PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Kiedy duch Mufasy przychodzi do Simby i przypomina mu, aby pamiętał kim jest. Po prostu genialna.

ocenił(a) film na 10

Ta scena to w ogóle jest moją najulubieńszą ze wszystkich filmów jakie kiedykolwiek widziałam : ) Jest przepiękna, magiczna, wzruszająca, epicka i nie wiem jeszcze co powiedzieć ; )

użytkownik usunięty
natka17_1998

Moja ulubiona to Z dna piekieł, ale ta też jest genialna:)

ocenił(a) film na 10

Nie oglądałam, ale może obejrzę : )

użytkownik usunięty
natka17_1998

Przecież oglądałaś Dzwonnika:)

ocenił(a) film na 10

Ojć, sorry, zakręcona jestem ; ) Nie pamiętam już tych nazw ; )

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się. Kiedy pierwszy raz oglądałam ten film po ponad ośmiu latach płakałam jak wściekła :) Łzy spływały mi po policzkach jak z wodospadu. Ta scena jest jedną z najpiękniejszych a zarazem najmądrzejszych ze wszystkich animacji Disneya jak i w historii kinematografii. Ach, nie umiem nawet opisać tej magii, która tam panuje... :)

Scena kiedy Simba podchodzi do źródełka i patrząc w tafle wody dostrzega swojego ojca, który "jest w nim, jest jego cząstką" i oczywiście kontynuacja "pamiętaj kim jesteś". Jeszcze bardzo lubie scenę kiedy Mufasa mówi synowi o zmarłych królach, którzy patrzą na nas z gwiazd :) epic. Zresztą będąc dzieckiem bardzo wzruszała mnie ta bajka, dzisiaj oglądałam ją po wielu latach również z przejęciem i nutą humoru dzięki Pumbie i Timonowi :D