PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Obserwując ostatnie produkcje wytwórni Disneya, doszedłem do wniosku,że już chyba nigdy nie powtórzy ona sukcesu "Króla Lwa". Współczesne filmy animowane może i są śmieszne, ale nie niosą za sobą wspaniałego przesłania,którym przepełniony był "Król Lew". Mali kinomani oglądając na przykład "Gdzie jest Nemo" na pewno nie wyniosą z tego filmu takich wrażeń,przemyśleń i wspomnień... "Król Lew" był filmem w pewnym sensie umoralniającym i uwrażliwiającym młodych widzów,ukazywał im jasno różnice między dobrem,a złem, jednocześnie snując śliczną i wzruszającą baśń. Niestety niektóre dzisiejsze filmy animowane przeciwnie do "Króla..." wręcz demoralizują dzieci (nie mówię oczywiście o wszystkich filmach) i to bardzo smutne,że młody człowiek nie znajdzie już dobrych wzorców w kinie :(
Myślę,że brakuje teraz takich filmów jak "Król Lew"

ocenił(a) film na 10
elendil_7

Zgadzam się że jest to najlepszy film animowany wszech czasów. Nie rozumiem jak coś takiego jak "Wall-e" może mieć zbliżoną średnią do Króla Lwa ;/ To się w głowie nie mieści. Wczoraj ponownie obejrzałem to dzieło. Początkowo bałem się że po tylu latach film straci swój urok - nic bardziej mylnego ! Film jest po prostu kapitalny. Jest to jedna z nielicznych produkcji które zarówno bawią jak i wzruszają nie mniej niż "Zielona Mila", "Titanic" czy "Więzień Nienawiści".

10/10