Król Lew - to najlepsza produkcja Disneya. Poruszający, zabawny, wzruszający. Teraz już nie robią takich bajek. Dzięki wznowieniu filmu w 3D mamy możliwość znowu przenieść się w ten magiczny świat na wielkim ekranie.
Mówcie co chcecie, ja uważam że to nie jest najlepsza produkcja Disneya. W ogóle film ten jest mocno przeceniany, szczególnie my, Polacy, jesteśmy mocno wpatrzeni tylko w tę jedną bajkę i nie zauważamy innych (częstą pod każdym względem lepszych od Króla Lwa) animacji. Sam uwielbiam ten film, szczególnie muzykę i klimat jaki tam panuje, ale wstawianie go na szczycie tylko dzięki dwóm scenom (początek i koniec, bo to one zostawiają po sobie coś takiego i tylko dzięki nim chcemy ten film oglądac w kółko. Reszta jest słabsza). Radzę wam spróbujcie zapomniec na chwilę o Królu Lwie i tych "gazownych" żartach i obejrzyjcie jakąś inną animację Disneya.
No dobra może i nie jest nalepsza. Źle to ujęłam. Jest moją ulubioną bajką, a inne produkcje są równie świetne ;) Pocahontas, Arielka etc :)
Oczywiście- Pocahontas i Mała Syrenka. Nie znacie innych bajek? Kopciuszek, genialna Śnieżka, Bambi (przed Królem Lew o tej samej tematyce i lepszy), Piotruś Pan. A co z niesamowitą Piękną i Bestią i Aladynem? One są u nas niedoceniane i zapomniane. Cały czas tylko Syrenka, Król i Pocahontas.
A i uważam, że Król i Syrenka to 2 najbardziej przeereklamowane filmy
Rozumiemy, ale to jest forum o Królu Lwie, dlatego jest on tu najbardziej chwalony.
Ej no właśnie spokojnie, dałam tylko przykład, że nie tylko król lew jest mistrzem ale też i inne. I nie zgadzam się, że te filmy co wymieniłeś są niedoceniane bo są i to bardzo. Rozmawiamy o Królu Lwie bo to jego postanowiono wznowić i to emocje z nim związane powróciły.
Tak są doceniane? To czema takie dośc niskie oceny? Powiedz mi co ty myślisz na przykład podczas oglądania tej sceny?:
http://www.youtube.com/watch?v=d4wEAeb_i9Y
"Aladyna" i "Piękną i Bestię" uwielbiam tak samo jak "Króla Lwa", ale np "Kopciuszka" czy "Królewny Śnieżki" nie trawię. Nie to, że animacja jest źle zrobione (jest naprawdę fantastyczna), ale ja po prostu nie znoszę samej postaci Kopciuszka i Śnieżki, nieważne czy to Disney czy nie. Nie cierpię tych głupich, naiwnych panienek, stereotypów kobiet :/ Zawsze wolałam oglądać bajki pokazujące tak silne charaktery jak w "Mulan" czy "Pięknej i Bestii"...
A "Król Lew"... Cóż, dla niektórych może to nie być wybitny film, ale dla mnie jest. To JEDYNY film, który potrafi wywołać u mnie łzy.. To pierwszy film jaki pamiętam z dzieciństwa :)
Wiesz na samych ocenach z filmwebu czy innych portali nie można od razu twierdzić, że nie są doceniane. W otoczeniu znajomych, z którymi się wychowywałam większość z tych produukcji, które mogliśmy już zobaczyć w latach 90 były odtwarzane po kilka razy. Nie będę porównywać teraz, który film zrobił na mnie jakie wrażenie Król Lew, Piękna i Bestia, Arielka, Bambi, Zakochany Kundel etc. Chce tylko, żeby moje dzieci miały możliwość wychowywać się na tych samych bajkach co ja! :) Co powiem szczerze nie jest łatwe bo dwa lata temu chciałam kupić dvd z królem lwem i nigdzie nie moglam znaleźć! Albo tak kiepsko szukałam, albo autentycznie jest to trudne...
do tej pory było to trudne, gdyż nakład został już wyczerpany i nie był dostępny w żadnym sklepie, lub bardzo kosztowne (patrz. allegro i kosmiczne ceny windowane przez cwaniaków którzy wcześniej zrobili zapasy) lecz teraz po premierze filmu w wersji 3D będzie też wydanie na DVD,
Właśnie na to liczę. Dawniej jak szukałam znalazłam tylko taki zestaw I i II część i to z timonem i pumbom za coś koło 300zł...
