PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177758
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Czy z wersji rezyserskiej wycieto jakies sceny, i jesli tak to jakie?

ocenił(a) film na 9
TheJ4ck4L

Tak. W wersji kinowej nie było sceny koronacji synka Sybilli, Baldwina V, podobnie jak sceny, w której Sybilla wsypuje mu truciznę do ucha, gdyż dowiaduje się, że chłopiec też jest trędowaty. Wycięto też scenę rozmowy króla Baldwina IV z Herakliuszem, w której król odmawia spowiedzi skorumpowanemu patriarsze i mówi, że wyspowiada się przed Bogiem, a nie przed duchownym. No i scena łóżkowa z Balianem i Sybillą została nieco ukrócona w wersji kinowej, w Director's Cut jest o wiele bardziej śmiała i rozbudowana.
Chyba wszystko. Jeżeli o czymś zapomniałam, dopiszę później ;)
Pozdrawiam! :)

Avaritia

Naucz się czytać nadęty bufonie. Pytanie było o wersję DIR CUT i ewentualne wycięte z niej sceny...

ocenił(a) film na 9
Fettor

Wyobraź sobie, że to właśnie napisałam. Napisałam, jakie sceny WYCIĘTO Z WERSJI KINOWEJ, czyli jakie sceny były w wersji DIRECTOR'S CUT.
To Ty naucz się czytać.

ocenił(a) film na 7
Avaritia

Bez nerw panowie. W sumie trochę zaskakujące pytanie zaczyna wątek, bo nie jest częste obcinanie wersji reżyserskiej względem kinowej. Chyba tylko w Obcym 1 był taki numer, że wycięto jedną scenę w stosunku do kinówki.

ocenił(a) film na 9
KarolZet

Ja się nie denerwuję, tylko nie lubię, jak ktoś mnie bez powodu wyzywa i sobie na to nie pozwolę. A tak swoją drogą, to jestem kobietą.
Pozdrawiam :)

Avaritia

Facet nie pyta o sceny wycięte z kinowej, tylko o sceny wycięte z DIR CUT. Jak mam Cię nie wyzywać, skoro sypiesz postami, wciąż nie rozumiejąc pytania?

Gość który założył temat obejrzał wersję reżyserską i pyta, czy są jeszcze jakieś sceny, jakie się w niej NIE ZNALAZŁY.
Czy teraz rozumiesz?

ocenił(a) film na 7
Fettor

Nie rozumiem pytania "jak mam nie wyzywać". Czy kultura osobista jest aż takim problemem? Jak Cię to tak drażni, to spróbuj ograniczyć się do sarkazmu, a nie od razu "z buta".

A patrząc szerzej to pytanie otwierające wątek jest nadal nieco zaskakujące, bo jak napisałem wycinanie w tą stronę jest rzadkością. To raczej do kin skracają filmy, by się popcornożercy nie zmęczyli za bardzo.

KarolZet

Na ogół jestem kulturalny. To tylko głupota niektórych user'ów wybija mnie z rytmu.

użytkownik usunięty
Fettor

Na ogół jestem kulturalny, ale jak widzę, że ktoś odpowiada tak wulgarnie na zwykły forumowy komentarz, jakby był znawcą od 7 boleści to zaczynam się denerwować - przykro mi JESTEŚ DEBILEM i nic tego nie zmieni.

Jesteś zajebisty, a Twoja zajebistość powalająca.

użytkownik usunięty
Fettor

He he, no to widzę, że już wszystko ok :)

ocenił(a) film na 7
TheJ4ck4L

Zwykle informacje o różnicach wersji kino i reżyserskiej czerpię stąd: http://www.kmf.org.pl/dir_cut/_main.html. Królestwa jeszcze nie ma, ale może dodadzą za jakiś czas.

użytkownik usunięty
KarolZet

To ja proponuje takie informacje zacząc czerpać stąd:

http://movie-censorship.com/

lub stąd:

http://www.schnittberichte.com/

WoW! Super Gieferg, dzięki wielkie za te dwie strony, swego czasu kiedyś pytałem sie ludzi własnie o strony typu kmf (która jest bardzo fajna, ale niestety jest za wolno aktualizowana i to mnie strasznie wk..., ponieważ jest dosłownie mnóstwo filmów rozszerzonych, których tam nie ma, zresztą świetne jest to, że są pokazane różnice, ale niestety minusem jest z kolei całkowicie subiektywna ocena danego człowieka, który pisze o danym filmie, i to jakby troche psuje cały "obraz").
Jeszcze raz dzięki na namiary na te strony ;)