem co to kino... Na 95% się wybiorę. Może zabiorę kogoś młodszego :)

s_c_a_r

Mam nadzieję, że jedyną zmianą będzie to 3d bo jak odnowią dubbing to niech zapomną, że na to pójdę. Ten film jest dla mnie doskonały pod każdym względem i nie trzeba nic zmieniac. A ostatnio na youtube widziałam np. nową wersję raportu Zazu- jakaś specjalna edycja. TRAGEDIA

s_c_a_r

A nie wiecie nic o Pięknej i Bestii? Bardziej chętnie wybrałbym się na ten klasyk do kina w 3D,ale nie jestem pewny, czy go u nas puszczą i kiedy. W Stanach ma byc prawdopodobnie w listopadzie. Muszę wiedziec teraz, bo czas decydowac. Mogę iśc tylko na jeden. Jak wybiorę "Lwa" to nici z "Pięknej". Pomożecie?

bartekbasista

Piękna i Bestia w 3D miała wejść do kin jakoś rok temu, ale w końcu Disney zrezygnował i nie wypuści tego filmu w 3D w kinach. Ani w USA ani w Polsce. Już dawno z tego zrezygnowali. Więc zostaje Ci Król lew:)

s_c_a_r

Gdzie tak jest napisane? Według tego co ja czytałem przesuneli premierę na 2011 rok, żeby zgodziła się z 20-tą rocznicą filmu. W listopadzie zeszłego roku nawet w niektórych krajach już puszczali tę wersję. A w ogóle jest sens przerabiac w 3D, żeby potem tego nie puścic w kinie?

bartekbasista

Nie wiedziałem, że film pojawił się np w Japonii w 3D. Ale wiem, że premiera w USA została usunięta z grafiku Disneya a gdyby film miał pojawić się w listopadzie to już na pewno byłaby w grafiku premier na boxofficemojo.

s_c_a_r

Niech to. Jaka szkoda. No to idę na Króla Lwa. Może jeszcze kiedyś puszczą Piękną i Bestię.

ocenił(a) film na 10
s_c_a_r

Trzeba będzie się wybrać, w końcu to "Król Lew". Szkoda, że nie będą grali z oryginalnym dubbingiem.

smiglo1993

Oryginalnym czyli oryginalnym angielskim czy starym polskim? Dla mnie Król lew istnieje tylko z polskim dubbingiem, jak zrobią nowy to załamię się.

ocenił(a) film na 10
alien_2

Chodzi mi o angielski dubbing. Polski może jest dobry, ale nigdy nie dorówna oryginałowi. Cały soundtrack i Jeremy Irons w roli w Skazy - poezja.

ocenił(a) film na 10
s_c_a_r

Jeśli już to tylko z czystej ciekawości, bo nie łudzę się, że puszczą to z moim ukochanym dubbingiem z 1994 roku...

ocenił(a) film na 10
flagelle

Puszczą ten odnowiony dubbing.

catamis

W kinie Kijów Kraków pojawi się Król Lew 3D - polecam kino bo jest kameralne i efekt 3D widać. W poniedziałek bilety na 3D dla dzieci i dorosłych kosztują 16 zł - dlatego polecam, no i króla lwa każdy powinien zobaczyć kazdy co najmniej raz w kinie ;)

Raditz

A nie wiesz czy będzie w krakowskim Cinema City Zakopianka?

ocenił(a) film na 10
catamis

Czyli jakiś nowy jest zrobiony? Nie no nawet niech próbują!! Bardzo chcę iść, ale nie chcę, żeby cała moja wizja "Króla Lwa" i dzieciństwo legło w gruzach...

anulka88

Jest nowy - znaczy jest 2 wersja Kręgu Życia i dodana piosenka Poranny raport ale wcale to nie psuje całości ;)

Raditz

No to lipa, bo ja właśnie na tej pierwszej wersji się wychowałam i oglądanie zmienionej to już nie to samo.

snowdog

Czy ja wiem ja też sie wychowałam na 1szej wersji, 2gą widziałam w Imaxie parę lat temu i zrobiła na mnie pozytywne wrażenie - kolory wyczyszczone piękne barwne żywiołowe nie matowe jak na vhsie ! No i dźwięki w tle nawet mrówki przesuwające się po gałęzi z liśćmi było słychać !
2 piosenki
Krąg Życia zmieniony tekst
http://www.youtube.com/watch?v=hAFN9eDyBvU
Oraz poranny raport
http://www.youtube.com/watch?v=bS6_GnC63bM
a wszystko inne jest takie jak w starej wersji ;)
Ale zobaczymy może znowu nas czymś nowym zaskoczą
Ja bym chciała by dodali piosenkę Endless Night ;)

