PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Mam pytanie związane z wydaniem DVD. Jeżeli ktoś orientuje się to proszę o odpowiedź.

Chciałabym kupić wydanie "Króla Lwa" na DVD, ale bardzo zależy mi na starej wersji tej animacji, z 1994 r. :) W sklepach można dostać tą płytę, ale na okładce pisze 2011 r. Co to znaczy?
Czy to jest ta sama, stara wersja animacji, jak dawniej na kasetach video, oryginalny "Król Lew", tylko w ulepszonej technologii obrazu i dźwięku, czy to jakaś przeróbka z 2011 r.?

Pytam się, ponieważ słyszałam o innych, zmienionych wersjach, np. skrócone lub przerobione dialogi i nowa wersja piosenki "Krąg Życia"... A poszukuję wydania DVD starej wersji.

ocenił(a) film na 10
Julie94

Rozróżniamy tak jakby 3 wersje:
1. 1994/1995 - wersja kinowa/vhs: po prostu oryginał z mówionym "porannym raportem"
2. 2003 - edycja specjalna vhs/dvd: od tego momentu wszystkie wydania miały następujące zmiany: dodana piosenka "poranny raport", cyfrowy obraz (czyli usunięcie szumu i zwiększenie nasycenia kolorów) i minimalne zmiany wizualne (niezauważalne, np. wygląd krokodyli, lekki ruch głowy Skazy w jednej scenie). W polskiej edycji zmieniono również piosenkę "Krąg Życia", z niewiadomych powodów (pytałem się nawet wykonawczyni pierwszej wersji - Joanny Dark o to. Niestety nawet ona nie wie czemu Disney postanowił zmienić tekst i wykonawczynię).
3. 2011 - diamond edition: przywrócono oryginalny, mówiony, raport (w niektórych wydaniach śpiewany jest do obejrzenia w dodatkach). W polskiej edycji w dalszym ciągu mamy zmieniony Krąg Życia.

Przerobionych dialogów natomiast nie ma. ;)

ocenił(a) film na 10
Nit01

Dziękuję ci bardzo za pomoc :)
Pytałam się, bo zmyliło mnie to, że niektórzy narzekają na nową wersję, że to już nie jest to samo i nie przypomina to bajki ich dzieciństwa. I dlatego nie byłam pewna. :)