Mi chodzi o to, że są niedoceniane w stosunku do Króla Lwa. Jak wyjaśnic taką ocenę:
Piękna i Bestia- 7,6 30.062 głosów
Król Lew- 8,3 114.189 głosów
A naprawdę Piękna i Bestia zasługuje przynajmniej na 8,3. Ten film jest w polsce niedoceniany poprzez zpaprany dubbing. Za pierwszym razem jest on znośny, ale potem zaczyna nudzic i dlatego uważamy, że nie jest to film do wielokrotnego obejrzenia, a jest. Muzyka i piosenki osiągnęły szczyt w tym filmie, nie ma się co kłócic, a co druga scena daje dreszcze. A klimat tego filmu jest taki, taki... nie do opisania. A i nie odpowiedziałaś na pytanie. Co myślisz podczas oglądania tej sceny:
http://www.youtube.com/watch?v=d4wEAeb_i9Y
a co powiesz na to że np. Step up 3D ma ocenę 7,4?? , według mnie nie ma się co sugerować średnią bo czasami jest naprawdę nie wiele warta...
Nie interesuje mnie czy "Król Lew" według innych jest dobrą bajką, czy też nie, dla mnie jest najlepszy. :) I nie jest prawdą, że Ci co ubóstwiają "Króla Lwa" (jak ja), nie doceniają innych bajek, "Piękna I Bestia", "Mała Syrenka", "Śpiąca Królewna", "Kopciuszek" i wiele, wiele innych są równie dobre i piękne. :) Każdy ma sentyment do czegoś innego. :)
Król lew jest najlepszy nie ma bata wczoraj sobie jeszcze raz oglądnąłem przez cały film miałem ciarki pamiętam jak byłem w kinie z klasą chyba w trzeciej podstawówki i płakałem hehe mineło chyba z 15 lat a ja nie widziałem równie wspaniałej bajeczki!!!
Jak napisała osoba wcześniej, każdy ma swój własny gat czy sentyment, więc nie przekonuj nikogo na siłę, Ja się na przykład wychowałam (jak pewnie większość tutaj) na tych Disneyowskich bajkach, ale Król Lew był moją pierwszą bajką, z którą wiążę najwięcej dobrych wspomnień, chociaż Piękną i Bestię też kocham i doceniam. Jednak mimo wszystko nie jest to, to, co poczułam przy The Lion King.
Tylko to już męczy,och jaki ten Król Lew jest wspaniały, mój ulubiony, ukochany film dzieciństwa, mój pierwszy film w kinie itd.
A powiedz mi dlaczego tak się czepiłeś tego filmu ludzie mają różne gusta jednym się bardziej podoba król lew innym zaś Piękna i bestia ja to szanuję obydwie bajki mają coś w sobie:)
No to nie musisz go oglądać lub słuchać jak inni o nim rozmawiają. Ja np. nie lubię tego całego high school musical czy jakoś tak, ale nie przekonuje tych co to lubią, że to jest złe i, że są o wiele lepsze filmy od tego.
Każdy ma prawo do oglądania lub wspominania tego, co lubi.
Skoro widziałeś lepsze, to podziel się z Nami tym :) może rzeczywiście są lepsze, albo inaczej, równie dobre. :) Jest bardzo dużo pięknych bajek. :)
No ale ja o tym mówię, że znam lepsze.... Ale teraz to już nie wiem. Zapraszam tu:
http://www.filmweb.pl/film/Kr%C3%B3l+Lew-1994-6878/discussion/Jakby+poraz+pierws zy...,1722157
Jestem miło zaskoczona :) cieszę się, że dołączyłeś do zwolenników tej pięknej bajki, jaką jest "Król Lew". :) No i zgodzę się oczywiście z Tobą, że "Piękna i Bestia", to również cudowna bajka. :) U mnie jest na równi z "Królem Lwem", jak i z "Śpiącą Królewną" (to jest dopiero niedoceniona bajka, w Polsce).
Nie przetrwał bezlitosnego kła czasu. Już nie jara jak kiedyś, humor nie bawi, czasem wręcz żenuje. Może po prostu widziałem zbyt wiele bajek przez ten okres, a może wyidealizowałem sobie Króla Lwa we łbie za dzieciaka i teraz nie dostrzegam tego co kiedyś. Ciekawy jestem tylko jak reagują dzisiejsze dzieciaki widząc ten film poraz pierwszy. Ktoś coś coś wie? ;)
Myślę, że wiele dla wielu osób jest on najlepszą bajką ze względu na sentyment z dzieciństwa. Przypomina on ten piękny okres czasu i wzbudza te same emocje co dawniej. Jeśli chodzi o dzisiejsze dzieciaki, to myślę że wychowały się na trochę innego rodzaju bajkach, ale wiele też zależy od charakteru i wrażliwości dziecka.