Witam,
Dużo się pisze na temat scieżki dźwiękowej ale nie wiem czy zwróciliście uwagę na pewien "drobiazg".
W scenie pasowania na rycerzy obrońców Jerozolimy wykorzystano utwór z 13 Wojownika. Nie znalazłem nigdzie wzmianki na ten temat, nawet w napisach nie wspomniano oryginalnego autora. Spotkałem się z wykorzystaniem zapożyczonych tematów filmowych ale tylko w trailerach. Czy to aby powszechna praktyka by podkradać co lepsze kawałki z innych filmów, czy też reżyser omyłkowo popełnił takie faux pas?
słuszna uwaga!!! od razu zwóciłem w kinie uwage. Motyw jest podobny jednak końcówka motywu odrobine inna. No ale troche chamsko tak podkradać. Seraphin
Niestety jeszcze nie słuchałem soundtrack'u. Zakładam, że nie znajdziemy tam tego kawałka;)
Pozdrawiam
Nie zgodzę się z Tobą, to nie tylko motyw, to cały utwór. Z tego co pamiętam jest to utwór z ostatniej sceny bitewnej w 13 wojowniku;)
Pozdrawiam
Ponieważ wpadła mi w ucho ta melodia w "13th Warior", od razu ją rozpoznałem w "Kingdom of Heaven"... Z początku wydało mi się to bezczelnością, lecz ani Stephen Barton ani Harry Gregson-Williams nie przypisują sobie autorstwa tej melodii. "Kingdom.." wykorzystuje po prostu kawałki z istniejących utworów (Non original music), podobnie jak np. Apocalypse Now, czy Excalibur wykorzystały muzykę Wagnera. IMDb podaje te dane o dodatkowej muzyce w filmie Scotta:
Non-Original Music by
Patrick Cassidy (from "Vide Cor Meum")
Jerry Goldsmith (from "The 13th Warrior")
Graeme Revell
Czyli wszystko jest teoretycznie OK. Ale przyznam, że nieczęste są podobne praktyki, chyba, że kompozytor "podkrada" własne motywy z poprzednich filmów (James Horner w Bicentennial Man wykorzystał motyw z Bravehearta, do którego także napisał muzykę, Wiliams ciągle ostatnio powtarza tematy z SW w HP i na odwrót... brak inspiracji?)