PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

od ponad 15 lat, za każdym razem kiedy oglądam króla lwa, chce mi się płakać jak umiera
Mufasa i budzi się we mnie dziecko, które by strasznie cierpiało gdyby zabrakło wokół niego
najbliższych... Muzyka Zimmera w znacznym stopniu działa mi na zmysły... no i ten władczy
głos Wiktora Zborowskiego... Krótko mówiąc genialna kompozycja plus wzruszenia
gwarantowane! ;)

ocenił(a) film na 10
anka420

Najbardziej wzruszająca i dramatyczna scena(oczywiście dla mnie, niezmiennie od czasów premiery po dzis dzień)to objawienie sie Mufasy Simbie-"Simba zapomniałeś mnie...zapomniałeś kim jestes,wiec i zapomniałeś mnie"

ocenił(a) film na 9
Berith7777

"spójrz w głąb siebie Simba... (...) Pamiętaj kim jesteś!

ocenił(a) film na 10
anka420

Dokładnie;)Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
anka420

"Miłość rośnie wokół nas" hmm może to dziwne ale z kumplami po pijaku słuchamy tego kilkanaście razy pod rząd. Sam nie wiem co o tym myśleć :P:P:P
P.S mam żonę i jestem pewny swojej orientacji, żeby nie było ;)

użytkownik usunięty
DaMIaN_1988

Ten film to arcydzieło. nie ma co gadać. lubiłam go gdy byłam dzieckiem i nadal ten film jest dla mnie poruszający.

DaMIaN_1988

To jest akurat napisane przez Eltona Johna bodajże. Tak nawiasem mówiąc, intrygujące jest to co napisałeś.

ocenił(a) film na 8
dawo160496

Masz rację, Elton za ten kawałek dostał oscara

ocenił(a) film na 10
anka420

Król lew uczy, bawi, wzrusza i daje do myślenia. ; ) Bardzo wartościowa bajka którą ogląda się z zapartym tchem. ; )

anka420

Najpiękniejsza bajka na świecie. Prawdziwa, bez żadnej ściemy. Teraz dzieci powinny oglądać takie bajeczki, a nie jakieś 'świnki Peppy', bo później się dziwimy, czemu postępują TAK a nie inaczej...ale skąd mają brać wzorce, skoro oglądają bajki spaczające umysł?

anka420

"King of the Past" i wiele innych = coś pięknego

ocenił(a) film na 9
dawo160496

ja się cieszę, że bajki disneyowskie mam jeszcze na kasetach video i dvd. Za parę lat będę mogła je swoim dzieciom puszczać, bo te skomputeryzowane dziadostwa co lecą obecnie w tv są jakieś megazmechanizowane i zmutowane. Nie chciałabym mieć takiego dzieciństwa. Takie bajki jak dawniej to przynajmniej czegoś uczyły...
A co do Eltona Johna - świetny artysta mający bardzo uczuciowe utwory :) "Miłość rośnie wokół nas" jak widać hmmm... pobudza wyobraźnię i nie tylko... ;p

anka420

Muszę się nie zgodzić Pixar, według mnie, obecnie robi całkiem fajne bajki.