PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Scena śmierci Mufasy jest zbyt traumatyczna i pozostawia uraz do końca życia.

ocenił(a) film na 9
CottonCrush

Popieram

CottonCrush

Czyzbyś w '94 przeżył taka traume w kinie? :P Ja osobiście jestem wdzięczna rodzicom, ze w tym '94 roku zabrali mnie na to arcydzieło :)

ocenił(a) film na 8
CottonCrush

mówisz to na swoim przykładzie, czy tak w ciemno strzelasz?

ocenił(a) film na 10
CottonCrush

Jak myślisz że tobie pozostawiła ta scena traumę to masz faktycznie problem ale z głową tyle że ten problem nie jest spowodowany filmem tylko czymś innym bo nie ma piękniejszej bajki dla dzieci niż KL

CottonCrush

Nie uważam aby ta scena powodowała jakikolwiek uraz.

ocenił(a) film na 10
CottonCrush

ja tam w kinie płakałam, ale wątpię, żeby zostawiło to na mnie jakiś uraz ;)
chociaż, muszę to obgadać z moim psychologiem, może te tyki i rozmowy z własną nieżyjącą prababcią to przez to? :D

ocenił(a) film na 10
Goonies

wychowałem się na tej bajce i ta scena zrobiła na mnie ogromne wrażenie ale żadnego urazu nie miałem

CottonCrush

Widzę, że nie wszyscy zrozumieli dowcip założyciela tematu

ocenił(a) film na 9
Stefanek

Dokładnie ;)

Stefanek

Nie oczekuj zbyt wiele po użytkownikach filmweb, już się paru polaczków plujących jadem znalazło.

ocenił(a) film na 8
CottonCrush

gratuluję prowokacji, ale ta akurat była średnia. Przynajmniej mi się wydaje, że dobra prowokacja to taka, która zostawia ukrytą ścieżkę prowadzącą do przekazania prawdy, że to tylko żart.

Tu tego nie ma, w okresie przewrażliwionych psychologów, ten temat brzmi normalnie

ocenił(a) film na 10
CottonCrush

mnie bardziej za dzieciaka zryły banię Dzieci Kukurydzy i Terminator, ale co kto woli.

ocenił(a) film na 10
suicide_scherzo

"Terminator"? A ile to się miało lat, oglądając tenże film? Cameron raczej nie robił tego filmu z myślą o dzieciach.

ocenił(a) film na 10
sandy97

y, nie moja wina, że rodzice mi puszczali takie filmy.

ocenił(a) film na 10
suicide_scherzo

To w takim razie pozdrów ode mnie rodziców.
PS Ja oglądałam T2 jak byłam mała i jakoś nie mam zrytej psychy.

ocenił(a) film na 10
sandy97

proponuję nauczyć się kiedyś znaczenia słowa ,,przenośnia''. to nie było dosłowne. pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
CottonCrush

Psycholog sie kłania ;-) Ale nie dla dzieci po tej scenie, tylko dla Ciebie

ocenił(a) film na 10
lolop

Uraz? Jaki uraz? To jest bajka idealna dla dzieci, zobacz ile ona uczy. Dzieci muszą się nauczyć, że tragedie w życiu też się zdarzają. Po za tym ta bajka bez śmierci Mufasy nie byłaby taka genialna. Szczypta tragedii zawsze jest dobra dla filmu. (Moim zdaniem)

ocenił(a) film na 10
CottonCrush

miałam kilka lat gdy widziałam to w kinie wiele lat temu i zapamiętałam przepiękną bajkę,cudowne arcydzieło ,a nie coś złego-bez przesady,nie ma tam nic czego dzieci by mogły się bać

ocenił(a) film na 9
CottonCrush

Ja bym powiedziała, że ta scena raczej uwrażliwia

ocenił(a) film na 10
CottonCrush

Ja to się na tej scenie nawet nie popłakałem... Wiem jestem okropny :). Na swoją obronę dodam, że dzisiaj płaczę za każdym razem.

W każdym wypadku moim zdaniem dziecku nie wyrządzi większej krzywdy, a nawet jak to napisała koleżanka powyżej: uwrażliwi.

ocenił(a) film na 9
CottonCrush

Jak malym dzieciom? Ja widziałam ten film jako 5latka i to 2 razy w kinie. Urazu nie mialam;P, wrecz przeciwnie - byłam zachwycona

ocenił(a) film na 10
CottonCrush

E tam, przeróbka Przygody Simby na YT jest jeszcze lepsza od śmierci Mufasy. Wystarczy wpisać i będzie parę przeróbek króla Lwa.

ocenił(a) film na 9
Marik1234

Masz na mysli, że chyba lepsze w wywołaniu traumy.

CottonCrush

Mi tam krzywdy ta scena nie zrobiła, gdy byłam dzieckiem. Nie jest wcale taka straszna. A tak w ogóle nie można dziecka ciągle chować przed tematem śmierci.

ocenił(a) film na 10
CottonCrush

Mnie jakoś nie zryło czaszki :P
Było mi smutno, ale nawet chyba się nie popłakałam (zresztą, to było dawno, nie pamiętam).

ocenił(a) film na 10
CottonCrush

hahahhaha