PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

... nie dla dzieci . Ponieważ jest w tym filmie jedna scena przez którą dziecko może nabawić się
traumy (której ja nim będąc sie nabawiłem )chodzi o scene gdy Skaza zrzuca ze skały Mustafę .
Nawet teraz gdy sie tę bajkę ogląda to wywołuje nieporządane emocje .

użytkownik usunięty
maciekb80

Ten film jak najbardziej nadaje się dla dzieci. Bardziej niż idiotyczne kreskówki z Cartoon Network.

ocenił(a) film na 10

no nie wiem . Ale szkoda że dzieci w dzisiejszych csach nie oglądaja gumisów , muminków , smerfów , tabalugi , wilka i zająca , krecika , koziołka matołka , timon i pumpa , Królika baksa i tych wszystkich bajek z moich czasów

ocenił(a) film na 10
maciekb80

No to prawda =(

użytkownik usunięty
maciekb80

Ja jakoś nie zareagowałem wtedy zbytnio. Bardziej emocjonalne były dla mnie sceny gdy Simba próbował obudzić nieżyjącego ojca, albo jak opowiadał co myśli o gwiazdach Timonowi i "Pumpie :D ".

ocenił(a) film na 10

no budzenie też z tym łącze .

maciekb80

To był drugi film na którym byłem w kinie. W 1994 miałem 5 lat i pamiętam, że strasznie płakałem jak Simba próbował "obudzić" ojca, a ten nie wstawał (do teraz ta scena mnie rusza), ale chyba o to w tym wszystkim chodziło. Autorzy chcieli pokazać dzieciom, że śmierć jest nieodłączną częścią życia i być może dać rodzicom pretekst do rozmowy z dzieckiem na temat przemijania.

Dzikopysk

Motyw zabicia brata, aby zostać królem jest stary jak świat. To taki animowany Szekspir, bardzo klasyczna historia. Nie wiem co niby chcieli pokazać autorzy wątkiem śmierci króla, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś myślał w takich dziwnych kategoriach. To całkiem normalny scenariusz filmowy.

Każda klasyczna królewna i księżniczka była sierotą!

Nie twórcy Króla Lwa to wymyślili, nie wiemy skąd, ale już znamy daną historię od dawna. Dlatego te bajki mają taką moc i nas wzruszają, mówią o najważniejszych wartościach w życiu. Wszyscy jesteśmy bohaterami, których widzimy na ekranie.

kasiaaaa

Król Lew wyróżnia się tym że nie jest to bajka z serii żyli długo i szczęśliwie. Pokazuje życie jako krąg - cykl narodzin i śmierci którego jednostka stanowi spoiwo, a śmierć jest naturalnym elementem.

ocenił(a) film na 9
Dzikopysk

Bardzo dobra scena, życie jest brutalne i raczej słodko kwaśne, mnie ta scena w wieku 5 lat dobrze zrobiła.
A Tabaluga był beznadziejny

ocenił(a) film na 5
maciekb80

A ja bym powiedziała: najlepsza, ale nie dla dorosłych ;).

maciekb80

Wszyscy mają traumę po śmierci Mufasy ;) Jednak jest to historia o dorastaniu, osamotnieniu i radzeniu sobie w trudnych chwilach, myślę, że nikomu nie zaszkodzi obejrzenie w dzieciństwie arcydzieła, które przeszło do historii kina.

Wydawało mi się, że każdy z nas jest Simbą, każdy się musi zmierzyć z trudnym okresem w życiu, dorastaniem itd. Po najsmutniejszej scenie w filmie mamy promyk nadziei i przyjaźń, która była silniejsza nawet od natury (lew powinien ich zjeść). Kiedy Simba odkrywa w sobie swojego ojca, później słyszy, że musi pamiętać kim jest, jest czymś bliskim dla każdego z nas. Nie trzeba być osieroconym, żeby rozumieć film

ocenił(a) film na 10
kasiaaaa

musze przyznac że mądrze prawisz .

ocenił(a) film na 9
maciekb80

Jak najbardziej dla dzieci, choć raczej w wieku od 7 lat wzwyż. Młodsze by tego chyba nie zrozumiały, poza paroma wyjątkami. Byłem na tym w kinie jako siedmiolatek, i się zachwyciłem, chociaż po śmierci Mufasy płakałem jak bóbr.