Gdyby ta bajka powstała teraz czy by zyskała taką popularność? Szczerze wątpię.. A widzę to
po swoim młodszym rodzeństwie, które przyzwyczajone do tego chłamu (inaczej tego nie
nazwę), który leci teraz na różnych programach dla dzieci, stwierdza po prostu, że Król Lew
to nic ciekawego. Pewnie dlatego bo brakuje takiej przemocy, chamstwa, które jest teraz -
oj, bardzo często ukazywane. Jest mi możesz ktoś w stanie powiedzieć jaka w ostatnim
czasie powstała wartościowa bajka? Cóż, nie przypominam sobie żadnej, smutne.
Dla mnie to są lata dzieciństwa i zawsze się Królem Lwem zachwycałam- nie tylko teraz,
gdy jak już ktoś wspomniał jest "moda" na krytykowanie ówczesnych produkcji. Szkoda, bo
brakuje bajek, które posiadały taki urok i potrafiły wzbudzić emocje, nie tylko gdy się jest
dzieckiem... :)
Po prostu nasze społeczeństwo woli dzisiaj prymitywne żarty, obrzydliwość i zabijanie. Nic się na to nie poradzi. Jedyne co możemy zrobić to uczyć nasze dzieci wrażliwości pokazując im te Klasyki Disneya (celowo z dużej) zanim one same odkryją Disney Channel czy inny Jetix. Walt Disney pewnie się w grobie przewraca jak widzi co jego wytwórnia teraz wypuszcza...
Z nowszych bajek polecam Ci "Mój brat niedźwiedź (chociaż taki całkiem najnowszy nie jest). Myślę, że ma nawet głębsze przesłanie i jest ładniejsza niż "Król Lew", którego kocham chyba najbardziej przez sentyment, wciąż pamiętam jak się popłakałam w kinie na scenie śmierci Mufasy :)
No nie wiem... Tego typu filmy wciąż są uwielbiane przezludzi. Byłem na przykład na Pięknej i Bestii w 3D i reakcja publiczności (a była to duża publiczność) była niesamowita.
oj zgadzam się ale nie do końca :) ostatnimi czasy powstało sporo fajnych bajek np. z Dreamworksa Jak wytresować smoka z Pixara Toy Story 3 Auta Odlot Wall-E czy raczej takie mało dla dzieci ale i tak świetne bajki Gnijąca panna młoda Miasteczko Halloween czy Koralina. Ale i tak Król Lew pozostanie najwspanialszą bajką jaka kiedykolwiek powstała. Ci ludzi mieli naprawdę wielkie jaja by zekranizować jeden z najwspanialszych dramatów Williama Shakespeare "Hamlet" w bajce dla dzieci i to w świecie zwierząt gdzieś tam w odległej afryce. Genialny pomysł genialna realizacja 10/10 i do ulubionych :)
Pokazywałem mojemu młodszemu bratu (8 l.) i oglądnął z olbrzymią ciekawością myślę, że nie byłoby aż tak tragicznie.
"Jest mi możesz ktoś w stanie powiedzieć jaka w ostatnim czasie powstała wartościowa bajka? "
Szczerze polecam "Zaplątanych". Moim zdaniem boska i bardzo wartościowa, do tego piękna :). "Jak wytresować smoka" niby też jest fajna. Na pewno dużo lepsza niż taki "Shrek", ale takiego szału jak przy "Zaplątanych" nie doznałem... Swoją drogą, "Happy Feet" też jest genialne.
Mam podobne zdanie do ciebie. Młodzież od najmłodszego jest dzisiaj demoralizowana, przez co takie bajki jak Król Lew nie są zbyt popularne u najmłodszych. Ja na szczęście mieszkam (prawie że) w Afryce, więc mój/oja pierworodny/a, będzie raczej izolowane (ja na pewno się o to postaram) od tych durnot, co to je ostatnio puszczają w telewizji dla dzieci.
Przeniesienie takich klasyków jak "Hamlet" (Król Lew) czy "Romeo i Julia" (Król Lew II) było naprawdę genialnym pomysłem... Takie poważne sprawy, opowiedziane najmłodszym... Naprawdę mam wrażenie że to właśnie bajki Disneya, takie jak Król Lew (I i II), Dinozaur, 101 Dalmatyńczyków, Książę Egiptu (wiem, to DreamWorks, ale bajka FENOMENALNA) i inne, wykształciły mnie na takiego człowieka, jakim dzisiaj jestem. Uczyły mnie, jak żyć. Na co może liczyć młodzież przy dzisiejszych produkcjach? Rodzi się pokolenie Shreków...