PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177750
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Czytałam ciekawostki i natrafiłam tam na wzmiankę, że pewna wersja filmu miała 260 minut, oblężenie Jerozolimy trwało tam 45 minut i mam pytanie czy ta wersja jest gdzieś dostępna do wglądu? Oglądałam tą reżyserską, ale zauważyłam, że nie było w niej niektórych scen z trailera. Zależałoby mi na zapoznaniu się z tą jeszcze dłuższą wersją.

użytkownik usunięty
Meggy_chan1

Nie wiem, czy jest, ale mogę powiedzieć, że warto zobaczyć właśnie tę niespełna 3-godzinną wersję. Opinie wydają się zgodne że film wiele stracił na tych cięciach.

ocenił(a) film na 9
Meggy_chan1

Mnie udalo sie kupic wersje na bluray, zamawialem ja specjalnie w media markt. Jest to wlasnie ta wersja rozszerzona. Przez ta blisko dodatkowa godzine mamy doczynienia z zupelnie innym filmem w ktorym wszytskie watki poboczne i sam przebieg filmu wydaje sie duzo bardziej klarowny. Mnie osobiscie film w wersji tv podobal sie tak sobie ale wersja rozszerzona jest poprostu genialna.

ocenił(a) film na 10
snafu3

Po obejrzeniu reżyserskiej jeszcze raz obejrzałam, ale wersję kinową. Rozmowa z królem została o wiele skrócona co dla mnie jest nieporozumieniem, bo moim zdaniem była ważna. Ale spokoju nie dają mi niektóre sceny z trailera, bo nie widziałam ich również w wersji reżyserskiej.