Raditz

http://www.dvdizzy.com/thelionking2.html
I to nie wszystko. Ale to i tam mało. Spójrzcie tu: http://movie-censorship.com/report.php?ID=168768

snowdog

Różnica pomiędzy nową a starą wersją to tylko inne słowa w kręgu życia i raport Zazu w wersji śpiewanej. Osobiście nie dostrzegam większej różnicy w oglądaniu obu wersji, bo wg mnie oba "Kręgi Życia" rzucają się w uszy. Więc będę zadowolony, jeżeli tylko te dwa epizody zmienią, nie więcej.

barto_996

Wiem, że to tylko dwie sceny, ale jakoś i tak mi to przeszkadza, nie potrafię uzasadnić czemu.

snowdog

Przy porannym raporcie Simbę odgrywa ( na czas śpiewu) inny aktor. Taka nagła zmiana tonu może być denerwująca, pewnie o to Ci chodziło...

barto_996

Nie, po prostu podobał mi się Zazu jako sztywny majordomus, a nie jako dziwne tańczące i śpiewające ptaszysko ;) A ogólnie, to wychodzę z założenia, że jeśli jakiś film okazał się hitem, to nie powinno się NIC w nim zmieniać i zostawić go w takiej wersji, jaka powstała. Po prostu przywykłam już do oryginału i zmienianie go jest dla mnie bezczeszczeniem. No, ale to moje zdanie.

snowdog

Mam podobne zdanie na ten temat, ale skoro już zmienili to my już tego nie odmienimy :/

barto_996

No niestety nie. Ale kusi mnie, żeby jednak wybrać się do kina. Poczekam na premierę, zobaczę co ludzie, którzy już widzieli, mają do powiedzenia i wtedy podejmę decyzję.

ocenił(a) film na 10
s_c_a_r

Ja oczywiście pójdę. Tylko czy puszczą to w multikinie ?

An1234

Puszczą ale proponuje mniejsze kino z mniejszym ekranem jeśli dają 3D
Ostatnio byłam na Rio 3D w Multikinie Kraków i pieniądze wyrzucone w błoto bo żadnego efektu nie widziałam ;)

ocenił(a) film na 10
Raditz

Mnie jednak wcale efekty 3D nie interesują. Ważne żeby obejrzeć Króla Lwa na dużym ekranie ! Bo nie było mi to jeszcze dane. :(

An1234

To proponuje wycieczkę do Imaxu - ja parę lat temu widziałam na olbrzymim ekranie specjalną wersję Króla Lwa oczywiście nie 3D - robiła piorunujące wrażenie ;)

An1234

Jeśli jesteście z Krakowa to proponuje Kijów wszystkie bilety na Króla Lwa 3D tylko 16 zł ;)

Raditz

Już są dostępne?

ocenił(a) film na 10
s_c_a_r

Jasne. :)

ocenił(a) film na 10
Cleaa

no właśnie kurczę, nie wiedzie w jakich kinach w Łodzi będą puszczać Króla Lwa? Dzwoniłam co Cinema City i powiedzieli, że na dzień dzisiejszy nie mają potwierdzenia, czy będą puszczać czy nie... :( jeśli już iść na 3D, to kurde jednak wolałabym IMAXa .. a wie ktoś może coś na temat emisji w silvercreenie?

ocenił(a) film na 10
sticky_shoe

dzwoniłam do silvera i w silverze w Łodzi będzie na pewno, więc dobrze, że chociaż tyle :)

ocenił(a) film na 10
s_c_a_r

Chętnie się wybiorę do kina, tylko obawiam się że w Heliosie jak zwykle będą astronomiczne ceny za 3D :/
Wiecie...ja już wolę setny raz obejrzeć Króla Lwa niż kolejną część którą by wymyślili, bo znając życie by była tragiczna :)

s_c_a_r

Ja się nie wybieram. Mam obejrzane obie stare wersje Króla Lwa i pamiętam ten stary, dobry polski dubbing i mając świadomość, że idę obejrzeć coś, co na pozór jest tym samym, ale inaczej wygląda? Podziękuję. Za piękne wspomnienia. ;)
Każdy inaczej sądzi, ot co.

Seevis

Przecież dubbing nie został zmieniony - czytajcie ze zrozumieniem ;)

ocenił(a) film na 7
s_c_a_r

nie będę sobie zmieniał zdania na temat kultowego filmu z dzieciństwa:) na Smerfy 3D również nie pójdę. nie dam zarobić na komercji ;p

rafalskies

Dokładnie! :D

ocenił(a) film na 9
Seevis

mi niestety nie dane jest oglądnąć starego dubbing miałem go na kasecie ale video się popsuło już wieki temu a komp nie czyta kaset na internecie szukałem sciągnełem 5 razy rożne i dalej nic tylko nowy próbuje dalej ale niestety ale jestem zadowolony z 2 wersji

ocenił(a) film na 10
adrian229

dobra wiadomość dla fanów starego, dobrego Króla lwa :) w Multikinach film będzie wyświetlany w 2D:) natomiast w Helosie w 3D, więc każdy znajdzie coś dla siebie :D ja pewnie z ciekawości wybiorę się na obie wersje :)

użytkownik usunięty
s_c_a_r

Obowiązkowo idę do kina.