Witam. Może mi ktoś podać nazwy zakonów chrześcijańskich które występują w filmie?
Dziękuje :)
... co w tym trudnego ? Przede wszystkim Templariusze (białe stroje z czerwonymi krzyżami , tego chyba nie da się zapomnieć ) no i Joannici (czarne stroje z białymi krzyżami ) . Nawet jeśli nie pamiętasz jak się nazywali co wydaje się dziwne to wystarczy tylko trochę poszukać w książkach lub w Googlach ;D
Interesują mnie tamte czasy ale niestety sam potrafię tylko Templariuszy rozpoznać :) A panowie w niebieskich szatach z jakiego zakonu pochodzą ? :)
z tego co się orientuje to w okolicy ziemi świętej zostały utworzone dwa księstwa : Antiochi i Jerozolimy . Panowie w niebieskich szatach pochodzą z Księstwa Antiochi . Mam nadzieję ,że coś wytłumaczyłem ;D jeśli interesują cię tamte czasy to zagraj sobie w Medieval 2 Total War : Kingdoms w którym masz cała kampanie krucjat , idealna mapke z zaznaczonymi terytoriami państw i księstw z tamtego okresu. Polecam ;P
akurat Ci ubrani na niebiesko maja na tarczach krzyż jerozolimski, czyli zapewne są to oddziały z Królestwa Jerozolimy. Noszą się na niebiesko, bo była to barwa "maryjna", ale nie wiem, czy nie powinni być ubrani na biało... Może ktoś jeszcze sie wypowie na ten temat. :)
Polecam szukać!!
Oprócz Templariuszy, Joannitów z Malty byli także tzw. "Szpitalnicy" (ci z błękitnymi płaszczami). Był to jeden z najmniejszych zakonów utworzony w Jeruzalem. Jestem mocno pewien, ale głowy nie daję. Radzę poszukać na własną rękę i to szczegółowo.
Szpitalnicy? To jest określenie odnoszące się do Joannitów i Zakonu Rycerzy Św. Łazarza. Z tym, że ten drugi w filmie nie występuje, ponieważ jego barwą był kolor zielony.
Jeśli chodzi o kolor błękitny to nie ukazuje żadnego zakonu, czego jestem pewny. Taki Tyberiasz musiałby być wtedy zakonnikiem, a nim zwyczajnie nie był.
Moim zdaniem ci "niebiescy" to jest po prostu "straż jerozolimska", żołnierze walczący dla miasta. Nie wiem, czemu wszyscy tu myślą, że każdy obecny na koronacji itp. mający "kolorową" szatę musiał być zakonnikiem...
Jak ich zwali tak ich zwali, Faktem zostaje że mordowali w imię Boga. Każdy kolor szaty jaki nosili był pod wezwaniem 'prawdziwego boga' Bez uogólniania, walczyli za ''słuszną sprawę'' , czyli na pewno nie dla samego Boga.
No fajnie tylko, ze zanim pojawili sie na Rodos, to byli w Ziemi Swietej jako "zakon sw. Jana" w skrocie Joannici ;]
A gdzie w tym logika? Wynieśli się z Ziemi Świętej jak ich saraceni wyparli w 1291r. najpierw na Cypr, potem na Rodos a na końcu na Malte.
Super!! Jak dobrze wiedzieć że są tacy, którzy używają internetu nie tylko dla NK. (:
Nie rozumiem Cie koleś. Wbijasz tu i piszesz, że głupoty gadam, przy czym sam się mylisz, a na koniec sugerujesz, że takie oczywiste pierdoły to od razu musiałem wziąć z jakiejś Wikipedii.
To, że Ty swoim znajomym szpanujesz wiedzą historyczną mówiąc, w którym roku była bitwa pod Grunwaldem nie znaczy, że wszyscy sa takimi laikami.
Pozdrawiam i polecam czasem się przyznać do błędu ;).
To jest symbol bożogrobców, dlatego uważam, że to był Zakon Rycerski Grobu Bożego w Jerozolimie.
Wydaje mi się, że to bogogrobcy, czyli Zakon Rycerski Grobu Bożego w Jerozolimie. Możesz wpisać obie nazwy w google czy wikipedii i powinno znaleść.
W prawdzie jest lipiec i późna odpowiedź ale...
Zakony są dwa - Templariuszy i Joannitów. Ci panowie w niebieskich szatach to żaden zakon. Na początku widać w jednej scenie w Messynie bodajże pana w niebiesko-żółtej szacie - to straż edessiańska. Później kolejny zakon dojdzie ale to już nie w filmie - Krzyżaków.
Co do Templariuszy i Joannitów jest kilka nieścisłości co do strojów ale śmiało możesz czerpać z filmu jakieś info.
Po lepsza lekturę odsyłam do czasopism Osprey. Pozdrawiam.