PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Wiem, że to forum "Króla Lwa", ale sama już nie wiem gdzie pytać. A jak weszłam na tę stronę, ożyły wszystkie wspomnienia bajek, jakie oglądałam. Pamiętam takie dwie bajki...
Pierwsza - tam była na pewno jakaś żaba - facet, który latał balonem i miał wiernego druha, pomocnika. I jakaś tam "babka" (nie wiem co za zwierzątko) zakochała się w nim i razem z nim już potem latała tym balonem... Och... czy ktoś może przypomina sobie coś takiego?
Druga (na tej mi najbardziej zależy) mój tato wypożyczał mi ją z wypożyczalni kaset video i to było chyba kilka opowieści na jednej kasecie, ale z tej samej serii. Był sobie stary dziadunio, który mieszkał w takim drewnianym domku i do niego przychodziły niegrzeczne dzieci. On je jakimiś czarami zmniejszał i otwierał im takie małe drzwiczki i te dzieci wchodziły do takiego bajkowego świata, w którym żyły jakieś stworzenia... chyba jakieś misie. I tam one się jakby uczy.ły czegoś dobrego. I pierwsza opowieść to była opowieść o takiej dziewczynce z krótkimi, prostymi, czarnymi włosami... Też coś było o jakimś stogu siana... Jesli ktoś oglądał - proszę, niech poda tytuł...
Chętnie bym je obejrzała ;)
Z góry dzięki ;)

fictitious

co do pierwszej bajki, o ktora pytasz, to najprawdopodobniej jest "bosco" czy cos takiego, nie pamietam dokladnie tytulu... ale ogladalam to w dziecinstwie i byl atam zaba, byl balon, i byla jakas dziewczyna :)

co do drugiego tytulu niestety nie potrafie ci pomoc ;/

mam nadzieje ze chociaz z tym jednym pomoglam ;)

djchrzanu91

http://www.filmweb.pl/f235503/Bosco,1986 :) stara bajka w sumie:) a ta dziewczyna-stworzonko to byla ksiezniczka Brzoskwinka ( w oryginalnym tlumaczeniu, natomiast w polskim nazywala sie chyba ksiezniczka Emilka...niepamietam doklandnie) http://www.anikrodolls.com/Anime/Bosco.html

fictitious

Tak, tak to ta bajka xD Dzięki wielkie ;*
Szkoda jednak, ze nie udało się dowiedzieć o tej drugiej czegoś ;)

fictitious

ZAREJESTRUJ SIĘ NA DISNEYFAN.TNB.PL TAM JEST FORUM WLASNIE DLA CIEBIE!!

<ZNAJDŹ BAJKĘ Z DZIEĆIŃŚTWA>!!

ocenił(a) film na 10
fictitious

Ta druga bajka to "Leśna Rodzina". Mnie też to dręczyło, bo to moja najukochańsza bajka była ale w końcu znalazłam. Pozdrawiam!