Oglądając szukałem powiązania z oryginalna serią sprzed lat... chyba się nie doszukałem... ktoś, coś?
Cała masa. Od sceny polowania na zdziczałych ludzi po (jak mi się wydaje) ukazanie genezy czcicieli bomby atomowej z ,,W podziemiach planety małp) pierwsza część oryginału miała miejsce około 3000 roku i cywilizacją tamtych małp była już zdecydowanie bardziej rozwinięta (struktura państwa, rząd, eksperymenty medyczne, pismo, broń palna itd) tu mamy chyba plus minus 2300 rok i małpy są na poziomie plemiennym. Cezar II był wizjonerem który (nie patrząc na straty) chciał rozwoju swojego gatunku i jak słusznie się okazało obawiał ludzi. Chciał ewolucji. Jeżeli powstaną kontynuacje to podejrzewam że kolejna część zostanie w tym samym czasie żeby jeszcze rozwinąć historię przedstawionych bohaterów i doprowadzi do konfrontacji na skutek której jak w starych odsłonach częsciach większość ludzkości pozostanie dzika a z czasem zniewolona a wąska grupa zaszyje się w bunkrze na setki lat i ewoluuje. Kolejna część przeniesie nas o kilkaset lat do przodu i zbliży do oryginału. Być może powielą pomysł z pętlą czasu i przybyszami ale to byłoby pójście na łatwiznę. Mam nadzieję że zaprezentują inną oryginalną wizję kontynuacji historii
Jest cała masa nawiązań: scena z gadającą lalką, sceny na plaży w tle ze skałami, scena z wejściem do jaskini w skale na plaży, motywy muzyczne (ja naliczyłem ze 3) z tymi samymi samplami co w oryginalnej, pierwszej części. Scena z tymi X-ami (te krzyże, strachy na wróble z ciał ?), postać dziewczyny/niemowy, którą nazywają Nova… I wiele innych :)